Vovveprofilen <- Tillbaka
 

 Vovveprofilen: Håkan & Majken

Håkan är en relativt ny medlem på Vovve.net. Han har varit omgiven av hundar i många år och nu ser vi honom som toppfavorit med Shih Tzu:n Majken i TV3:s hundsatsning Top Dog.

Publicerad 2006-04-20 23:39

Namn:Håkan Andersson
Ålder:45 år
Bor:Stockholm
Hund:Majken - levnadsglad, sprallig, galen, tokig Shih Tzu-tik på 11 år

Bakgrund:
Jag heter Håkan Andersson, 45 år, och bor i Hammarby Sjöstad i Stockholm tillsammans med sambo, tre perserkatter, en exotic och en huskatt samt givetvis Majken och hennes fetlagda styvsyster Elsie (också av rasen Shih Tzu). Jobbar på dagtid på ett finansbolag och kreditbedömer svenska företag. På dagtid bor Majken och Elsie med sambon på arbetsplatsen vilket är Bagarmossens Djursjukhus. Jag är inte lika gråtmild och gråtande som TV framställer mig utan tillhör mer den spralliga sorten med ett liv fyllt av humor, äventyr och glädje! Min kärlek till Majken hoppas jag inte har undgått någon!?

Stämmer det att du egentligen är en "kattmänniska"?
Ja ABSOLUT! Har dock alltid haft olika djur runt mig sedan födseln. Att det från början blev katter berodde på omständigheterna. Kunde helt enkelt inte ha hund p g a jobbet. Har framgångsrikt fött upp perserkatter (nu även exotic - korthårig perser) sedan 1985. Jag älskar katter och deras udda personligheter. Vi har t ex en perskatt som heter Kajsa och hon är katternas motsvarighet till Majken. Våra kattungar präglas av våra galna hundar och får i och med detta helt underbara orädda temperament! Vi syns en hel del på kattutställningar också och gillar det.

Hur kom du in i hundlivet första gången?
Det gjorde jag nog redan 1965 när min syster köpte en foxterrier som jag blev delaktig i och sen dess har alltid hundar funnits i mitt liv på ena eller andra sättet. Hela min familj är otroliga djurvänner.

Hur kom det sig att det blev Shih Tzu?
Att det blev Shih Tzu är nog något av en slump. Eftersom min sambo började jobba på djursjukhus så var det ju fritt fram att köpa hund. Vårt första urval var att köpa en hundras som lättare gick ihop med katter. Andra urvalet var en liten till medium hund fast med mycket kropp och päls. Tredje urvalet var att hunden skulle ha mycket liv och egen vilja samt vara en pigg och livlig. När vi sedan hittade Majken (Bombers Exclusive Mayday) i en fruktskål bland apelsiner och bananer hos uppfödaren var valet ganska självklart. Henne ska vi ha!


Fotograf: Björn Gärdsby
Fungerar katterna och hundarna bra ihop eller är det fullt krig ibland?
Det har aldrig varit några konstigheter mellan hund och katt hos oss. Alla är lika oavsett vad! Både majken och Elsie älskar våra katter och de har kul ihop. Dock så har alla sina speciella nattplats och gud nåde den som skulle försöka sig på att ta Majkens natteplats bakom husses stjärt!

Vad är Majken för en vovve egentligen?
Många har undrat vad Majken är för ras eller om hon är en blandis. Majken är en poppigt nerklippt Shih Tzu - en slags tibetansk tempelhund. Envis, glad, sprallig och öppen för galna upptåg!

Har hon några favoritaktiviteter? (eller favorithyss kanske...?)
Majkens favoritsysselsättning är utmaningar, kamplekar och allmäna hyss. Hennes hyss har varit väldigt många genom åren och har dokumenterats av husse genom noveller som i kända kretsar kallas "pitbullmajken" En av majkens favoritsysselsättningar är att sitta i husses knä i framsätet på bilen och titta ut. En bilfantast! Ett av hennes allvarligaste hyss var när hon jagade älg klockan tre på natten mitt i smällakalla vintern i snöstorm. Då var jag måttligt road när jag sprang bakom med ficklampa och gummistövlar och skakade tänder!

