Artikel publicerad 2007-06-20 09:53

Pappillonhane som är osäker på hinder

Hejsan Anita. Jag har en papillonhane på 2,5 år som jag har tävlat i agility med ett tag nu och han är väldigt osäker på hinder och gör ofta fel. Vi tränar lagom mycket och han får...

Text: Anita Axelsson
Pappillonhane som är osäker på hinder

Hejsan Anita.

Jag har en papillonhane på 2,5 år som jag har tävlat i agility med ett tag nu och han är väldigt osäker på hinder och gör ofta fel. Vi tränar lagom mycket och han får alltid några dagars vila efter vi tränat mycket så han får tid att smälta allting. Men jag vet inte hur jag ska träna honom riktigt för att bli säkrare och lita mer på sig själv?

Han blir mycket osäker på tävling när det är högljutt och mycket folk som tjoar och skriker och då går han ofta ur slalomen.

Vet du något bra tips som jag kan använda mig av innan alla tävlingar kör igång igen?

Jag har 3 papilloner till som jag tävlar aktivt med men ingen av dom har jag någonsin haft liknande problem med.

Tacksam för svar.

Med vänlig hälsning MichaelaAnita svarar:

Hej Michaela!

Din tränaruppgift är att träna så att han blir verkligt stensäker på hindren. När det gäller slalomet kan du dela upp det och köra med färre pinnar, till exempel 4 och sedan 4 med ett hinder mellan och 4 pinnar igen. Det gäller att du får upp belöningsfrekvensen. Det ska bli rätt ofta och du ska belöna ofta. Belöna helst med kamp och lek eftersom det får igång hundarna mera. Godis är ju lugnande och du vill få din hund lite ”vild och galen”. Hundar som är på hugget har ofta inte tid att bry sig så mycket om det som händer i omgivningen. När det blir fel väldigt ofta så är det en information till oss om att vi det är för svårt för hunden. Vi har inte förberett dem tillräckligt bra inför uppgiften.

Ibland kan det vara bra att träna några kortare pass varje dag. Då kommer hunden ihåg från gång till gång och det blir lättare att fortsätta på samma ställe som där ni slutade att träna. Just när det gäller slalom så är det ett hinder som det ofta gör underverk med att träna 4-6 gånger i veckan under en tid.

Ett sätt att träna ljudkänsligheten är att ta med en radio på träningen. Börja med lite lugnare musik och dra sedan på med värsta hårdrocken! Det gäller alltså att träna i steg och att successivt vänja honom vid mer och mer. Du kan också ta med honom och gå och titta på en fotbollsträning eller en idrottstävling. Då kan du stanna en bit bort och vänja honom vid högtalare och publikljud.

Till sist. Var noga med att du inte tröstar eller ömkar honom. Det är ett säkert sätt att få hundar att känna sig osäkra. Det är klackarna i taket, fart och glädje som gäller från din sida.

Lycka till!

Anita

 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Shih Tzu | Pudel | Finsk Lapphund | Labrador Retriever | Schäfer | Jack Russell Terrier | Cavalier King Charles Spaniel
© 1998-2019 Enfinia AB