Artikel publicerad 2007-12-11 10:26

Faror för hunden i jultider

Julhelgen medför vissa faror för våra sällskapsdjur som kan innebära akuta veterinärbesök. Npgra vanliga problem tas upp i denna artikel.

Text: Olle Görman, Veterinärhuset i Värnamo AB (Läs mer på hemsida här)

Vi planerar för julklappar och julmat och julhandeln är i full gång. Affärerna är öppna mer än vanligt för att hinna ta emot alla som vill handla. Det märks tydligt att julen närmar sig. För djursjukhus och djurkliniker är december emellertid en lugnare månad. Folk har andra saker som upptar deras tid. Planerade besök får hellre vänta till efter helgerna eller också är redan avklarade. Likväl är djursjukhus och djurkliniker inte arbetslösa. Julhelgen medför vissa faror för våra sällskapsdjur som kan innebära akuta veterinärbesök. Några vanliga problem tas upp i denna artikel.

Diarréer och kräkningar
Den kanske vanligaste åkomman i jultider är mag- tarmstörningar. Julen innebär mycket mat och annan mat än normalt. Många djurägare, eller kanske aningslösa släktingar, tycker att hunden eller katten också skall få ta del av denna mat. Tyvärr är det inte alla djur som klarar det. Resultatet av omtanken blir lätt en våldsam diarré. En del drabbas inte så allvarligt men en och annan råkar riktigt illa ut och kanske får tillbringa en del av helgen på djursjukhus.

Hundar som redan tidigare har ett mag- tarmproblem av kronisk art kan bli riktigt dåliga av att få en enda köttbulle. Något som familjen troligen är väl medveten om men som julgästerna kanske inte riktigt förstått vidden av. Hur många gånger har vi inte sett en bit skinka, gärna fettet som vi inte äter upp själva, slinka ner till kompisen under bordet?

Ni som vet med er att era sällskapsdjur är känsliga och lätt får mag- tarmproblem, informera alla gäster om problemet. Berätta att det kan bli stora bekymmer av bara en liten munsbit i allra största välmening.

Även om din hund inte är så känslig så kan en benbit, från t.ex. revbensspjäll, innebära en dyr operation och mycket lidande. Det händer till och med att benbitar skär hål på matstrupen. Då är det inte alls säkert att det går att rädda hunden. Alla ben som hunden kan tugga sönder, eller svälja hela, innebär en risk. Ben kan fastna i tarmen och benbitar eller benrester kan orsaka besvärliga förstoppningar.

Valpar stoppar i sig allt
Valpar är, liksom små barn, alltid intresserade av att stoppa in saker i munnen. Under julen finns det mer än vanligt att se upp med. Nötter och julklappssnören m.m. kan, liksom benbitar och stenar, sätta stopp i tarmen. Blir det stopp så resulterar det som regel i intensiva kräkningar och en allmänpåverkad hund eller katt. Snören kan orsaka att tunntarmen träs upp på snöret. Det blir stopp på tarmrörelserna och snöret kan till och med skära sönder tarmen. Tarminnehåll läcker då ut i bukhålan med en allvarlig bukhåleinflammation som följd.

Har du en valp hemma så är det ett styvt jobb att plocka bort alla farliga saker. Men det är viktigt. En olycka händer så snabbt. En tappad hasselnöt med skal som hamnar på golvet kan innebära ett jourbesök på ett djursjukhus.

Levande ljus och hundar och katter
Levande ljus har man oftast så högt upp att det inte är någon större fara för mindre hundar men katterna vet man aldrig var man har. Även om de inte bränner sig själva på ljusen så kan de mycket väl välta ner brinnande ljus och orsaka en eldsvåda. Ha aldrig levande ljus tända om de inte är bevakade. Håll koll på var katten är.

Choklad är giftigt för hundar
Det är många hundägare som inte känner till att choklad är giftigt för hundar. Det är choklad med högt kakaoinnehåll som är värst. Fin mörk choklad alltså. I kakao finns ämnet theobromin som är kan orsaka dödsfall. En 100 g chokladkaka med mörk choklad kan vara tillräckligt för att förgifta en liten hund. En lite pralin som hunden råkat få i sig är ingen fara.

Mjölkchoklad och ljus choklad innehåller mindre mängder theobromin och är därför inte lika giftiga men det säkraste är att inte alls ge hunden choklad. Om du misstänker att din hund ätit choklad så ta reda på halten kakao och försök att uppskatta hur mycket choklad hunden kan ha fått i sig. Ring och prata med Giftinformationscentralen eller med ett djursjukhus/djurklinik för att få reda på om din hund är i fara.

De första symtomen på förgiftning kommer som regel inom 12 timmar. Sympom som kräkningar, oro, skakningar, muskelspasmer, kramper, kraftigt ökad törst, rytmstörningar på hjärtat m.m. förekommer. Dödsfall är emellertid ovanliga.

Julen är en härlig tid. Visst skall vi ha skönt och mysigt, men det är aldrig fel att känna till vad som kan vara farligt så att man kan undvika det.

Ursprungligen publicerad 2003-12-13

 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Shih Tzu | Anatolisk Herdehund | Rottweiler | Jack Russell Terrier | Schäfer | Golden Retriever | Fransk Bulldogg
© 1998-2021 Enfinia AB