Artikel publicerad 2008-02-06 14:45

Den perfekta inkallningen

Hej! Jag tävlar min tollarhane i lydnadsklass 2 och har nu fått ett första pris. Men trots det fick vi en 5:a på inkallningen. En 10:a hade...

Text: Anita Axelsson
Den perfekta inkallningen

Hej!

Jag tävlar min tollarhane i lydnadsklass 2 och har nu fått ett första pris. Men trotts det fick vi en 5:a på inkallningen. En 10:a hade gett oss över 190p…

Jag arbetar med glädje och försöker få fram så mkt fart och attityd när vi tränar och tävlar. Därför sikar jag på fart – tvärnit – fart – utmärkt avlsut. Alltså en perfekt inkallning. Hur får man på bästa sätt fram det? Jag är totalt fast och vet inte hur jag ska tänka med träningen längre!

/sandraAnita svarar:

Hej Sandra!

Grattis till strålande bra poäng! Som alltid när man tävlar med hund så kan det gå super ena dagen och kan vara totalt katastrof nästa gång. Det är väl det som är en del av den stora charmen med att träna hud. Genom åren har jag lärt mig att domaren dömer och det är bara att gilla läget och de poäng som man får. Det kommer nya tävlingar och rätt var det är så stämmer allt och allt blir hur bra som helst. Med en sådan bra grundträning som du har så är det bara en tidsfråga innan du har den höga poängen på protokollet också.

Jag gillar ditt tänk och tycker att du är inne på helt rätt spår. Eftersom jag inte vet hur du har tränat så är det lite svårt för mig att peta på detaljer. Jag använder mig av ”heta” belöningar för att få min hund att ge det där lilla extra som du också är ute efter. När jag grundtränar så är jag noga med att inte fasta och köra för mycket tävlings- och mometmässigt. Det behövs så klart det också speciellt när det närmar sig tävling. Fundera över om du kan bryta ner träning på något sätt så att du kan lyfta ut de delarna som du vill slipa till lite extra och på hur du skulle kunna träna för att få fram det där lilla extra.

Överraska hunden med favoritbelöning i situationer där den inte är beredd på att det ska komma en belöning. Ofta har vi väldigt lätt för att träna i mönster. Det gör att vi blir väldigt förutsägbara för hunden. Fundera på om du är förutsägbar för din hund och om du ofta gör på samma sätt när du tränar. I så fall byt det mönstret mot ett annat mönster. Jobba med variation, fantasi och häftiga belöningar för häftiga utföranden.

Våga också hålla inne med en belöning för prestationer som du inte här helt nöjd med. Hundar är dåliga på att förstå ”lite bra” eller ”nästan rätt”, antingen är det kanonbra eller så är det inte det. Upptäcker du att du att du inte får belöna alls om du tänker så här då har du antagligen satt ditt krav för belöning för högt.

Be någon kompis filma dig under träning och kanske kan ni sätta er tillsammans och spåna vidare efter träningspasset.

Lycka till med championatet!
Anita

 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Chihuahua | Schäfer | Yorkshireterrier | Labrador Retriever | Sankt Bernhardshund | Jack Russell Terrier | Rottweiler
© 1998-2020 Enfinia AB