Artikel publicerad 2008-05-28 15:03

Hund som bara vill busa under platsliggning

Hejsan, Jag har en australian shepherd hanne som nu har blivit 10 månader. Det är så att han ligger inte längre i platsliggnigen, han har blivit den...

Text: Anita Axelsson
Hund som bara vill busa under platsliggning
Hejsan,
 
Jag har en australian shepherd hanne som nu har blivit 10 månader. Det är så att han ligger inte längre i platsliggnigen, han har blivit den hunden som reser sig upp och springer i hopp om att någon annan hund ska hänga med. Han ligger alltså kvar när vi tränar själva, men med andra hundar har han börjat springa efter han ligger i ca 1 minut.
 
Detta problem tror jag startade vid en händelse för ca 1-2 månader sedan, då han var med om att en hund sprang. Så hakade han på och sprang och busade med den hunden. Så nu hoppas han nog på att om han springer kommer någon annan efter. 
 
Jag vet inte riktigt hur jag ska lösa detta problem, det har blivigt så att jag har inte hållt på med plattliggnigen ett bra tag nu ca 1 månad. Så har jag smått börja att lägga honom igen, fast han är kopplad och jag går ej ifrån honom. Han har lite svårigheter över att jag går "för långt" ifrån honom på platsliggnigen (även när vi är själva). Han blir lite orolig eller hur jag ska förklara det, han vill inte riktigt ligga kvar då utan kommer och ställer sig brevid mig igen. Är det bara att backa i våran träning och börja om från början, eller har du någon bra lösning?
 
/Emma

Anita svarar:

Hej Emma!
Du har en ung hund som du har kommit långt med i träningen. Kanske är det så att du ställer för höga krav på honom, mot vad han faktiskt kan klara av. I den åldern brukar det vara mycket hormoner och spring i benen på hanhundarna.

Förväntningen har hamnat lite snett och han förväntar sig inte belönig eller aktivitet från dig, utan från de andra hundarna. Här skulle jag börja träningen.

Om du grälar på honom för att han reser sig så finns risken att han börjar leta ännu mer efter roliga saker som inte hänger ihop med dig.

Jag skulle jobba med att ändra förväntningen och börja om med träningen. Det som gäller är korta tider och korta avstånd. Du vet ju att det börjar krisa vid 1 minut. Det här är bra, för då har du ett tidsmått att utgå från. Jag skulle inte göra någon träning över 45 sekunder. I början skulle jag begränsa mig till 10-20 sekunder.

Belöningsalternativen som du har att jobba med är:
- Godis från dig när du kommer tillbaka.
- Lek på den plats där han har legat. En av mina favoriter. Platsstället ska laddas upp med förväntan och massa plus. Han ska vilja stanna där och vänta på dig och leken tillsammans med dig. Var noga med att han är helt stilla, tills du sätter igång leken.
- Belöning bakom (godisskål eller leksak) som du skickar honom till.
- Belöning framför, samma som ovan.

Det som behövs är många repetitioner, och att du varierar tiden. Du kan tillexempel träna 10 sek, 15, sek, 12 sek, 18 sek och 10 sek, vid en träning. Du behöver inte göra alla gångerna i rad, utan kan ta paus eller göra andra saker mellan.

Nästa gång du tränar kanske du kör: 12 sek, 18 sek, 22 sek, 15 sek och 12 sek.

Allt för att hunden inte ska fastna i ett mönster och lära sig vilken tid som gäller. När du tränat ett tag kommer du att närma dig en minut och jag skulle tro att du då har goda chanser att komma över den puckeln.

Men om du fortsätter att träna upp till 1 minut och hunden misslyckas så är det misslyckanden istället för lyckanden som du tränar in.

När du har vänt det hela och han börjar bli trygg i liggsituationen, så skulle jag träna med rutinerade hundar som verkligen är säkra och som du vet ligger. Leta reda på ekipage som har tränat/tävlat mycket och träna med dem. Det är perfekt om du kan gå tillbaka och belöna din hund och de andra hundarna inte bryr sig om dig.

Din hund är väldigt ung, så du har gott om tid och om jag var du så skulle jag träna på att han blir väldigt säker och trygg på platsligget. Nu är han ju liten, men det är inte säkert att andra hanhundar kommer att uppskatta att han går upp när han blir äldre.

Jag vill att mina hundar ska vara kvar där jag lämnat dem med ögon och förväntan bara på mig och på vad jag ska hitta på när jag kommer tillbaka, eller ber dem lämna platsen.

Så ska din hund också tänka. "Jag och min Matte!"

Lycka till!
Anita

 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Rottweiler | Jack Russell Terrier | Shetland Sheepdog | American Staffordshire Terrier | Fransk Bulldogg | Chihuahua
© 1998-2022 Enfinia AB