Artikel publicerad 2007-06-20 09:49

Springer bara på halvfart på agilitybanan

Hejsan Anita! Vi har en blandrashund som är 25%bordercollie och 75% schäfer, han är 5 år gammal. Vi tävlar agility med honom i klass 2 men har problem med att han inte springer...

Text: Anita Axelsson
Springer bara på halvfart på agilitybanan

Hejsan Anita!

Vi har en blandrashund som är 25%bordercollie och 75% schäfer, han är 5 år gammal. Vi tävlar agility med honom i klass 2 men har problem med att han inte springer mer än på halvfart. Hindren är han helt bekväm med och dessa är inget problem för honom men det är farten som saknas. Han anpassar sin fart efter föraren, men ökar föraren farten för mycket så hänger han inte på.

Vi vet att han kan springa väldigt fort men det visar han aldrig på banan. Vi har provat med att ha bollen, som han älskar, med på träningen men ändå kommer inte farten riktigt som vi önskar. Han gillar verkligen agility och är pigg och glad under träningarna och tävlingarna. Så har du något förslag hur vi skall få upp farten?

Hälsningar Kirsti BertilssonAnita svarar:

Hej Kirsti!

Det här är inte helt lätt att svara på utan att se ekipaget, så jag får försöka att ge ett generellt svar. Det är inte helt ovanligt att hundar inte springer så fort de kan för att de helt enkelt inte vet vart de ska. I de fallen så hänger ”problemet” ihop med handlingssystemet. Föraren visar helt enkelt inte hunden i tid till vilket hinder den ska. Min strävan är att min hund minst ett hinder innan ska veta till vilket hinder hon ska. Både hund och förare ska vara så säkra på handlingssystemet så att båda vet vad olika kroppstecken och kommandon betyder. Fundera på om din hund är helt säker på vart han ska. En säker hund springer som vet var den ska kan ösa på och springa så fort den kan.

Väldigt många kommandon kan göra det svårt för hunden att sortera ut den viktiga informationen. Pratar vi oavbrutet med hunden blir allt som ett enda brus för hunden och den för svårt att hitta de ord som är viktiga. Tipset om det blivit så här är att ta bort alla ord som inte behövs för själva agility. Det kan till exempel vara: Kom igen och skynda dig. Ta bort såna ord och koncentrera dig på ord som framåt och hinderorden.

En hund som inte är helt säker på alla hinder kommer också att dra ner tempot. Är de så att hunden inte är helt säker på slalom och klarar att göra det självständigt så kan farten över hela banan höjas om hunden blir säker på slalomet. Fundera över om det är något hinder som han inte är helt komfortabel med och träna extra på just det hindret ett tag.

Att belöna en hund med godis gör ofta att hunden blir lite lugnare. En hund som belönas med att kampa med en leksak blir ofta mer i gasen. Eftersom vi vill att hundarna ska galoppera och ha puls när vi gör agility så är kamp ofta en belöning som passar bättre eftersom den får hunden i rätt aktivitetsnivå. Belönar du med godis gå över till att kampbelöna. Det är fartfyllda, mycket roliga och inte för långa träningspass som gäller.

Du behöver också se till att din hund är helt frisk. En hund som till exempel har ont i ryggen springer ofta långsammare. Det som är bra här är att du vet att hunden kan springa fort utan för banan. Nu gäller det för dig hur du ska komma på hur du kan få hunden att tycka att det är lika kul att springa bland hindren som det är att springa utanför den.

Lycka till med racerfarten!

Anita

 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Jack Russell Terrier | Schäfer | Rottweiler | Chihuahua | Golden Retriever | Boxer | Pudel
© 1998-2021 Enfinia AB