Artikel publicerad 2007-10-02 22:37

Jakthundar och jaktsäsong

För många är hösten inledningen på den viktigaste delen av året, jaktsäsongen. Jaktkamrater har tränats under flera år för att under några få höst- och vintermånader göra sin insats för sin ägare.

Text: Olle Görman, Veterinärhuset i Värnamo AB (Läs mer på hemsida här)

Trädens och buskarnas blad ändrar färg till varma, inbjudande, röda och gula färgtoner. Trots att det blivit blåsigare och kallare så känns hösten tilltalande, För många av våra kunder och patienter är hösten inledningen på den viktigaste delen av året, jaktsäsongen.

Jaktförmåga
På kliniken märks det att jägarna har vaknat till och att deras hundars mest aktiva tid börjat. Det är hundar specialiserade på harjakt eller älgjakt. Det är fågelhundar och grythundar, stötande och drivande hundar och eftersökshundar. Jaktkamrater som har tränats under flera år för att under några få höst- och vintermånader göra sin insats för sin ägare. Inte så sällan är det avgörande för hundens överlevnad om den duger eller inte. ”Livet är för kort för dåliga hundar”, som en gammal jägare uttryckte det. ”Man kan inte ha hur många hundar som helst”. Vanligare är att hunden inte enbart är en jaktkamrat utan även en famlijemedlem. Allt fler jakthundar har ett värde även som sällskapsdjur och är därmed även värdefulla medlemmar i familjen. De överlever även om de inte duger till det de i första hand införskaffades för att göra.

Bra jakthund
Att äga en duktig jakthund är en stor tillfredsställelse för ägaren och något som även höjer dennes status i jaktkretsar. Många lägger ner ett kolossalt arbete på att träna sina jakthundar. En duktig hund är en fröjd att ha med ut i skogen. Eftersom man inte får släppa t.ex. drivande hundar innan jaktsäsongen börjar så är det först då som jägarna upptäcker om hunden inte fungerar som den skall i skogen.

”Sämre än förra året”
Nästa alla jakthundar är beroende av ett väl fungerande luktsinne. Hundar har ett otroligt bra luktsinne. Det går inte att föreställa sig hur bra det är. Som vinprovare vet jag hur viktigt det är att näsan fungerar och också att dagsformen kan variera avsevärt. Många jägare upptäcker efter ett par gånger i skogen att hunden inte är alls lika duktig som i slutet av förra säsongen. Den tycks inte känna 'slagen' dvs doftspåren efter viltet, eller verkar inte intresserad. I bland tycker ägaren att hunden kommer tillbaka för snabbt när den drivit eller att den 'skallar' dåligt dvs driver utan att skälla eller skäller för lite eller för tyst. Problemen kan vara många.

Skaderisk
Hundar som blir halta eller som inte orkar jaga lika länge som de gjorde förra säsongen. Sårskador orsakade av taggtråd eller av uppstickande pinnar eller kanske av vildsvin? Hundar som blir påkörda och hundar som sparkas illa av älgar. Skare och stark kyla är påtagliga hot mot jakten. Man kan lugnt påstå att livet som jakthund varken är okomplicerat eller riskfritt. Många faror hotar i skogen och på vägarna. För jägaren kan det vara svårt att veta om det är de yttre förhållandena eller hunden det är fel på när jakten inte fungerar och hunden inte löser sin uppgift.

Väl förberedd
På kliniken försöker vi att hjälpa hund och jägare till gemensam framgång under jaktsäsongen. Det har blivit lättare med åren, får man nog säga, eftersom många jägare numera inser att det krävs mycket förberedelsearbete inför jaktsäsongen. Om inte hunden har fått tillräckligt mycket konditionsträning innan säsongen börjar så dröjer det också innan den kan prestera det den förväntas kunna. Trampdynorna kan vara ömtåliga och lätt bli såriga om hunden inte fått träna upp dem. Ungefär som när jag hanterar spaden i trädgården på vårkanten och får blåsor i mina frökenhänder. Det fick jag inte när jag arbetade som lagårdsdräng. Hundens trampdynor tål mer när de varit med ett tag. Många jägare har insett detta och cyklar med sina harhundar under sommaren så att de är väl förberedda på vad som komma skall. Det märks att de är i fin form, välmusklade och utan övervikt. Det är klart att de löser sin uppgift bättre än de som tas direkt ur hundgården, där de i värsta fall stått sedan förra säsongen! Och så mår de mycket bättre även i början av säsongen.

”Lite rund”
Har du hört uttrycket att 'hon är lite rund nu men det har hon snart sprungit av sig när jakten börjar'? Tror du att den hunden kan göra sitt bästa? Tror du att den hunden håller lika bra som en vältränad? Risken att bli halt på grund av att leder, muskler och senor belastats hårt utan att ha varit väl förberedda på det, likväl som risken att få blåsor och sår i trampdynorna, är utan tvekan större.

Mycket jakt men få skott
Harjägare är ett härligt släkte. Jag vet inte många jägare som är så tålmodiga, tillbringar så mycket tid i skogen, diskuterar så mycket, har så många teorier om jakten och som skjuter så lite. Men visst är det sympatiskt! Det är jakten ihop med hunden, upplevelsen i skogen och inte nedläggande av byte som är det viktiga. Det är också ofta harjägarna som varje år är övertygade om att deras hundar drabbats av noskvalster, trots att de nästan inte träffat några andra hundar under året och att smittrisken därmed varit påtagligt liten. Har hundarna några symtom som eventuellt kan tyda på noskvalster så behandlar vi dem mot noskvalster. Harjägaren kan sedan fortsätta att ha teorier om varför jakten går som den gör, men utan att fundera över noskvalster. Några hundar har säkert noskvalster och dem har vi hjälpt, men många behandlas för att utesluta risken att de har drabbats och därmed öka chanserna för en god jakt.

Planera jakten klokt
För att lyckas med sin jakthund kräver det att man lägger ner tid på träning, både konditions- och styrketräning, men även rent jaktlig träning. Att komma till jakten med en hund som är överviktig och otränad är att be om problem. En hälsoundersökning innan säsongen börjar minskar också riskerna. Visst är vardagen som jakthund riskabel men man kan påverka riskerna genom att planera jaktdagen bra även med hänsyn till hundens villkor och avstå från att använda hunden när förhållandena är särskilt slitsamma eller riskabla.

Urpsrungligen publicerad 2005-12-11

 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Jack Russell Terrier | Rottweiler | Shetland Sheepdog | Golden Retriever | American Staffordshire Terrier | Chihuahua
© 1998-2022 Enfinia AB