Artikel publicerad 2010-12-08 13:35

Mer intresserad av främmande personer och hundar

Jag har en Labrador Retriver tik på 1 år & 1 månad. Mitt problem är att hon tycker att det är mycket roligare att sticka till främande/personer & hundar när vi tränar ( vi tränar Lk1), när vi är själva...

Text: Anita Axelsson
Mer intresserad av främmande personer och hundar
Hejsan Emelie heter jag & har en fråga till dig.
 
Jag har en Labrador Retriver tik på 1 år & 1 månad. Mitt problem är att hon tycker att det är mycket roligare att sticka till främande/personer & hundar när vi tränar ( vi tränar Lk1), när vi är själva så funkar det bra men om hon ser nån hund/människa hon inte känner igen så sticker hon, samma sak på våra promenader vilket har lett till att jag  inte litar på henne till fullo & släpper henne inte om jag inte är 100% säker att det inte kommer nån människa eller hund!
 
Problemet startade när hon var 8 månader (så det har varat i ca 5 mån), då hadde vi nästan precis börjat Lk1 kursen & hon kunnde alla momenten galant inklusive platsliggningen men en dag på kursen så träna vi platsliggningen & en hund brevid Lizzi reste sig upp & sprang fram till henne & börja leka & sen dess såfort kopplet åker av när vi tränar & det går hundar/människor förbi så sticker hon!
 
Jag har fått rådet av flera personer i min omgivning & "mina" instruktörer, att för att kunna fixa detta så måste det hända!, så deras råd är att släppa hunden & när den då springer fram så skall man säga till den, men jag vägrar göra detta, tänk så springer hon mot nån som är livrädd för hundar eller nån annan, jag gillar inte det!
Det är ju mitt ansvar som hundägare & se till så att det inte händer!!
 
Sen så har jag provat detta med att träna inkallning med långlina men som dom flesta hundar så vet Lizzi (min hund) när hon har kopple/långlina & försöker därför inte ens att dra!
 
Hur skall jag få bort detta, jag ger mig inte ut på tävlingsbana innan detta är ordnat.
 
Jätte tacksam för svar, känns lite hopplöst & jag vill ju så gärna ut på tävlingsbanan.

//Emelie

Anita svarar:

Hej Emelie!

Du har en glad hund som verkligen gillar livet. Härligt! Jag skulle jobba med två saker, dels stanna kvar och släppa kommando samt beröm för att hon tar kontakt med dig.

För mina hundar gäller att om jag säger åt dem att stanna så förväntar jag mig att de gör det tills jag säger ”okej” som är deras frikommando. Inget okej och de får inte lämna platsen. Det här tränar jag in genom att belöna massor för att de inte rör sig när jag säger stanna. Jag börjar öva inne och utan någon som helst avstånd. Sedan fortsätter jag på samma sätt ute. Massor och åter massor av beröm (lek, godis, röst) för att de inte rör sig. Inte förrän jag är helt säker på att de verkligen stannar börjar jag den andra träningen – att de ska lämna platsen när jag säger okej. Målet är att de ska tycka att det är lika roligt att stanna kvar som att springa iväg.

Det var den första delen. Det andra jag lär dem är att det verkligen lönar sig att vända sig om och ta kontakt med mig när de ser något. Eva Bodfält kallar det här för att hunden lär sig att skvallra för oss när  den ser något. När de stannar och tittar på mig så berömmer jag med det allra bästa och finaste beröm som jag kan. De ska helt enkelt förstå att de är den duktigaste och bästa hunden i hela världen som stannar hos mig.

Till det har jag också ett nejkommando som för mig är det ett säkerhetskommando. Säger jag nej så betyder det att de måste sluta med det de gör, oavsett vad det är. Det här tränar jag in när de är små genom att de till exempel inte får ta en godbit och så länge som de är riktigt små kan jag springa ikapp dem om de skulle springa ifrån mig utan att lyssna på mig.

Tycker du är klok som inte vill att andra ska skrämma din hund. Precis som du skriver så kan det leda till strul längre fram. Precis det hände mig. Min border collie blev skrämd i vallhagen och när jag sedan skulle tävla med henne ville hon inte gå nära andra människor. Det var väldigt trist och det tog tid för henne att komma över det.

Anita

 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Dobermann | Vit Herdehund | Cocker Spaniel | Schäfer | Jack Russell Terrier | American Staffordshire Terrier | Belgisk Vallhund
© 1998-2021 Enfinia AB