Tror du att Majken nöjd med sin husse?
Jag tror nog i ärlighetens namn att Majken på det stora hela är ganska nöjd med sin husse för vi är så otroligt lika. Glada, spralliga, äventyrliga och aningens klumpiga! Vi är som ett strävsamt gammalt envist par!

Jag hörde att Majken har räddat ditt liv. Hur gick det till?
Vi frontalkrockade och voltade med bilen på väg till jobbet 30/4. Det var en bil som bara körde rakt ut från skogsväg rätt in i oss. När vi voltade så var min enda tanke - Majken & Elsie. På något sätt så blev jag fastklämd med benen då instrumentpanelsen trycktes ner mot golvet. Jag lirkade min kropp mellan framsätena, över handbromsen och fick tag i bägge hundarna. Jag blev fast mellan framsätena tills bilen voltat klart. När bilen slutade snurra och volta så släppte jag hundarna som sprang ut genom de sönderslagan fönsterrutorna och blev omhändertagna av förbipasserande. Själv blev jag utsågad av brandkår och medvetslös förd via ambulanshelikopter till sjukhus.

När jag vaknade upp (förlamad från halskotan och ner) berättade läkaren att hundarna räddat mitt liv för mitt säte blev itudelat i mitten av framrutan som åkt in och klyvt sätet mitt itu. Så hade jag inte räddat hundarna hade jag förmdligen legat i jorden nu i två delar.

Varför ville ni vara med i Top Dog?
Vi ville helt enkelt visa att det går att lära gamla tanter (f´låt hundar) att sitta. Jag och Majken ville utmana ödet samt bevisa för juryn och svenska folket att det faktiskt går att aktivera och stimulera sin hunder även efter 10 års ålder. Dessutom trodde inte juryordföranden Lotta att majken skulle palla trycket eller orka. Detta har hon ursöktat sig flera gånger då Majken visade sig vara en av de mest allerta och pigga hundarna i serien!!!

Vad är du mest överraskad av i programmet?
Det jag är mest positivt överraskad över i programmet var själva träningen och upplägget. Det var positiv träning och inget påtvingat. Alla fick träna in på sitt sätt och Lotta gjorde att otroligt jobb - individuellt med varje hund. Positivt var också de olika delmomenten vi fick utföra i varje program. En Top Dog ska ju kunna hantera olika moment och situationer, alltifrån stillbildsfotografering till farliga stunttricks! Att jag och Majken sedan fick vänner för livet är liksom grädde på moset!

Det som kunde upplevas negativt var att tiden för träning var alltför knapp. Att vissa hundar fick lättare övningar och uppgifter inför tävlingar kunde också delvis kännas lite orättvist och negativt. Tyvärr har TV klippt bort många roliga episoder av programmet och dessutom vore det kul om det fanns tid att visa mer från själva hundträningen.

Har ni någon tidigare erfarenhet av de olika aktiviteter som ni får vara med om? Freestyle, utställning...etc?
Majken har varit på utställning och ställts ut totalt 3 gånger. Första gången som valp och då satte hon sig i ringen och bajsade det första hon gjorde. Andra gången började hon busa med kopplet och hoppa runt som en känguru. Tredje gången satte hon sig ner efter halva ringen - slet sig ur kopplet - och sprang ut bland åskådarna.

Utställning e nog inte Majkens grej.

Vad ska ni göra efter Top Dog? Har ni några drömmar?
Vi ska softa - ta semester - och fortsätta träningen! Majken vill bara lära sig mer och mer och har fått "blodad tand" och mer muskler! Vi tar det med ro - försöker leva som förut.

Majkens dröm är att få medverka i en actionrulle och spela hund som gör hjältedåd och kan få att skratta! Majken vill sprida spänning och glädje!

Har du något som du skulle vilja säga till alla hundägare i Sverige?
Tänk på att det snart är vår och värmen kommer till bilarna. LÄMNA INTE DIN HUND I BILEN! Tänk på att aktivera och stimulera era gamla hundar efter sunt förnuft - även gamla hundar vill ha kul! Glöm nu inte Top Dog - söndagar 19.05.

Massor med färska, blöta nospussar från Majken & Kram från husse HåkanFölj Håkan & Majkens fortsatta medverkan i TV3:s hundsatsning "Top Dog"!
Majken är förresten på gång med en egen sida. Håll utkik här!