Artikel publicerad 2008-04-22 15:37

Försvann motivationen när vi tävlade?

Hej Anita! Jag har en Border Collie hane på 3 år som vi har tränat lydnad med i ca 1 år. Det har varit ett hårt jobb! Först fanns inte motivationen att gå fot, sen fanns den där, MER än tillräckligt. Han hoppade, nafsade och trängde. Det tog ett tag men...

Text: Anita Axelsson
Försvann motivationen när vi tävlade?

Hej Anita!

Jag har en Border Collie hane på 3 år som vi har tränat lydnad med i ca 1 år. Det har varit ett hårt jobb! Först fanns inte motivationen att gå fot, sen fanns den där, MER än tillräckligt. Han hoppade, nafsade och trängde. Det tog ett tag men till slut fick vi bort det: Varje gång han hoppade/nafsade så släppte jag kopplet och vände ryggen åt, räknade till 10 och började om. Han fattade det ganska snabbt. Sen började jag att belöningsplacera för att förbättra positionen/ få bort trängningen( som hörde lite ihop med hoppandet) Fick även bort det. Sen lärde han sig tävlingsledarens/instutörens( vi debuterade precis) röst( höger/vänster/helt om / halt) så då var det bara att börja träna där, och vi fick bort det ganska snabbt. Men Idag när vi tävlade i lydnad klass 1 för allra första gången så kom han in i gamla spår, hoppade och trängde, men bara i i början av nytt marsch inträde efter 2 - 4 steg lugnade han ner sig och gick helt ok, fast fortfarande inte som på träning.

Tror du att det här kommer att lösa sig själv när han/ jag blir mer "van" vid tävlingssammanhang? Man skulle kunna säga att han är mkt het på gröten. I början är svansen hög sen sjunker den då han lugnar ner sig, är det att han koncentrerar sig då? har sett ett par BC och de hade svansen i topp.

Mvh RebeccaAnita svarar:

Hej Rebecca!

Det verkar som om du har en helt vanlig och härlig border collie! De har ofta en hög motivation för att arbeta. De brukar också vara väldigt snabba på att koppla ihop saker, t ex tävlingsledarens kommando eller tävlingssituationen. Du har jobbat bra som kommit så långt med honom.

Det jag gärna gör är att jag försöker att träna mycket på en så tävlingslik situation som möjligt. Vilket betyder att jag försöker att göra på samma sätt som när jag tävlar. Plus att jag väldigt ofta tränar med tävlingsledare. Inte för att jag alltid gör som denne säger, men för att hunden ska vara helt van vid situationen med andra människor på planen samtidigt.

Att han beter sig som tidigare när du tävlar tror jag kan hänga ihop med att det blir för stor skillnad mellan träning och tävling. Jobba alltså med dig själv så att du agerar så lika som möjligt. Jag har till och med lärt mig att bli nervös även på en vanlig träning.

Du har också kommit på vilken stor nytta du har av att jobba med din belöningsplacering. Det är bra. Jag tycker inte heller att det är något hinder att jobba med "heta" belöningar på den här typen av hund. Men det måste vara klara regler kring belöningarna och det kräver av oss som förare att vi är väldigt tydliga med dem.

Med "lika tävling", så menar jag alltså hur du uppträder, hur du går och hur du säger dina kommandon. Inte att vi ska träna hela momenten eller programmen tävlingsmässigt.

Det låter som om du har en väldigt smart och rolig border collie att jobba med.

Anita

 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Jack Russell Terrier | Boxer | Dobermann | Dvärgpinscher | Chihuahua | Shetland Sheepdog
© 1998-2022 Enfinia AB