Artikel publicerad 2007-07-12 10:46

Hundar skäller

Ett av hundars sätt att kommunicera på är skall. Vissa raser har vad man kallar en låg skalltröskel, det vill säga att det behövs en väldigt liten retning för att hunden skall kommunicera med skall. Andra raser har en väldigt hög skalltröskel och skallar nästan aldrig.

Text: Charlotte Swanstein, Fidos Hundinformation

Ett av hundars sätt att kommunicera på är skall. Vissa raser har vad man kallar en låg skalltröskel, det vill säga att det behövs en väldigt liten retning för att hunden skall kommunicera med skall. Andra raser har en väldigt hög skalltröskel och skallar nästan aldrig.

Egenskaper hos hund har avlats fram efter önskat beteende
Olika raser finns för att människor prioriterat vissa beteende hos hund som gagnat människans önskan, för just det beteendet som hunden utför, exempelvis skall. Hundar med dessa specifika beteende lät man para sig med en partner med liknande beteende och på så vis skapades en ras med genetiskt starkt anlag för ett specifikt beteende, som människan hade/har nytta av. En ras stabila egenskaper skapas dock inte vid en parning, utan under en lång tid och där både tik och hane har liknande anlag, som då blir mer och mer dominanta i arvsmassan.

En Tax exempelvis är avlad för att jaga ihop med, den jagar man rådjur, hjortdjur, räv och grävling med. Taxens skall är vid hjortjakten ovärderlig för jägaren, så att denne kan följa ”jakten” och vid grytjakt på räv och grävling är skallet dels till för att upplysa jägaren, ovan mark, att hunden fått ”kontakt” dels för att försöka driva ut djuret ur sin håla så att jägarn kan få skott på det vid dennes flykt undan hunden.

När man köper hund är detta en av de väsentliga detaljerna om rasen som man bör känna till. Att veta vad för egenskaper som är dominanta hos hunden. Att veta ifall det är en egenskap man vill ha, behöver och eller tror att man kan frisera/fostra bort. Detta om den genetiska bakgrund till varför en hund skallar.

Hotfull och stressande omgivning påverkar
Hundar kan sedan skalla mycket för att de upplever mycket i sin omgivning som lite plötsligt/hotfullt, stressigt. De kan ha fått uppmärksamhet och eller att deras känsla för det plötsliga/hotet, stressen har minskat. De skallar kanske för att de vill påkalla uppmärksamhet. Hur som helst har man en hund man tycker skäller för mycket och vill stävja detta beteende, så är fullständig ignorans för hunden och dess förehavande då den skallar i fel sammanhang att föredra att börja med för att få bukt på skallet. Om hunden svara på denna behandling, så måste man omedelbart belöna det.

Om hunden inte bryr sig om ignorans så får man vara mer aktiv med mental träning med hunden så att man skapar kontakt. Kontakt gör att man kan hantera en hund, kontakt är öppenhet mellan individer, och om man belönar det med någon gemensam aktivitet och eller en godbit, så fortsätter kontakten att växa och då skapar man gemenskap/flockliv som fungerar. Då skulle man även kunna tänka sig att lära hunden skall på kontaktord och en genetisk skallbenägen individ, skulle kunna få utlopp för att skalla, eftersom vi kan stoppa det, då kan vi också använda det ibland.

Lycka till med er gemenskap!

Hundpsykolog Charlotte Swanstein

 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Jack Russell Terrier | Bichon Havanais | Chihuahua | Grand Danois | Cavalier King Charles Spaniel | Golden Retriever
© 1998-2024 Enfinia AB