Artikel publicerad 2010-06-01 12:49

Hur få henne att lyssna utan godis?

Hej! Min hund Nikita lyssnar inte på mig. Hon är 1år. Vi tränar Agility på onsdagar och vissa söndagar. Vi är ganska nya i agilitysporten. Hon börjar...

Text: Anita Axelsson
Hur få henne att lyssna utan godis?
Hej!

Min hund Nikita (Blandis: Schäfer/Tollare/Amstaff, ser mest ut som tollare) lyssnar inte på mig. Hon är 1år. Vi tränar Agility på onsdagar och vissa söndagar.

Vi är ganska nya i agilitysporten. Hon börjar bli lite mullig så jag vill inte använda godis, men så fort jag inte har godis med mig eller det är slut slutar hon koncentrera sig på mig. Om hon ska hoppa 2st hinder i följd kan hon hoppa ett hinder och gå iväg och börja nosa i marken sedan. Hur mycket jag än lockar med en boll eller kamptrasa och skriker på henne lyssnar hon inte.

Hur ska jag få henne att lyssna på mig utan godis?
Jag försöker jämt låta jätteglad och kampa lite med en kamptrasa, men det fungerar inte.

Också när jag försöker träna henne att gå fot, lyssnar hon bara när jag har godis. Utan godis är hon helt avstängd. När jag tar tag i kopplet lyfter hon huvudet lite, men det varar bara i några sekunder.
 
Snälla hjälp mig!

Mvh Nathalie

Anita svarar:

Hej Nathalie!

Jag blir lite fundersam över hur du använder godiset? Om du lockar med det eller om du belönar beteenden med det. Jag ska förklara lite närmre vad jag menar:

Om man lockar och ”drar” hunden med godbiten mot och/eller över hindren. Så kommer hunden att följa godbiten och den tänker inte så mycket på vad den gör. Den tar ofta väldigt lång tid innan hunden lär sig. Det är den som har godbiten som har initiativet i träningen och inte hunden. Det här kan dra ner hundens motivation och vilja att arbeta. Den vet ju inte hur den ska göra få att få godbiten. Den kan bara vänta på att godbiten ska dyka upp framför nosen på den.

I det andra fallet använder du godbiten som en belöning. Hunden gör ett beteendet och efter det får den godbiten som en belöning för det den gjorde. Det här gör att hunden lär sig snabbare och den förstår vad den ska göra för att få sin belöning. Det brukar sätta rejäl fart på hundens motivation och vilja att samarbeta. 

Fundera alltså över hur du tränar. Är det godis först och sedan beteende, eller är det beteende först och sedan godis.

Om Nikita var min hund skulle jag göra ett försök till att jobba med att kampa med henne.  När vi tränar har vi väldigt stor nytta av att vi kan belöna hunden med att lek. Börja inne i lugn miljö och se om du inte kan få henne att leka med dig ute. Flytta sedan ut i trädgården. När det fungerar där så åk själv till klubben och lek utan att träna. Att leka är en övningen precis som vilken som helst och något som jag tycker att alla ska lära sin hund. Det är också lättare att belöna en längre stund med lek än med godis vilket också ofta gör att hunden tycker att det är kul att vara med oss.

Så mina tips till Nikita blir: Belöna efter att hon har gjort något. Lär henne att det är kul att leka med dig.

Anita

 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Jack Russell Terrier | Boxer | Dobermann | Dvärgpinscher | Chihuahua | Shetland Sheepdog
© 1998-2022 Enfinia AB