Artikel publicerad 2008-04-22 15:46

Problem att lyfta släpet i platta tunneln

Hej Anita! Jag har en pomeranian hane på två år som jag börjat träna agility med i höst. Både han och jag tycker det är jättekul och allt har gått bra utom säcken/platten. Han är ju ganska liten, väger bara 2,8 kg, och säcken är ganska tung för honom att lyfta upp. Hittills...

Text: Anita Axelsson
Problem att lyfta släpet i platta tunneln
Hej Anita!
 
Jag har en pomeranian hane på två år som jag börjat träna agility med i höst. Både han och jag tycker det är jättekul och allt har gått bra utom säcken/platten. Han är ju ganska liten, väger bara 2,8 kg, och säcken är ganska tung för honom att lyfta upp. Hittills har jag hållit upp den så han ser vägen ut och då går det bra, men om jag sänker så det inte längre kommer in ljus så vänder han glatt och springer runt i stället. Hur ska jag träna så att han lär sig att han själv måste knuffa upp säcken? Antagligen kommer han behöva en hel del fart för att det inte ska bli tvärstopp i den...
 
Hälsningar Emma

Anita svarar:

Hej Emma!

Jag tycker absolut att det är helt okej att lyfta släpet för små hundar och visa dem att det faktiskt går att gå igenom. Men det gäller att inte fastna i det. Då finns det risk för att de tror att de är så det ska vara. Att det är vi som lyfter och inte de som gnuffar sig fram.

Jag är nu inne på min tredje sheltie som ska börja träna agility. Mina tidigare har varit åt det mindre hållet, så jag vet att det krävs mer guts från en mindre hund än en hund av en större ras för att ta sig igenom den platta tunneln.

Som alltid är jag väldigt förtjust i att träna hunden lite i taget istället för att gå direkt på färdigt beteende, eller hinder, som i det här fallet.

Just nu tränar min valp platta tunneln i vardagsrummet med en liten rund tunnel som är 25 cm hög och 30 cm i diameter. Jag ställer den på högkant när vi börjar.

Vicki hoppar sedan ner i tunneln stoppar ner nosen längst ner och puttar upp den och kryper ut. Jag tror att hon kommer att ha väldigt stor nytta av det här senare. Hon vet att hon ska använda nosen och huvudet för att ta sig ut.

När hon har krupit igenom ställer jag upp den igen och hon hoppar i och kryper ut en gång till. Nu belönar jag precis när hon har puttat upp den med nosen. Men jag började med att hon först gick igenom den lär den låg som en vanlig tunnel och sedan lärde jag henne att hoppa i när den stod på högkant.

Jag kommer sedan att fortsätta med att hänga en handduk över en stol (eller en kartong) som hon får gå igenom. Sedan tänkte jag ta kraftig byggplast. Först en kort bit och sedan längre och tyngre. Jag räknar kallt med att hon kommer att känna igen sig när vi väl kommer till platta tunneln och börjar träna med den.

Min kompis har papillon och hon fick tag på en gammal platt tunnel och hon helt enkelt klippte av släpet på. Det är ju utmärkt, men kanske inte så lätt att hitta en tunnel som man kan göra så med.

Du ska också berömma riktigt ordentligt både med röst, godis och lek när hunden kommer ut på andra sidan. Det ska vara lite som att gå på Liseberg gör hunden.

Full fart igenom!
Anita

 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Rottweiler | Jack Russell Terrier | Shetland Sheepdog | American Staffordshire Terrier | Fransk Bulldogg | Chihuahua
© 1998-2022 Enfinia AB