Artikel publicerad 2007-06-11 17:01

Primär seborré

Seborré är en defekt i hudens cellomsättning eller i de talgkörtlar som finns i huden. Resultatet blir kraftigt ökad mjällbildning då celler kan stötas av så snabbt som var tredje-fjärde dag mot normalt tre veckors intervall.

Text: Olle Görman, Veterinärhuset i Värnamo AB (Läs mer på hemsida här)

Seborré är en defekt i hudens cellomsättning eller i de talgkörtlar som finns i huden. Resultatet blir kraftigt ökad mjällbildning då celler kan stötas av så snabbt som var tredje-fjärde dag mot normalt tre veckors intervall.

Ovanliga sjukdomar
Primär seborré är ovanligt. C:a 20% av alla mjälliga hundar diagnostiseras med primär seborré. De flesta av dessa sjukdomar är ärftliga och debuterar tidigt i hundens liv, vanligen mellan 6 månader och 2 års ålder. De vanligaste sjukdomarna som ger ökad mjällighet i denna åldersgrupp är annars parasiter, infektioner och allergier. Dessa sjukdomar kan ge ökad mjällighet men kallas då sekundär seborré, d.v.s. det finns ett bakomliggande grundproblem. De raser som löper högst risk att drabbas av primär seborré är cocker spaniel, engelsk springer spaniel, basset hound, tax, schäfer, labrador retriever, irländsk setter och shar pei. Golden retriever kan drabbas av bl.a. ichtyos ( fiskfjällsjuka ) De går inte att bota dessa sjukdomar men de är oftast kontrollerbara.

Uteslut annat
Primär seborré är en uteslutningsdiagnos. Alla andra tänkbara anledningar till mjällighet måste utredas först. Primär seborré är vidare en grupp olika sjukdomar t.ex. ichtyos, sebakös talgkörtelinflammation, vitamin A-responsiv dermatos, primär idiopatisk seborré etc..etc.. Det gemensamma är kraftigt ökad mjällighet och torr eller fet hud. Alla hundar med seborré och speciellt de med fet hud och päls har en kraftigt ökad risk för infektioner orsakade av bakterier eller jästsvamp. Vid infektioner förvärras problemen ytterligare så det är av yttersta vikt att hålla dessa hundar infektionsfria.

Medicinska bad
Medicinska bad är den i särklass viktigaste behandlingsmetoden. Det finns många olika schampon med litet olika ingående beståndsdelar, ibland i kombination. De flesta innehåller svavel, salicylsyra, ichtyol, benzoylperoxid och selensulfid. Ett väl fungerande schampo löser upp mjäll, minskar fetthalten i huden och normaliserar omsättningen av huden. Val av schampo är dock helt beroende av om huden är torr och mjällig eller fet och mjällig.

Efter baden används ibland ett återfuktande balsam t.ex. Humilac eller utspädd propylenglykol. Hur man använder ett medicinskt schampo är otroligt viktigt. Hunden skall först blötas med ljummet vatten, gärna i 10 minuter. Därefter schamponerar man i 10-15 minuter.( Använd tidur ) Det är den tid som behövs för att ingående medicinska beståndsdelar skall hinna göra effekt. Schampot skall alltid spädas, 1 tsk.-1 msk. per dl. vatten. Skölj därefter mycket noga. Även sköljningen ger effekt, hudcellerna hinner dra åt sig vatten. Initialt badar man vanligen två gånger i veckan för att sedan öka intervallet successivt. Dessa hundar behöver dock alltid badas relativt ofta.

Mediciner
En del primära seborréer kan behandlas med mediciner som Roaccutan® och Neotigason®. Tyvärr blir behandlingen mycket dyr, det kan röra sig om flera tusen kronor i månaden vilket inte är ett ekonomiskt realistiskt alternativ för de allra flesta djurägare. Dessa mediciner har också en hög biverkningsfrekvens. Kortisontabletter används ibland på de hundar som har problem med klåda av sina seborréproblem.

Utfodring
Alla hundar med kroniska hudproblem har ökade krav på maten. Det kan vara värt att prova Hill’s Sensitive Skin eller Leo’s Eicosa. Dessa foder används då istället för Efavet Regular som Ingela ger nu.

Nya rön
Läran om hudsjukdomar( dermatologi) är en specialitet med mycket snabb utveckling. Det kan komma nya rön, mediciner eller schampon som gör att dessa hundar blir enklare att behandla. Håll kontakten med din veterinär.

Ursprungligen publicerad 2004-03-20

 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Labrador Retriever | Jack Russell Terrier | Dobermann | Tax | Japansk Spets | Grand Danois
© 1998-2022 Enfinia AB