Artikel publicerad 2007-06-23 13:56

Skötsel och pälsvård av Lhasa Apso

Denna beskrivning är grundad på min egen erfarenhet av pälsvård av Lhasa Apso och är bara riktlinjer. Ingen päls är den andra lik och man hittar lätt sina egna rutiner, dvs det som passar både hunden och sig själv bäst.

Text: Kerstin Eriksson, Topangas

Grundat på min egen erfarenhet av pälsvård av Lhasa Apso och är bara riktlinjer. Ingen päls är den andra lik och man hittar lätt sina egna rutiner, dvs det som passar både hunden och sig själv bäst. Lhasa Apsons päls blir inte riktigt "färdig" och når sin fulla längd förrän vid 3-4 års ålder. A och o när det gäller pälsvård är regelbundenhet och tålamod. En Lhasa Apso i välvårdad päls är en fröjd för ögat.

Redskap

  • Borste
  • Kam (helst i stål)
  • Sax
  • Klotång
  • Fön - vanlig hårfön eller golvfön , den sistnämnda är dyrare men du får båda händerna fria.
  • Schampo - välj helst ett schampo som är avsett för hund.
  • Balsam - välj helst ett balsam som är avsett för hund.
  • Trimbord

Dessa redskap finns oftast i din närmsta djuraffär eller på hundutställningar.

Valppälsen
När du får hem din valp vid ca 10 veckors ålder behövs inte pälsen skötas mer än att man borstar och kammar den lite då och då, mest för att vänja valpen vid att bli hanterad. Klipp klor regelbundet (ca 1 gång i veckan) och klipp pälsen mellan trampdynorna. När det blir dags för bad är det bra om man är två som hjälps åt. Halkskydd till badkaret är bra att införskaffa. Det är viktigt att vara vänlig men bestämd mot valpen när den ska badas, den tycker ofta att det är en ganska otäck upplevelse, så gå varsamt fram. Vid första badet behövs bara ett milt schampo, skölj noga. Torka valpen med en frottéhandduk och föna sedan valpen torr (en hårfön brukar låta otäckt för en valp men den vänjer sig för varje gång). Kamma sedan igenom pälsen, klipp ev. klor, klipp under trampdynorna och runda av pälsen på tassarna, kontrollera även öronen. När valpen är färdig, ge massor av beröm, gärna en godisbit också.

Unghundspälsen
Vid ca 9 månaders ålder brukar valpullen lossna men det kan variera från hund till hund. Nu gäller det att ha tålamod, tovorna brukar hopas och det är lätt att man ger upp, men sköter man pälsen vid den här åldern noga kommer man verkligen få lön för mödan. Det kan vara en bra idé att inte låta det gå för lång tid mellan varje bad vid denna ålder, bada hellre ofta (ca var 5:e dag till 1 gång i veckan) än att låta hunden tova ihop och du får stå och reda ut pälsen i flera timmar. Låt gärna balsamet sitta kvar en stund i pälsen och skölj sedan bara ur till hälften. Man kan även ha i några droppar olja i balsamet , men håll aldrig en pälsen helt inoljad, det sliter mer än det hjälper p.g.a. att oljan drar åt sig smuts. Det är viktigt att vara noggrann när man borstar och kammar pälsen, jag brukar personligen borsta och föna hunden först, sedan får hunden ligga på sidan medan jag fortsätter att borsta, när pälsen är helt genomborstad fortsätter jag med kam. Lugg och mustascher bör även sättas upp, jag använder mig av små gummisnoddar av typen tandläkare använder till tandställning (finns att köpa på djuraffärer/Zoo-butiker /hundutställning).

Vardagsskötsel
När valpullen släppt har du antagligen börjat få in rutiner för pälsvården. Hur ofta man badar sin hund brukar vara individuellt men jag skulle rekommendera att aldrig låta det gå mer än 10 dagar mellan bad. Borsta aldrig i torr päls det sliter oerhört på pälsen, spray då hellre med en grooming spray innan du borstar pälsen!

Utställning
För att ställa ut sin Lhasa Apso krävs det att man engagerar sig lite mer i pälsen. Pälsen behöver dock för den delen inte badas oftare än till vardags ca. var tionde dag, men man måste vara mer noggrann och vara lätt på handen så att inte hårstråna bryts. En hundutställning är ju mångt och mycket en skönhetstävling och inte skulle du delta i miss universum med flottigt ovårdat hår? Pälsen ska med andra ord vara ren, bada hunden dagen före utställningen, hunden ska vara absolut tovfri. Se till att komma i god tid till utställningen, fråga gärna de andra utställarna om råd. Till utställning ska apson inte ha några tofsar och pälsen kammas i mittbena.

Hundutställningar är oerhört roligt men kom ihåg oavsett om det går bra eller dåligt så åker du hem med samma trevliga hund. Kom också ihåg att även om pälsen är en viktig del vid utställning så är det inte allt, exteriören är det allra viktigaste samt att hunden är i god kondition och har bra temperament.

 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Chihuahua | Rottweiler | Dobermann | Chinese Crested Dog | Jack Russell Terrier | Labrador Retriever
© 1998-2024 Enfinia AB