pop up description layerSenaste inloggning:
 E-mail:  Kom ihåg uppgifter
 Lösenord:  Automatisk inloggning
Mina sidor: (Endast medlem)
     

Inlägg Logga in för att kunna besvara detta inlägg! Se alla svar Till samma forum Till mina forum
 

Häsloråd när hunden får diarré eller kräks!


Det har varit mycket frågor senaste tiden om diarré hos våra hundar. Att man bör avmaska i detta första skede är uppenbart men inte alls tillräckligt.

-Hakmasken är den mask som tar sig in via tarmslemhinnan och äter sönder väggen varpå blödning uppstår.
Utöver denna orsak som hakmask kan tarmen bli infekterad av andra parasiter och bakterier varför man också måste leta efter orsak.
Enklast är att lämna ett avföringsprov hos sin veterinär som bör analyseras. (KOLLA MASKEN-apotek) Därefter kan man sätta in rätt behandling av maskmedel. (Gäller vuxna hundar och valpar ska fortfarande avmaskas enligt schema p.g.a. bristande immunitet).

I första skedet med diarré gör man enklast att man fastar sin hund. Minst 24 timmar bör gå utan mer mat men vatten här är viktigt och bör finnas framme. Ibland kan man behöva tvångsge hunden vätska under en diarré.

OBS! Ingen fasta för valpar ska tilläggas då de behöver all näring och kan torka ut snabbt för ett ovant öga. Där krävs ett veterinärbesök och att man tar bort godis som man kanske gett den lilla valpen!

-Efter 24 timmar försöker man ge sin hund kokt ris med kokt fisk och ser hur hunden svarar på detta. Går det bra och diarrén upphör kan man dagen efter återgå med att halvera ris+fisk och fodret.
Fortsätter diarrén fortsätter man med ris+fisk tills diarrén upphör. Max en vecka men sedan bör hunden kontrolleras hos veterinär.
Portionerna bör vara mini små och portioneras ut varannan timme - utökas sedan till 4 ggr/dag!

När hunden får blod i avföringen som inte ger sig efter 24 timmar bör man istället söka vård. Då har man gett hunden en chans att återställa tarmen och när detta inte lyckats ska man heller inte fortsätta i hemmet och tro att detta går över självmant. En veterinär kontrollerar avföring respektive blod och därefter behandlas hunden med medicin. Det är som oftast tarmslemhinnan som blivit anfrätt och för att ny ska bildas behövs magen stå tom.

Hundar luktar, nosar och till och med äter det mesta som finns ute. Klart att detta påverkar hundens tarmsystem. Har man hundar som gärna vill äta allt ute kanske man istället bör koppla upp sin hund och ha en nogare kontroll på vad den äter och att avmaska sin hund någon ggr/år. Kontrollera avföringen ofta hos din hund!

Det finns ju lite hjälpmedel vid sidan om ett veterinärbesök som man kan hjälpa sin hund med när magproblem uppstår.
-Canikur är ett av dessa bindande medel som finns att köpa på apoteket.
-Inolaxolpulver är ett annat bra fibermedel som också finns på apoteket till försäljning. De innehåller ett fibermedel som gör är att tarmen får arbeta med den föda som ska ut. Det samlar ihop avföringen och kramar det framåt för bästa effekt. Vid en diarré arbetar exempelvis inte tarmen.
-Diarsanyl är ett annat medel som fungerar ungefär som Canikur med är något vassare coh bättre.
Det finns flera hjälpmedel men tar endast upp dessa här.


-Vätskersättning kan man göra själv genom att koka upp 1 liter vatten och blanda ner 1 tsk salt och 2 msk honung och eller druvsocker som man sedan låter svalna. Detta ger man istället för vattnet. Hundar behöver det dubbla av vätskeintaget och ca 80 ml/kroppsvikt och dag vid diarré.

-Analsäckar som inte får tömmas om en ihärdig diarré pågår kan också ställa till problem. Även avföringen kan tränga in i analsäcken och inflammera körtlarna.
Så vid ihärdig diarré kan man även behöva tömma dessa. Symptomen är ju att hunden åker kana på rumpan/naggar/biter på sina tassar och försöker komma åt att bita sig där bak. Är du inte haj på detta själv ber du veterinären hjälpa till!

-När hunden kräks SKA man inte ge varken vatten eller mat tills kräkningar - hulkningar upphört. Sedan kan man prova att ge hunden lite vätska. Någon msk vatten och får hunden behålla detta kan man ge lite till efter 15 - 20 min.
Oftast beror dessa kräkningar på något otjänligt hunden satt i sig. Så att ha koll på vad hunden stoppar i sig ute är bra.
Det förekommer förgiftningar också hos hund. Då kräks hunden så pass mycket att man ser att detta inte är normalt och mellan kräkningarna blir hunden mycket trött och slut. Detta är då akut och bara att åka in med hunden snarast möjligt.

Lycka till med din vovve och hoppas den ska slippa "magsjukan" som tyvärr poppar upp lite varstans i vårt avlånga land varje år.

MVH//Sanna

Inte medlem än? Bli medlem helt gratis här --->

Datum & tid
2008-11-03 13:57
Inskickat av
SanCha
Medlem 2003-09-19
Antal inlägg: 49366
 Medlemmens galleri! 


Alla inlägg i denna fråga
 


Som medlem kan du här se bild på och läsa om medlemmen som skrivit detta forumsinlägg.

Sponsorer Rastplatsen:

 © 1998-2014 Enfinia AB 'Vovve' är ett registrerat varumärke Tryck här för att anmäla fel på denna sida