Artikel publicerad 2007-09-13 18:36

Amichien Bonding

Vad är Amichien Bonding? I denna artikel kan du läsa om vad metoden går ut på och själv skapa dig en uppfattning om det verkar passa dig och din hund.

Text: Camilla Björk, I Harmoni Med Hunden (Se hemsida här)

Denna metod går ut på att lära sig vara en ledare som din hund kan lita på och känner sig trygg med.

Grundaren av denna metod heter Jan Fennell. Hon är verksam i England men hon har fått erkännande och anhängare runt om i hela världen för sitt unika sätt att se på hundar och hennes metods framgångar hos hundar med problem. Hon har skrivit flera böcker och två av dem är översatta till svenska.

Böckernas titlar: "Förstå Din Hund" och "Du och Din Hund".

Allt började med att Jan Fennell såg ”Mannen som kan tala med hästar” Monty Roberts och hon fascinerades av hur han använde sig av hästarnas egna språk för att få dem att jobba åt honom. Eftersom hon själv varit aktiv som hunduppfödare och även haft egna lydnads kurser men ändå alltid saknat något i den traditionella träningen blev hon nyfiken på om något liknande fanns till hundar. Det visade sig att så inte var fallet så Jan beslöt sig för att själv utforska nya vägar. Eftersom att hunden härstammar från vargen började hon med att studera dem och deras flockliv.

Vad gör en varg till alfa?
De slutsatser hon drog var att trots att det är så länge sedan vi människor domecticerade vargen använde sig hennes hundar av samma språk som vargarna när det avgjordes vem som bestämde av dem.

Genom att se på vargarnas samspel och sina egna hundars arbetade hon fram metoden Amichien Bonding. Det är nu möjligt för oss människor att när vi omger oss med hundar att sända ut de rätta signalerna för att hunden ska se oss som ledare för dem. Bara genom att ändra på vårt sätt att vara mot hunden får den rätt information och kan börja lita på oss som ledare.

Dolt språk
I metoden tar hon fasta på de tillfällen som alfaparet i vargflocken använde sig av för att understryka sin auktoritet.

  • Mat
  • Fara
  • Separation
  • Jakt

Mat
Innan du ger hunden mat, ät ett litet kex eller liknande. Ställ sedan ner skålen och låt hunden äta ifred. När hunden lämnar skålen, ta bort den direkt. Detta ger hunden en väldigt tydlig signal att eftersom att du är viktigare så äter du först.

Fara
När hunden skäller Tacka den, om den fortsätter gå och titta för att sedan ta med hunden bort. Då har hunden uppmärksammat dig på det som kan vara farligt men du bestämmer att det inte är något att oroa sig för.

Separation
När du varit ifrån din hund och kommer tillbaka ignorera hunden i 5 minuter. När den lugnat sig kan du ropa på den och hälsa. Tänk bara på att det är du som ska ta initiativet.

Jakt
Börja träna inomhus. Hunden ska aldrig vara före dig och dra i kopplet. Om hunden försöker komma före stanna eller byt håll, dra eller ryck aldrig tillbaka. Använd inte stryphalsband eller ”gå fint sele” de får aldrig din hund att tänka annorlunda utan hjälper bara för stunden.

Du behöver aldrig skälla på din hund. Försök istället att få hunden att lita på dig och lär den självkontroll. Använd positiv förstärkning när hunden gör rätt och ignorera när den gör fel. Hunden lär sig mycket fortare om det du vill att den ska göra är roligt och om den själv får ut något av det.

Har du problem med din hund såsom att den

  • Drar i kopplet
  • Aggressiv eller nervös
  • Separationsångest, förstör hemmet när du är borta
  • Rädsla
  • Skäller
  • Hoppar upp på dig och gäster

Detta är tydliga tecken på en hund som själv tagit på sig ansvaret för dig och erat hem. Lär dig vända detta genom att lära dig principerna i Amichien Bonding och bli en ledare som din hund kan lita på och känner sig trygg med.

 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Jack Russell Terrier | Dobermann | Chihuahua | Chinese Crested Dog | Boxer | Dvärgpinscher
© 1998-2022 Enfinia AB