Artikel publicerad 2009-04-16 15:32

Skendräktighet

Skendräktighet är en företeelse som drabbar alla tikar mer eller mindre. Som namnet säger uppvisar tiken tecken på dräktighet trots att de inte är dräktiga. En del tikar har mycket symtom medan det...

Text: Olle Görman, Veterinärhuset i Värnamo AB (Läs mer på hemsida här)

Skendräktighet är en företeelse som drabbar alla tikar mer eller mindre. Som namnet säger uppvisar tiken tecken på dräktighet trots att de inte är dräktiga. En del tikar har mycket symtom medan det på andra tikar inte märks alls. Symtomen kan vara både fysiska och psykiska.

Var märks det?
Ofta kan man se eller känna på juvret att det växer till och blir större under den period när det skulle ha påverkats om tiken varit dräktig. Detta märks mest ca 2 månader efter att löpningen är slut men börjar några veckor tidigare och håller på några veckor efter. En del bildar till och med en hel del mjölk. Många tikar påverkas mentalt av den ökade mängden av dräktighetshormonet progesteron i blodet som är orsaken till både de fysiska och psykiska symtomen.

Deppig och orolig
Många tikägare kan berätta om att tiken blir dämpad och inte lika pigg som normalt. Hon kanske inte tycker att promenaden är lika kul. Ofta tror ägaren att det är något fysiskt fel på henne. Om tiken adopterar saker som de bär omkring på eller lägger i sin korg och försvarar kan det vara på grund av hormonförändringen. Det är inte heller ovanligt att den skendräktiga tiken går omkring och är orolig, har svårt att koppla av och ibland till och med gnyr eller gnäller.

Dyra effekter
En del skendräktiga tikar orsakar stora problem för sina ägare genom att bädda sönder skinnsoffan eller någons sängkläder när de är som mest påverkade. Själv hade vi en tik som strimlade sönder sin hundkorg så att det bara var småsmulor kvar av den.

Oftast inte farligt
Som regel är skendräktigheten inte farlig för tiken men det finns några tråkiga effekter som kan ge värre problem. Eventuella juvertumörer stimuleras ofta liksom resten av juvret av den ökade hormonella aktiviteten. De växer då till i storlek och risken för att de skall sprida sig lokalt i juvret eller till andra delar av kroppen ökar förmodligen också i samband med detta.

Mycket mjölk
Inte lika allvarligt men väl så besvärligt kan kraftig mjölkproduktion vara. Mjölkstockning med feber och ömt juver är steget värre och några tikar kan drabbas av juverinflammation. Har man en avelstik och fått tiken parad så kan det vara svårt att, på de yttre tecknen, avgöra om tiken blivit dräktig. Många tikar går till och med upp i vikt under skendräktigheten. Det är inte ovanligt att uppfödare är övertygade om att tiken är dräktig, även i ett sent skede, trots att det bara rör sig om en skendräktighet. Här kanske det är på sin plats att poängtera att tikar som inte parats blir skendräktiga i samma utsträckning som de som parats men inte blivit dräktiga.

Finns det något att göra?
Förr rekommenderade många veterinärer att man skulle minska på maten och öka motionen för att på det sättet minska tikens möjlighet att bilda mjölk. Hur verksamt det är kan nog diskuteras. Numera finns det ett receptbelagt medel som dämpar skendräktigheten. Det heter Galastop® vet och ges när skendräktigheten börjat bli besvärlig. Några tikar kan må illa av medlet men på det hela taget tycks det ha en bra effekt och hjälper de tikar som har ordentliga problem av sin skendräktighet. Det är alltså inget man använder om tiken har en okomplicerad skendräktighet utan värre symtom. Ingen sjukdom Skendräktighet är sammanfattningsvis inte en sjukdom utan ett normalt fenomen som drabbar tikarna mer eller mindre tydligt. Tikar som behandlas med p-sprutor drabbas ofta inte av skendräktighet i någon större grad. Tikar som kastrerats, dvs. som fått sina äggstockar och sin livmoder bortopererade, drabbas inte alls. De flesta tikar har inte några större problem av sin skendräktighet. För tikar med stora problem finns det hjälp i form av medicin som dämpar skendräktigheten.

Ursprungligen publicerad 2003-09-20

 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Tax | Schäfer | Chihuahua | Shetland Sheepdog | Dobermann | Australisk Terrier | Whippet
© 1998-2024 Enfinia AB