Artikel publicerad 2007-06-20 14:04

Kennelhosta

Kennelhosta är ett samlingsnamn för en luftvägsinfektion som kan orsakas av flera olika virus och bakterier. De vanligaste smittämnena är viruset Parainfluensa typ-2 och bakterien Bordetella bronchiseptica.

Text: Olle Görman, Veterinärhuset i Värnamo AB (Läs mer på hemsida här)

På kliniken har vi då och då flera fall av hundar med kennelhosta. Oroliga mattar och hussar ringer då hunden helt plötsligt fått kraftig skrällig hosta och många gånger har hunden sådana besvär att ägaren tror att hunden har satt något i halsen. Hostattackerna slutar ibland i ett kräkförsök, eventuellt kan litet slem hostas upp. Bara det att hunden dricker vatten kan utlösa hosta. En lätt feber kan förekomma men de flesta hundar är annars pigga. Till de flesta djur behövs ingen behandling utom möjligen något hostdämpande. Det förekommer dock att hundar blir mer påverkade av sin sjukdom med upphörd aptit och påverkat allmäntillstånd. Lunginflammation kan förekomma som komplikation. I dessa fall behövs antibiotika. En god regel är att ta temperaturen på hunden dagligen under sjukdomsperioden. Hunden behöver också vilas till dess att hostan upphört. Det kan vara aktuellt att använda sele istället för halsband eftersom allt tryck mot luftstrupen retar till hosta. Det är naturligtvis viktigt att hålla hunden ifrån alla andra hundar.

Olika virus och bakterier
Kennelhosta är ett samlingsnamn för en luftvägsinfektion som kan orsakas av flera olika virus och bakterier. De vanligaste smittämnena är viruset Parainfluensa typ-2 och bakterien Bordetella bronchiseptica. Bordetella kan dock förekomma i luftvägarna även hos helt friska hundar. Övriga virus som kan var inblandade är Adenovirus typ-2 och Herpesvirus typ-1. De här olika mikroorganismerna kan inte smitta andra djurslag eller människor.

Mycket smittsamt
Kennelhosta är mycket smittsamt och smittar mest vid direktkontakt men även som droppsmitta på några meters håll när hunden hostar och nyser. Hundar kan också smittas via gemensamma vattenskålar eller andra föremål. Virus smittar framför allt under den första sjukdomsveckan medan bakterien kan utsöndras i flera månader efter att den akuta sjukdomen är över. Under denna tid utgör hunden en smittrisk för andra hundar.

Inkubationstiden är vanligen 4 – 10 dagar. Under denna tid kan den smitta andra hundar, alltså innan den själv har börjat visa symptom. Största risken för smitta är där många hundar samlas och är nära inpå varandra som på hundutställningar, andra former av träning och tävling, hunddagis och hundpensionat. Efter genomgången infektion har hunden ett skydd som tyvärr inte varar särskilt länge. Den kan alltså få sjukdomen igen vid senare tillfälle. Kennelhosta är en vanlig sjukdom som för de flesta hundar oftast inte orsakar allvarliga problem, även om det kan vara nog så besvärande med den kraftiga hostan.

Vaccination
Vaccin finns mot kennelhosta och vaccinet skyddar mot parainfluensaviruset. Vaccinet ger inget totalt skydd men skyddar bra mot allvarliga symptom. När man kommer till veterinären för vaccination väljer man om man vill ha med komponenten mot kennelhosta. Vaccination rekommenderas till hundar som lever i hundrika miljöer, tävlar och tränar ihop med andra hundar och inför vistelse på hundpensionat eller hunddagis. Vaccination mot parainfluensa görs en gång om året.

Ursprungligen publicerad 2005-04-16

 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Jämthund | Finsk Lapphund | Schäfer | Chihuahua | Shetland Sheepdog | Golden Retriever | Rottweiler
© 1998-2023 Enfinia AB