Artikel publicerad 2007-05-30 19:08

Förgiftning med råttgift

En av de vanligaste förgiftningarna är förgiftning med råttgift, och det gäller både hund och katt. Råttgift är gjort för att smaka gott, annars hade inte råttor och möss ätit av det. Oftast är giftet färgat i någon färg som gör att man kan skilja det från ofarliga produkter.

Text: Olle Görman, Veterinärhuset i Värnamo AB (Läs mer på hemsida här)
En av de vanligaste förgiftningarna är förgiftning med råttgift, och det gäller både hund och katt. Råttgift är gjort för att smaka gott, annars hade inte råttor och möss ätit av det. Oftast är giftet färgat i någon färg som gör att man kan skilja det från ofarliga produkter.

Rubbningar i blodkoagulationen
De vanligaste råttgifterna gör att blodet inte att kan koagulera genom att de minskar bildningen av vitamin K. Detta vitamin är nödvändigt för att aktivera vissa koagulationsfaktorer i blodet. Den äldre typen av råttgift som innehåller warfarin eller kumatetralyl är mindre farliga än de nyare s.k. superwarfarinerna, som innehåller bromadiolon, brodifakum, difenakum eller flokumafen. Det är av största betydelse att vid kontakt med veterinär man kan tala om vilken typ av råttgift det rör sig om. Hundar äter gärna giftet direkt, medan katter oftast blir förgiftade genom att äta förgiftade möss och råttor. Mest utsatta är då katter som har smågnagare som sin huvudsakliga föda. Små mängder råttgift under längre tid kan vara farligare än en engångsdos. De nyare sorterna kan dock vara direkt dödande. Det är naturligtvis mycket viktigt att när råttgift läggs ut, skall det ske på ett sådant sätt att husdjur inte kan komma åt det.

Tecken på förgiftning
Symptomen på förgiftning kommer oftast efter 24 till 36 timmar, och de beror på den bristande koagulationsförmågan i blodet. Näsblod, bleka slemhinnor, svaghet, andningssvårigheter, blodiga kräkningar, blodblandad eller svart avföring, blod i urinen, hälta om man får blödningar i lederna och blödningar i bröst- och bukhåla.

Behandling med K-vitamin
Djur som man ser äta råttgift skall man framkalla kräkning på så fort som möjligt. I övrigt behandlas misstänkta eller konstaterade fall av råttgiftsförgiftning med injektioner eller tabletter av K-vitamin till att börja med och därefter tabletter. I riktigt allvarliga fall kan det bli nödvändigt med blodtransfusioner. Beroende på typ av råttgift kan behandlingen behöva pågå i flera månader. Med blodprov kan man sedan fastställa när koagulationstiden är normal igen.

Giftinformationscentralen i Stockholm svarar även på frågor rörande husdjur. I deras register finns data på olika typer av förgiftningar, deras förlopp och åtgärder som bör vidtas.

Ursprungligen publicerad 2004-10-16

 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Bullterrier | Engelsk Setter | Rottweiler | Dansk/Svensk Gårdshund | Belgisk Vallhund | Bergamasco | Greyhound
© 1998-2020 Enfinia AB