Artikel publicerad 2007-06-29 09:05

Ras eller blandras när du köper valp?

Det är mycket att tänka på när man skall köpa hundvalp. Allt för ofta upptäcker köparna att det inte blev som de tänkt, när hunden så småningom blivit vuxen. Impulsköp inte en söt valp utan att tänka på att den snart är vuxen.

Text: Olle Görman, Veterinärhuset i Värnamo AB (Läs mer på hemsida här)

Det är mycket att tänka på när man skall köpa hundvalp. Allt för ofta upptäcker köparna att det inte blev som de tänkt, när hunden så småningom blivit vuxen. Impulsköp inte en söt valp utan att tänka på att den snart är vuxen.

Svenska Kennelklubben
Väljer man att köpa en renrasig hund har man mycket gratis eftersom de som regel är registrerade hos Svenska Kennelklubben, SKK. Med registreringen följer att man som uppfödare skall uppfylla ett antal krav och regler. Reglerna är till för att man som valpköpare lättare skall hitta sunda och friska valpar. En del av kraven har med föräldradjuren att göra och är en förutsättning för att uppfödaren över huvud taget skall få registrera avkomman. Det kan vara att bägge föräldrarna skall vara höftledsröntgade eller ögonundersökta men även så enkla krav som att fadern till valpen skall ha normala testiklar. Naturligtvis skall valpen vara vaccinerad och veterinärbesiktigad innan den säljs. Intyget får inte heller vara hur gammalt som helst. Det gäller bara en vecka.

Ej samma kontroll vid köp av blandrasvalp
Köper man en blandrasvalp finns inte samma kontroll. Många gånger är blandrasvalpar varken besiktigade eller vaccinerade innan de säljs. Än mindre finns det någon kontroll på hur friska föräldradjuren är. Ärftliga sjukdomar kan mycket väl förekomma även på blandrashundar. En del påstått renrasiga hundar som inte har någon stamtavla saknar den just därför att uppfödaren inte har kunnat uppfylla SKK:s krav. Nu vill vi inte påstå att du med automatik får en sjuklig valp om du köper en av blandras men man har större chans att få det man tänkt sig om man köper en renrasig.

Att det finns olika hundraser beror till stor del på att man vill ha olika egenskaper när man köper hund. En del vill ha en familjehund som i första hand är snäll och trevlig. Andra köper hund för att känna sig trygga och vill ha en hund som kan försvara husse eller matte mot övergrepp. Många vill ha en jaktkompis som kan driva hare eller rådjur eller kanske apportera fågel. De som håller på med lydnadshundar och brukshundar har andra önskemål. Under lång tid har hundraserna avlats fram med olika syften. När man köper en ras så vet man som regel mycket om hur den rasen är. Hur den enskilda valpen blir kan naturligtvis variera och går inte helt att förutsäga.

En registrerad hundvalp är ej med automatik frisk och sund!
Förväxla nu inte detta med att det en registrerad hundvalp med automatik är en frisk och sund valp. Det innebär däremot att du som valpköpare har större möjligheter att ta reda mer om valpens förutsättningar. I de flesta raser finns det ärftliga sjukdomar, mer eller mindre utbredda. SKK och rasklubbarna försöker att komma till rätta med dessa sjukdomar genom att ha bekämpningsprogram. Man försöker kartlägga hur sjukdomarna ärvs och vilka hundar som kan tänkas föra de dåliga anlagen vidare. Däremot är det inte säkert att man har förbjudit registrering av en valpkull efter föräldrar som t.ex. har höftledsfel. Vilka krav som ställs på föräldradjuren avgörs i samarbete med den rasens rasklubb. Det är rasklubben som begär hos SKK att resultatet av t.ex. höftledsröntgen skall registreras centralt. Rasklubben bestämmer också hur stränga kraven skall vara för registrering av valparna.

Kravet är ofta att föräldradjuren skall vara undersökta men det är inte alltid det krävs att de skall klara undersökningen utan anmärkning. Det innebär att det ställs krav på dig som valpköpare att vara aktiv och ta reda på vilka problem din tilltänkta valps ras har. Kolla upp hur föräldradjuren klarade de undersökningar avseende ärftliga sjukdomar som de skall ha genomgått.

Viktigt är också att få reda på hur föräldradjuren är mentalt. Begär att få träffa tiken. Ofta säger hennes beteende en hel del om vad valpen har för medfödda mentala förutsättningar. Hur valpen blir beror mycket på dig men mycket finns också med i det medfödda bagaget. Både vad gäller mentala och fysiska kvaliteter.

Extra viktigt kolla upp föräldrarna vid köp av blandrasvalp
Köper du en blandrasvalp så vet du inte så mycket om förutsättningarna. Det är viktigt att kolla upp föräldrarna. Se hur de är mentalt och förhöra dig om de är friska. Mycket mer kan du inte göra. En del går kanske att förutsäga genom att ta reda på vilka raser föräldradjuren är. En Schäfer/Rotweiler korsning blir förmodligen inte som en Tax varken mentalt eller storleksmässigt.

Köper du en blandrashund så kan det mycket väl bli en älskad och frisk hund, det finns det många trevliga exempel på. Köper du en renrasig hund kan den vara katastrof både mentalt och fysiskt. Vissa raser är inte särskilt friska. Men det vet du om du tar reda på lite mer om rasen innan du köper valpen. En blandrashund kan det vara svårt att få reda på så mycket om. Och därför är det en större chanstagning.

Köp bara en hund som är veterinärbesiktigad
Oavsett om du köper en blandrasvalp eller en renrasig, se till att den är veterinärbesiktigad innan du köper den. Ta reda på vilken eller vilka raser som föräldradjuren är och vilken typ av hundar dessa raser är.

Fundera över om du vill ha en hane eller en tik. Ditt val innebär inte bara löpperioder eller ej. Hanar är generellt sett kaxigare än tikar. Hos en del raser är skillnaden påtaglig. Har du haft hund tidigare? Vissa raser lämpar sig bäst för erfarna hundägare eftersom de kräver mer av ägaren. En del hundar tar över kommandot där hemma om de inte hamnar i rätt familj. Det kan innebära att familjen blir rädd för hunden och i värsta fall att någon familjemedlem blir illa biten.

Tänk efter innan du skaffar valp. Det är ett långt åtagande. Att ha hund kan vara mycket givande och trevligt men det kan också bli väldigt fel. Mycket beror på dig som skaffar hunden.

Ursprungligen publicerad 2004-05-29

 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Tax | Schäfer | Boxer | Rottweiler | Chihuahua | Grand Danois | Border Collie
© 1998-2024 Enfinia AB