Päls
Dvärgspetsen är en lättskött pälsras och kräver därför förhållande lite arbete. Den bör borstas en gång i veckan med en karda eller borste och kan badas en gång i månaden.
Klor
Det är viktigt att träna valpen redan från början att sitta eller ligga still då klorna klipps. Var lugn så valpen känner sig trygg och klipp hellre lite och ofta än för mycket och sällan. Långa klor bryts lätt och orsakar stor smärta för hunden. Varannan vecka kan vara lagom att klippa klorna.
Ögon
Hundens öga skall vara klara och glänsande och inte visa tecken på infektion. En frisk slemhinna ska vara svagt rosa. Var uppmärksam på att hunden inte har överdrivet tåriga ögon. Torka alltid bort eventuellt sekret som sitter i ögonvrån med en bomullstuss och ljummet vatten.
Öron
Kontrollera alltid öronen i samband med veckans pälsvård. Hörselgången skall vara svagt rosa och ren och med en vaxad matt yta. Luktar det illa i örat, eller om det finns en missfärgad smuts (ofta brunfärgad) samt att hunden visar att den är irriterad genom att ofta skaka på huvudet eller hänger med det irriterade örat har hunden troligen öroninflammation. Kontakta då din veterinär. Ska du själv rengöra örat så är örontops utmärkt att använda. Stoppa aldrig in topsen längre än du ser. Kommer man för långt in kan man skada trumhinnan.
Tänder
Kontrollera valpens tänder en gång i veckan så att den får träning på detta. När tandömsningen börjar vid 5-6 månaders ålder, så är det viktigt att kontrollera att mjölktänderna lossnar när de permanenta växer fram. Sitter mjölktänderna kvar för länge i dubbla rader med permanenttänderna kan bettet bli fel. Ta kontakt med din veterinär för att ta bort kvarsittande mjölktänder. Träna valpen gärna med att borsta tänderna på den. Det förhindrar till viss del uppkomst av tandsten. Får din hund tandsten, hjälper veterinären dig att ta bort beläggningen.
Tassar
Klipp bort pälsen på tassens undersida, mellan trampdynorna. Det minskar risken för svampangrepp och ger också hunden bättra fotfäste på hala golv.
Analsäckar
Två körtlar med illaluktande sekret som sitter precis innanför analöppningen. Detta sekret använder hunden för att ge olika signaler till andra hundar. Om hunden visar irritation kring bakdelen såsom att bita sig kring svansroten och åka kanna är det vanligen symtom på analsäcksinflammation. Kontakta din veterinär.
Tarmparasiter
Tarmparasiter förekommer ibland på hund och vanligtvis på valpar. Avmaskning sker vid behov minst 1 gång om året. Receptfria medel finns att köpa på apoteket. Är du osäker vilket preparat du skall använda så fråga på apoteket.
Vaccination
Då valpen lämnar uppfödaren har den fått sin första parvospruta. Den skall sedan efter fyllda 12 veckor ha ett trippelvaccin, därefter upprepas vaccinationen i lämpliga intervaller som veterinären informerar om.