Artikel publicerad 2007-08-07 00:25

Min Sheltie tycker inte lydnadsträningen är kul

Hej! Jag har en sheltie kille på 1 år. Det jag behöver tips och hjälp med är våran lydnadsträning. Jag har ofta när vi tränar upplevt att han inte riktigt tycker träningen är så kul, trots att jag...

Text: Anita Axelsson
Min Sheltie tycker inte lydnadsträningen är kul

Hej!

Jag har en sheltie kille på 1 år. Det jag behöver tips och hjälp med är våran lydnadsträning. Jag har ofta när vi tränar upplevt att han inte riktigt tycker träningen är så kul, trots att jag håller en glad ton,  använder gott godis och har på senaste använt mycket leksaker för att få han  mer taggad.

Ibland när vi ska träna blir han nästan som att han inte "ids".. Jag kan  t.ex sätta han i fotposition, och han sitter bara och stirrar rakt fram,  tills det att jag "påminner" honom att jag står brevid. Jag brukar vänta tills han själv tar kontakten, men ibland har det slutat med att han helt  enkelt bara lagt sig ner och luktat på blommorna.. Vet inte om det beror på  åldern när han är så frånvarande.. Han är väldigt sprallig och hoppig  annars, men blir plötsligt trött när vi ska träna.. Kanske kan det bero på att jag har tjatat för mycket på han, t.ex det med  att det är jag som tillslut måste söka kontakt med han osv.

Jag vill att han  ska ha glimten i ögat, och tycka att träningen är det roligaste som finns..  Men jag har ingen aning hur jag ska gå tillväga, känns som att jag har  provat mycket utan vidare resultat.. Hoppas du uppfattat min fråga rätt, och kan hjälpa mig med det.

Mvh

/ JuliaAnita svarar:

Hej Julia!

Just en sådan här fråga kan vara lite svår att svara på per brev när jag inte har sett er träna. Men det första jag spontant funderar över är om du har gjort övningarna för svåra för honom. Fundera på om han är helt säker på vad det är du vill att han ska göra. Jag har tävlat två sheltietjejer upp till elitklass och min erfarenhet är att shelties både har bra motor och tycker det är kul att träna lydnad. Jämfört med agility så ställer lydnaden ibland större krav på oss när det gäller att jobba med belöningar. I agilityn blir liksom hindren i sig en belöning för hunden. Att gå fot, apportera eller att springa till rutan blir belönande för hunden när den har tränat ett tag. Men från början är inte momenten i sig så upphetsande eller belönande för hunden, om du förstår hur jag tänker.

Din uppgift blir att lägga upp träningen så att du är helt säker på att din sheltie verkligen förstår vad han ska göra. Träna i korta pass och se till att du belönar bra beteenden. Vänd inte på det och locka hunden med en godis så att den gör rätt. Då blir det belöning först och beteende sedan. Då tar inlärningen ofta lång tid och det tar också lång tid innan hunden förstår vad den ska göra. Den lär sig att vänta på hjälp från dig.

Ordningen som gäller är beteende först och belöning sedan. Då får du en hund som blir aktiv och som erbjuder dig beteenden. Det var så jag tränade med mina shelties och de var fartiga, glada och spralliga.

Lycka till med din lydnadstjärna

Anita

 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Jack Russell Terrier | Boxer | Shetland Sheepdog | Samojedhund | Cavalier King Charles Spaniel | Coton de Tuléar | Staffordshire Bullterrier
© 1998-2024 Enfinia AB