Artikel publicerad 2007-07-04 11:45

Fästingburna sjukdomar

Under fästingsäsongen ökar de fästingburna sjukdomarna som vi ser hos framför allt hund. I denna artikel skall vi berätta om de vanligaste sjukdomarna, Ehrlichios och Borrelios som sprids via fästingbett. Båda sjukdomarna är orsakade av bakterier.

Text: Olle Görman, Veterinärhuset i Värnamo AB (Läs mer på hemsida här)

Läs även följande artikel: Fästingar

Se även Vovves faktafilm om samma område: Fästingar

Ehrlichios
Ehrlichios orsakas av bakterien Anaplasma phagocytophilum. Bakterien förökar sig i de vita blodkroppar som kallas granulocyter och sjukdomen kallas därför granulocytär ehrlichios. Detta för att skilja den från en annan variant av sjukdomen som förekommer utomlands. Den sjukdomen orsakas av bakterien Ehrlichia canis som angriper en annan typ av vita blodkroppar som kallas monocyter. Sjukdomen som kallas monocytär ehrlichios sprids av en annan typ av fästing som normalt inte finns i Sverige, nämligen den bruna hundfästingen. Hundar som semestrar i södra Europa kan dock drabbas.

Granulocytär ehrlichios upptäcktes på hund och häst i slutet av 80-talet. För några år sedan upptäcktes sjukdomen även hos människa. I ett mycket akut skede kan man i mikroskop med speciell färgning se s.k. inklusionskroppar i de infekterade vita blodkropparna. Sjukdomen kan ge mycket olika symptom. En del hundar blir akut sjuka med hög feber, trötthet och upphörd aptit. Stelhet, hälta, ont i lederna och vinglighet förekommer också, liksom mag-tarmstörningar. Genomgången infektion kan ge kvarstående långvarig trötthet.

Borrelios
Borrelios orsakas av bakterien Borrelia burgdorferi. Symptomen som ses är feber, trötthet nedsatt aptit, hälta, stelhet, svullna och ömmande leder. Även hjärtpåverkan med rytmstörningar och nervpåverkan med bl.a. ansiktsförlamning har setts. Njurskador finns också beskrivet. Hos djur anses sjukdomen ha ett mer långsamt och kroniskt förlopp än hos människa. Den typiska hudrodnad som breder ut sig från bettstället som ses hos människa ses inte hos hund.

TBE – fästingburen hjärnhinneinflammation
Ytterligare en fästingburen sjukdom har påvisats i Sverige på hund. Den orsakas av ett virus och smittan överförs direkt vid bett, inte som vid de andra sjukdomarna där det tar ett antal timmar. TBE är mycket ovanligt på hund. Ett fall påvisades 2001 i Sverige och ytterligare ett fall beskrevs på 1960-talet. Till människa finns vaccin mot TBE men inga godkända vaccin finns till djur.

Provtagning och diagnos
Att ställa diagnosen fästingburen sjukdom kan vara svårt. Symptomen är i många fall otydliga och kan påminna om många andra sjukdomar. Vid akut ehrlichios, oftast under feberperioden kan de s.k. inklusionskropparna påvisas i de vita blodkropparna. Dessa försvinner dock snabbt. En ny teknik är att påvisa bakteriernas DNA med PCR – teknik som är en molekylärbiologisk teknik. Även denna metod används i det akuta skedet. Övrig undersökning är att påvisa antikroppar i blodet mot borrelia och ehrlichia. Antikroppsförekomst visar att djuret har infekterats, men det betyder inte att djuret verkligen har utvecklat sjukdom. Infektionen kan pågå helt utan symptom, och antikroppssvaret kan därför var mycket svårt att tolka. Antikropparna försvinner så småningom ur blodet men det kan ta månader upp till ett år. Vid diagnosställandet får man se till de symptom som djuret visar, utesluta ett flertal andra sjukdomar med olika undersökningar och ta prover för fästingburna sjukdomarna.

Behandling
Eftersom ehrlichios och borrelios är orsakade av bakterier behandlar man med antibiotika, helst s.k. doxycyklinpreparat. Behandlingens längd varierar vanligen mellan 3-8 veckor. Prognosen anses god men det råder i dagens läge osäkerhet om alla hundar blir helt friska.

Bättre att förebygga
Som vanligt är det bättre att förebygga än att bota. Gå igenom hunden dagligen. Fästingar bör tas bort snarast möjligt, innan de hinner föra över smitta. Använd en bra fästingborttagare så att fästingen kommer bort hel. Om din hund får fästingar på sig så förebygg med något av de medel mot fästingar som finns att köpa på apotek.

Ursprungligen publicerad 2005-12-11

 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Jack Russell Terrier | Rottweiler | Nova Scotia Duck Tolling Retriever | Labrador Retriever | Chinese Crested Dog | Grand Danois
© 1998-2024 Enfinia AB