Artikel publicerad 2007-05-22 14:30

Vägrar att lära sig fot i lydnaden

Hejsan Anita! Min hund är nu snart 1 år gammal och jag har tänkt prova på att tävla i lydnad med honom. Men när han var liten och vi lärde in sitt så lärde vi att han skulle sitta framför oss. Nu försöker jag lära in fot men det är totalt omöjligt, hunden...

Text: Anita Axelsson
Vägrar att lära sig fot i lydnaden

Hejsan Anita!

Min hund är nu snart 1 år gammal och jag har tänkt prova på att tävla i lydnad med honom. Men när han var liten och vi lärde in sitt så lärde vi att han skulle sitta framför oss. Nu försöker jag lära in fot men det är totalt omöjligt, hunden vägrar sätta sej rakt brevid mig, han förstår inte alls att det är DÄR jag vill ha honom. Om jag tränar inne så står vi brevid en vägg så han inte har möjlighet att sätta sej snett, men så fort jag flyttar ut bara nån centimeter så hamnar rumpan utåt och ansiktet upp mot mig. Jag har verkligen ingen aning om hur jag ska gå vidare, han kan fot SÅ bra om han har en vägg brevid sig, men annars är det totalt omöjligt.

Ska jag kanske börja om helt på ny kula? testa klicker? jag har använt det på honom tidigare och det funkade rätt så bra. Genom att han sätter sej snett så blir ju allt annat också fel, tex läggande under gång, då lägger han sej snett också, så det tränar vi också mot en vägg. Så nu behöver jag lite tips och hjälp.

MVH Lina och lydnadsvorstehn Trazzel.Anita svarar:

Hej Lina!

Ge godiset (eller leksaken) med din vänstra hand och på hans vänstra sida om nosen. Vill du kan du i början överdriva så mycket att han måste vrida hela huvudet och helst även flytta med tassarna till vänster. I början av ”omträningen” måste du göra allt du kan för att han verkligen ska börja förvänta sig att belöningen kommer till vänster om honom.

Belöna honom aldrig för att han är sned eller i hamnar i en position framför dig. Belönar du med höger hand och låter honom ”hämta” godbiten framför dina ben kommer det att bli väldigt svårt för honom att förstå att du vill att han ska sitta rakt vid din sida.

När du har överdrivit vänsterbelöningarna ett tag och du ser att han har flyttat sin förväntan och kanske till och med blivit sned åt vänster då kan du belöna honom rakt fram, men fortfarande på utsidan av nosen.

Du ska alltså jobba med att placera din belöning där du vill att Trazzel ska vara.

Lycka till med din raka fotposition!

Anita

 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Rottweiler | Jack Russell Terrier | Chihuahua | Schäfer | Grand Danois | Pudel | Labrador Retriever
© 1998-2021 Enfinia AB