Artikel publicerad 2007-06-04 16:02

Canaan Dog - Pariahunden från Mellanöstern

Canaanhunden är en pariahund från Israel. Beduiner har länge använt pariahundar av Canaanhund typ, som vakt och till vallning. De har aldrig fött upp denna typ av hund, utan tämjt vilda hundar som de fångat.

Text: Maria Nilsson-Selin & David Selin

Historik
Canaanhunden är en pariahund från Israel. Beduiner har länge använt (och gör så fortfarande) pariahundar av Canaanhund typ, som vakt och till vallning. De har aldrig fött upp denna typ av hund, utan tämjt vilda hundar som de fångat.

Professor Rudolphina Menzel från Österrike, en psykolog, forskare och hundtränare, hade ett stort intresse av pariahundar. Hon var sionist och hade därför ett speciellt intresse av den hund som utvecklats i de område som idag är Israel. Det var tidigt 1930-tal som Professor Menzel tillsammans med sin man, Dr Rudolph Menzel, emigrerade från Wien till Israel. Vid ditkomsten blev Professor Menzel tillfrågad av Haganah (judiska försvarsmakten) att hjälpa till med att upprätta en hundenhet. De vanliga tjänstehundsraserna som brukar användas, klarade inte av det varma klimatet och den tuffa terrängen. Hon blev därför tvungen att titta på den lokala pariahunden. Här hittade hon en hund, med alla de egenskaper hon sökte, för att få en bra tjänstehund – en alert och smidig hund, territoriell och med högt utvecklade sinnen.

Menzel började jobba med halvvilda och vilda hundar av en speciell typ. Hon lurade in dem i sitt läger och började vinna deras förtroende. Hon fångade också kullar med viltfödda valpar, som hon fann otroligt enkla, att tämja. Den första lyckade vuxna ”fångsten”, kallade hon Dugma. Det tog henne sex månader att fånga honom, och efter ett par veckor i fångenskap, kunde hon ta med honom till stan att åka buss.

Det var 1934 som Menzel startade det första domesticeringsprogrammet för Canaanhunden, som hon döpte efter begreppet ”Canaans land”. Hon hade stora framgångar med sina hundar, som tjänstehundar åt Haganah. De var fantastiska i sitt vaktarbete och visade sig vara mycket framgångsrika i patrullering och spårarbete. De var även en av de första hundraser, som tränades till att söka minor.

1953 blev Menzel involverad i ett projekt att träna Canaanhunden till ledarhund. Det avslutades således efter ett tag, Canaanhunden ansågs vara svåranvänd till detta uppdrag på grund av sin, till naturen, stora självständighet. Menzel var noga med att bevara Canaanhundens naturliga egenskaper. När det fanns möjligheter till det, så blandades det in vilda hundar, i programmet. Så görs än i dag.

1960 började Menzel exportera hundar till USA och Europa. Israeliska kennelklubben godkände Canaanhunden 1953, och 1966 godkände även FCI rasen. Rasstandarden var då skriven av Professor Menzel. Dagens uppfödare bör idag ha samma mål som Professor Rudolphina Menzel – Att bevara rasen och dess naturliga egenskaper.

Canaanhundens beteende
Canaanhunden är ingen vanlig domesticerad hund, utan skall i stället betraktas som en ”endast delvis domesticerad hund”, som står de vilda pariahundarna nära. Även idag korsar man in vilda pariahundar i rasen. För att förstå Canaanhundens karaktär måste man därför beakta de vilda pariahundarna, och deras naturliga beteenden.

Uppenbarligen är det väldigt viktigt för en pariahund att reagera snabbt, i många olika situationer. Canaanhundens reaktionsförmåga är därför högt utvecklad. Detta betyder att de är extremt alerta, på allt som händer runt omkring dem.

Pariahunden har en mycket stark självbevarelsedrift, och en stark motivation för att undvika alla typer av faror. Denna motivation betyder att deras misstro är högt utvecklad. För pariahunden har inte ”dådkraft” något stort överlevnadsvärde. Således är Canaanhunden försiktig med främlingar och främmande situationer, tills den inser att det inte är någon fara för deras liv. De har även en stor inlärningförmåga, om en situation ger obehag kommer hunden naturligtvis att undvika samma situation igen.

Canaanhunden har en stor språksäkerhet gentemot andra hundar och andra arter (T.ex. människor). Den är mycket känslig för signaler och har därför lätt för att läsa av andra. Eventuellt är det pariahundens förmåga att förstå och genomskåda bytesdjur, som Canaanhunden (tillsammans med sin sociala förmåga) använder för att ”ställa in sig” hos människan. Detta gör den till en lätt hund att samarbeta med. Den förstår snabbt vad som förväntas av den.

Enligt dåtida språkbruk beskriver Professor Menzel Canaanhundens beteende: -De olika drifter som observerats är: att spåra, jaga och valla. Alla dessa drifter tenderar att varierar från individ till individ. Menzel sammanfattar även användbarheten av pariahunden, för människan: På grund av dess medfödda misstro och snabba reaktionsförmåga, är den född till att vara vakthund. Den kan tränas att valla och spåra. Den är även bra som sällskap på grund av sin tillgivenhet och hängivenhet till sin ägare. Men framförallt är det en arbetande hund.

 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Shih Tzu | Rottweiler | Jack Russell Terrier | Schäfer | Golden Retriever | Fransk Bulldogg | Chihuahua
© 1998-2021 Enfinia AB