Artikel publicerad 2007-06-20 09:56

Hur lär man hunden "rutan" på bästa sätt?

Hej hej! Jag undrar bara vilket sätt du tycker går bäst att lära hundarna rutan för lydnadsklass 2.

Text: Anita Axelsson
Hur lär man hunden "rutan" på bästa sätt?

Hej hej!

Jag undrar bara vilket sätt du tycker går bäst att lära hundarna rutan för lydnadsklass 2.

/EmmaAnita svarar:

Hej Emma!

Jag jobbar gärna med en target (till exempel ett glasslock). När jag har lärt hunden att ställa sig med båda tassarna på locket så lägger jag in det i rutan. Jag börjar med ett kort avstånd och ett vitt lock. Jag klickar när hunden står på locket och skyndar mig dit för att belöna. Jag växlar mellan att ge godis och att kampa inne i rutan. Det jag vill är att hunden ska få en känsla av att det är lite som Gröna Lund att vara i rutan. Det ska verkligen vara ett roligt ställe för hunden att vara på.

Allt eftersom förlänger jag avståndet till rutan. Jag gör också targeten mindre iögonfallande. Jobbar kanske med en mörk target eller gräs över den.

I början säger jag inte ”rutan” när jag skickar hunden. Jag väntar med att lägga in kommandot tills jag ser att hunden har förstått vad den roliga leken går ut på. Jag skickar också gärna hunden i farten. När vi går från rutan kan jag gasa upp hunden lite och när jag vänder om mig om skickar jag genast iväg hunden med typ ”ta den” eller ”tjooohooo!” Redan från början vill jag att hunden ska springa fort och inte tveka över vart den ska.

När jag kommit en bit i träningen varvar jag med att skicka från fotpositionen och att skicka i farten. Ditt mål i början är att bygga så mycket värde du kan för rutan. Hunden ska verkligen älska att springa till rutan. Förstår inte hunden vart den ska och du måste upprepa ditt kommando, så är det information till dig att du troligen har gjort övningen för svår eller gått för snabbt fram.

Lycka till på Gröna Lund!

Anita

 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Shetland Sheepdog | Bichon Havanais | Chihuahua | Schäfer | Dvärgschnauzer | Jack Russell Terrier | Jämthund
© 1998-2020 Enfinia AB