Artikel publicerad 2008-03-06 10:05

Rabies

De flesta hundägare som tar sina hundar utomlands vet om att djuren måste vara vaccinerade mot rabies för att kunna komma tillbaka in i Sverige igen. I denna artikel beskrivs denna fruktade sjukdom som följt människor och djur i flera tusen år.

Text: Olle Görman, Veterinärhuset i Värnamo AB (Läs mer på hemsida här)

De flesta hundägare som tar sina hundar utomlands vet om att djuren måste vara vaccinerade mot rabies för att kunna komma tillbaka in i Sverige igen. I denna artikel beskrivs denna fruktade sjukdom som följt människor och djur i flera tusen år. Risken för att få in rabies i Sverige har ökat påtagligt i takt med att hundsmugglingen från framför allt Östeuropa ökat. Mest gäller det hundar från Polen, Ungern och Rumänien. Sedan hösten 2004 har 130 insmugglade hundar upptäckts. Man räknar med att det är 1 % av det totala antalet insmugglade hundar! EU-länder klassas automatiskt som lågriskländer när det gäller rabies trots att de baltiska länderna rapporterar över 100 fall av rabies varje år.

Smittar människor och djur
Rabies är en zoonos, det betyder att det är en sjukdom som smittar både människor och djur. Alla däggdjur kan drabbas. Rabies finns över hela världen där de allra flesta fallen förekommer i Afrika och Asien. I Europa är rabies relativt frekvent förekommande i de östra delarna. Världshälsoorganisationen räknar med att mellan 40.000 - 70.000 människor dör varje år av rabies, de flesta i U- länderna. Sverige har varit rabiesfritt i över hundra år. Övriga länder som räknas som rabiesfria är Norge, Island, Storbritannien, Australien, Nya Zeeland och Japan. De senaste 30 åren har två människor i Sverige avlidit i rabies. Båda hade blivit smittade utomlands, i Indien resp. Thailand. Det senaste fallet så sent som år 2000. Hundar utgör den främsta smittkällan för människor. Vilda djur som räv, varg, tvättbjörn, mårdhund, fladdermus och förvildade katter är viktiga reservoarer som gör att smittan lever kvar i ett område.

Virussjukdom
Rabies orsakas av ett virus som angriper centrala nervsystemet. Inkubationstiden är synnerligen varierande, från någon vecka upp till ett år. Den stora variationen beror på smittdos och var bettet träffar. Vanligen utvecklas symptomen inom 2-7 veckor. Stora mängder virus finns i smittade djurs saliv och smitta sker genom bett, slickar eller genom att man blir klöst. Ett viktigt symptom på sjukdom hos djur är lynnesförändringar. Vilda djur förlorar t.ex. sin skygghet. Hos hundar är tidiga tecken irritation, rädsla och bitande eller slickande på det ställe där hunden själv blev biten. Därefter kan sjukdomen förekomma i två olika former. Vid den furiösa formen blir hunden mycket aggressiv och biter oprovocerat. Ofta ses kramper och hunden dör sedan i ett krampanfall eller förlamning och död. Vid den stumma formen drar sig hunden undan, dräglar mycket och äter och dricker inte. Ofta hörs ett förändrat skall. Efter några dagar blir den medvetslös och dör av andningsförlamning. Katter utvecklar oftare den aggressiva formen än hundar.

Ingen behandling
Människor som utvecklat symptom på rabies dör, vanligen inom 2 veckor, någon behandling finns inte. Däremot kan man förhindra att sjukdomen bryter ut genom att så snart som möjligt efter smittillfället vaccinera den smittade personen och ge immunglobulin enligt ett speciellt schema. Det viktigaste sättet att skydda sig mot rabies är dock att låta bli att klappa främmande hundar och katter utomlands. Misstänks rabies på ett djur i Sverige kontaktas Jordbruksverket omedelbart. Misstänkta fall avlivas och obduceras på säkerhetslaboratorium. Det går inte att ställa diagnos på levande djur.

Smuggelhundar
Risken för rabies i Sverige har ökat, som nämndes tidigare. Aningslösa människor köper hundar via Internet helt utan papper på vare sig härkomst, identitetsmärkning eller vaccinationsintyg. Förutom det lidande som dessa djur utsätts för genom vedervärdiga transporter utgör de en stor fara för sin nya ägare, för oss andra och för våra inhemska djur. Tveka inte att kontakta veterinär, Jordbruksverket eller Tullen vid misstanke om sådana fall. I övrigt förekommer också hundar som förs in i Sverige därför att ägaren varit okunnig om vilka regler som gäller. Det har också förekommit att veterinären i utförsellandet har varit okunnig om de regler som gäller just införsel till Sverige.

Ett fall i Frankrike, så sent som i augusti 2004, kan illustrera riskerna med insmugglade hundar. En insmugglad hundvalp från Marocko hann bita ett stort antal människor och djur innan den dog. Det har lett till att över100 människor har fått profylaktisk rabiesbehandling och 20 bitna hundar varit tvungna att avlivas.

Urspungligen publicerad 2005-05-28

 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Rottweiler | Chihuahua | Jack Russell Terrier | American Staffordshire Terrier | Fransk Bulldogg | Tax
© 1998-2023 Enfinia AB