Artikel publicerad 2007-09-14 15:36

Motivationen försvinner för mina hundar

Hej Anita, Jag har en fråga angående drivkraft och motivation. Har tre hundar som jag tränar i Agility, freestyle & tävlingslydnad. Mitt stora problem är att motivationen försvinner...

Text: Anita Axelsson
Motivationen försvinner för mina hundar

Hej Anita,

Jag har en fråga angående drivkraft och motivation.

Hundras: Cavalier & Sheltie

·  Ålder : 5, 4 och 1 år
·  Kön : Hanar
·  Hur länge har det eventuella problemet varat och vid vilken ålder började det: Hmmm.... kommit succesivt.
·  Problemets art : Brist på motivation & kommunikations problem

Har tre hundar som jag tränar i Agility, freestyle & tävlingslydnad. Mitt stora problem är att motivationen försvinner efter ett tag när vi har tränat. Även om jag har gott godis med mig är inte det "värt" något längre för hundarna eller så får jag fortsätta att belöna ofta även när de kan momenten.

Känner att jag inte kan ställa krav på dem... samtidigt som jag vill att vi skall ha kul tillsammans. Vet att du jobbar mycket med operant inlärning och jag är rädd för att jag ibörjan går för fort fram samt "visar" hundarna vad jag vill att de skall göra istället för att låta dem testa själva?

Vidare undrar jag även om hur mycket man skall "backa" i sin träning om man märker att det inte fungerar längre?

Antar att det är en knepig fråga för dig att besvara utan att ha sett mina hunder eller hur jag lägger upp min träning... men jag kännde att det var värt att prova och se vad du svarar.

Tacksam för alla tips!

//LottieAnita svarar:

Hej Lottie!

Precis som du själv är inne på så är det alltid lite knepigt att svara utan att ha sett hundarna. Men jag ska vara djärv och ge mig på en gissning.

Det som kan ha hänt är att du har visat och styrt dina hundar mycket under träningen. Hunden lär sig då att vänta på din hjälp. Jag brukar skämtsamt beskriva det som att när det börjar ta emot och hunden känner sig lite osäker så ringer den 112 och begär assistans. För mig är det väldigt viktigt att min hund vet att den måste erbjuda mig ett beteende om den ska få någon belöning.

Kan ta ett exempel från dagens morgonpromenad. Vi gick förbi sjön och självklart är hunden sugen på att bada. Men hon vet att det enda sättet att få mig att kasta pinnen är att gå ut i vatten och titta bort från mig. När hon gör det kommer pinnen flygande över hennes huvud. Hon kan aldrig få mig att kasta pinnen genom att hoppa runt mina fötter eller att genom att titta på mig. Det här är visserligen inte ett exempel från agility- eller lydnadsträningen men det är ändå ett exempel på det operanta tänket.

Hunden måste ”prestera” något erbjuda mig beteende för att ”förtjäna” sin belöning. Jag undviker så mycket jag bara kan att själv ”lösa ut” hundens beteende genom att visa den leksaken eller locka med godis.

Det blir nämligen lätt så att om det är jag som har ansvaret för att hunden gör något så kommer det att få till resultat att hunden blir passiv och väntar på hjälp från mig. Vill man tävla, och det vill jag. Så är jag beroende av att ha en hund som kan jobba utan att jag hjälper den och håller den i handen.

Jag vill inte hamna i en situation där jag väntar och väntar på att hunden erbjuder mig beteenden. Jag vill att hunden ska jobba pang, pang, pang. Det gör du genom att sätta dina kritera (alltså kravet för belöning) på den nivå som är rätt för hunden. Den ska klara att nå kriteriet samtidigt som det inte får vara för lätt så att den inte behöver anstränga sig alls.

Båda dina raser är ju pigga och framåt hundar, så jag kan egentligen inte se något skäl till varför du inte skulle kunna få fart på dem.

Lycka till!
Anita

 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Jack Russell Terrier | Schäfer | Rottweiler | Chihuahua | Pudel | Dobermann | Boxer
© 1998-2024 Enfinia AB