Artikel publicerad 2021-09-15 13:58

Kända konstverk med hunden i centrum

Hunden är konstnärens bästa vän, eller hur var det? Många konstnärer har målat av sina egna hundar och även inkluderat hundar i olika verk. Läs mer om några av dem här.

Text: Samarbetsartikel

I samarbete med The Media Folk Hunden sägs vara människans bästa vän, och detta gäller uppenbarligen även konstnärer. Våra fyrbenta vänner förekommer i en mängd betydelsefulla verk i konsthistorien och flera kända namn som Frida Kahlo, David Munch och Pablo Picasso älskade sina hundar – något som återspeglas i deras alster. Här följer en djupdykning i några av de mest fascinerande konstverken där hundar figurerar, från renässansens italienska mästerverk till Frida Kahlos unika surrealism.

1573 - Gästabudet i Levis hus av Paolo Veronese (1528 – 1588)


Detta för sin tid kontroversiella verk skulle egentligen ha haft titeln Den sista måltiden, men inkvisitionsdomstolen ansåg att målningen hade för många bisarra detaljer för att få behålla titeln. Verket är uppdelat i tre delar och det är egentligen bara mittendelen som visar motivet; det vill säga Jesus sista måltid med sina lärjungar. I övrigt visar verket en scen som mer återspeglar 1500-talets Venedig, det vill säga en sprudlande handelsstad där en mängd kulturer möttes. Inkvisitionsdomstolen krävde att få veta varför en målning med titeln Den sista måltiden innehöll – som de uttryckte det – fulla gycklare, beväpnade tyskar, dvärgar och liknande oanständigheter. Veronese vägrade att göra de ändringar katolska kyrkan förslog, vilka bland annat bestod av att byta ut hunden i målningen mot Maria Magdalena. Däremot gick han med på att ändra titeln och det är därför verket, som går att beskåda i Venedigs galleria dell’Accademia, nu heter Gästabudet i Levis hus. Här kan du se Gästabudet i Levis hus. Här nedan ser du ett annat verk av Paulo Veronese.

1903 - A Friend in Need av Cassius Marcellus Coolidge (1844 – 1934)


Denna kända målning, som visar sju hundar i färd med att spela poker, ingår i en serie målningar som går under samlingsnamnet Dogs playing poker. Verkets titel är A friend in need eftersom en hund i förgrunden skickar ett ess under bordet till sin bordsgranne. Spel som poker har alltid varit - och fortsätter vara - populära, både i traditionella sammanhang och på sajter som 888 online poker, så det är ingen överraskning att det förekommer kända målningar med detta motiv. Trots att Coolidges verk idag är otroligt värdefulla så har de länge ansetts vara kitsch snarare än konst. Faktum är att konsthistorikern och museichefen William Hennessey den första april år 2002 släppte ett pressmeddelande, som visade sig vara ett skämt, där det påstods att han försökte köpa in Dogs Playing Poker till the Chrysler Museum of Art i Virginia. Även om det var ett skämt medgav Hennessey senare att han alltid hade gillat den kända serien. Målningarna som ingår i Dogs Playing Poker anses vara ikoniska och verken har synts i flera tv-serier, däribland The Simpsons.

1930 - Hundens huvud av Edvard Munch (1863 – 1944)


De flesta förknippar nog norrmannen Edvard Munch med hans kända målning Skriet, men få känner kanske till att han var en stor hundälskare. Munch hade flera hundar: en Foxterrier som hette Fips, en Gordonsetter vid namn Boy, och en Sankt Bernhardshund som hette Bamse. Munch både målade och tecknade av sina hundar. Hans Gordonsetter fick till och med följa med på bio ibland, och om hunden skällde under filmen tog Munch det som ett tecken på att filmen var dålig och gick därifrån. Hundens huvud är en målning i expressionistisk stil med grönt och svart som de dominerande färgerna, särskilt runt hundens huvud, öron och ögon. Verket hänger numera på Munchmuseet i Oslo.

1936 - Dog av Pablo Picasso (1881 – 1973)


En annan känd konstnär och hundälskare var Pablo Picasso. Han hade flera hundar, men taxen Lump var hans favorit. Historien om hur hunden kom in i Picassos liv är speciell. En av hans vänner, fotografen David Douglas Duncan, besökte Picassos villa i Cannes 1957 och med sig hade han valpen Lump. Enligt Duncan flyttade taxen in hos Picasso så fort han hoppat ur bilen. Konstnären utvecklade ett särskilt tycke för hunden och Lump åtnjöt en rad privilegier – det mest anmärkningsvärda är kanske att Picasso målade av Lump på en tallrik som hunden sedan åt ur vid middagsbordet. Dog, eller Hund, är en minimalistisk teckning av en hund, onekligen en tax av den långa kroppen att döma. Lump förekommer dock i flera av Picassos målningar, som till exempel hans version av Las Meninas av Velazquez.

1938 - Itzcuintli Dog with Me av Frida Kahlo (1907 – 1954)


Frida Kahlos kärlek för djur märks av i flera av hennes självporträtt. Frida kunde inte få barn efter den allvarliga bussolycka hon var med om 1925, och detta kan ha varit förklaringen till att hon uppskattade sina husdjur så mycket. Hon ägde både apor, hundar och fåglar. I målningen Dog with me syns Mr Xolotl, en av Kahlos hundar. Mr Xolotl var en Xoloitzcuintle (även kallad mexikansk nakenhund), en hundras som skattades högt av Aztekerna. Frida Kahlo var mycket stolt över sitt mesoamerikanska ursprung, något som säkerligen påverkade hennes val av hund. Intressant nog så verkar hon i målningen inte ha en särskilt varm relation till hunden, som sitter på golvet framför hennes stol. Kahlo ser avslappnad och elegant ut iförd en svart klänning, hållandes en cigarett. Den dystra bakgrunden i kombination med den svarta klänningen anses symbolisera ensamhet, dock är hennes ansiktsuttryck sensuellt och förföriskt. Här kan du se Itzcuintli Dog with Me. Här nedan ser du ett annat verk av Frida Kahlo.

 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Chihuahua | Schäfer | Jack Russell Terrier | Rottweiler | Grand Danois | Golden Retriever | Labrador Retriever
© 1998-2024 Enfinia AB