Artikel publicerad 2007-11-29 16:57

Vill få min hund att bli säkrare på mitt kroppsspråk

Hej Anita! Äger en boston terrier hane (kastrat) på 3 ½ år, som jag tävlat i agility med i 2 år. Vi har gått nybörjarkurs i agility 2005, och...

Text: Anita Axelsson
Vill få min hund att bli säkrare på mitt kroppsspråk

Hej Anita!

Äger en boston terrier hane (kastrat) på 3 ½ år, som jag tävlat i agility med i 2 år. Vi har gått nybörjarkurs i agility 2005, och fortsättnings/tävlingskurs 2007. Och det har varit kanon.

Jag vill få honom att vara säkrare på mitt kroppsspråk.

Vi har filmat oss, och jag visar säkert, tydligt och framförallt i tid, vart han ska. Men han tar stora svängar och ibland är han så ivrig att jag måste visa två gånger, innan han uppfattat vart vi ska. Jag rör mig hela tiden, men han gör så kallade "border collie"-snurrar. Nu har vi inte tränat något sedan han kastrerats, så chansen finns ju att han har lugnat ner sig!

Har du tips på övningar, där man fokuserar på handlerns kroppsspråk, så hunden förstår vad exakt den ska titta efter, när det går som fortast?

I vanliga fall, så brukar jag köra slut på honom en vecka innan tävling, (ex simma, spår, springa, cykla, leka) och så får han vila två dagar innan start, för att han inte ska ha så mycket spring i benen just på tävling. Men jag vill ju kunna utnyttja hans energi och samtidigt få honom fokuserad!
Han bryr sig inte om publik, eller något annat än det som finns på banan, men hans iver, gör att han ibland springer bort sig!

// minstingenAnita svarar:

Hej!

Det är svårt att svara på din eftersom jag aldrig har sett dig och minstingen köra. Spontant tänker jag på två saker. Kanske rör du dig för mycket. Det kan lätt bli så att om man har en hund med mycket drag blir vi som förare stressade och springer allt vi kan. Hunden känner att vi är stressade och känner sig också stressad och springer ännu fortare. En hund måste ges tid att tänka, hitta hindret och ”fästa” på det innan den kan göra hindret. Det här betyder att hunden måste ges arbetsro så att den hinner göra allt det här. En fördel med en hund som springer på själv är att vi som förare kan ta det lite lugnare och inte behöver springa i full fart hela tiden. Fundera på om du kanske springer på för mycket så att han inte hinner förbereda sig för hindren.

Det andra gäller de vida svängarna här skulle jag jobba ett tag med mycket belöningar så nära hindren som möjligt. Jag kampar gärna precis vid hinderstöden. När Toni har hoppat så belönar jag precis när hon har landat. Det här gör att hon liksom sugs in mot hindren och mig istället för att flyta ut bort från mig.

Att träna en hund mycket fysiskt gör ofta att de ”rasar på sig, istället för att rasa av sig”. Med mycket fysträning kommer din hund att bli ännu snabbare och orka ännu mer. Jag tycker du ska vara glad och stolt över att du har en hund med mycket drag och fart i. Jag skulle kanske satsa på mer hjärngympa före tävling än fysträning. Bättre kondition, starkare muskler blir mer spring i benen.

Sedan skulle jag absolut gå någon handlingskurs. Att filma är toppen, men du skulle säkert kunna få många bra råd av att gå en handlingskurs för någon duktig förare.

Lycka till och jag ser fram mot att se en blixtrande snabb boston terrier på banan!

Anita

 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Jack Russell Terrier | Boxer | Dobermann | Chihuahua | Dvärgpinscher | Shetland Sheepdog
© 1998-2022 Enfinia AB