Artikel publicerad 2008-09-23 14:13

Skotträdd hund

Bättre fly än illa fäkta, är ett motto som skotträdda hundar följer. Att vara alert för höga plötsliga ljud och ljussken är ett måste om man som individ vill skydda sig mot yttre fara. Men att vara skotträdd när man är jakthund är inte det bästa varken för hund eller dess förare...

Text: Charlotte Swanstein, Fidos Hundinformation

Bättre fly än illa fäkta, är ett motto som skotträdda hundar följer. Att vara alert för höga plötsliga ljud och ljussken är ett måste om man som individ vill skydda sig mot yttre fara. Men att vara skotträdd när man är jakthund är inte det bästa varken för hund eller dess förare. Hur gör man med en hund som helt plötsligt utvecklat skotträdsla eller hur gör man för att hunden inte skall utveckla skotträdsla.

Det finns en del faktorer att känna till:

  • Arvet spelar troligen roll på så vis att olika raser har olika reaktionsmönster för olika stimuli. Det vill säga att vissa raser är mer ljudberörda än andra.
  • Valparnas upplevelser av tikens reaktion på ljud och starkt ljus. Tänk er att en valpkull är fyra – fem veckor gamla vid nyårsafton och att tiken är rädd för skott/fyrverkeri. Tiken bor i ett område där det hörs att nyåret nalkas, den rädsla som tiken känner i samband med fyrverkeriet präglar troligen valpens kommande reaktion för skott/starka ljud och ljussken. Valparna läser in tikens alla reaktioner både positiva och negativa under deras gemensamma tid.
  • Vi som hundägare kan helt ofrivilligt och omedvetet lära våra hundar att bli rädda för allt möjligt. En vanlig överförd rädsla till våra hundar är andra, lösspringande, hundar. Många hundägare reagerar med för hunden rädslotecken när en lösspringade hund kommer mot oss och vår kopplade hund. Är du själv berörd av skott/fyrverkeri ?
  • Som hundägare behöver vi träna på vårt ledarskap och lära oss vad hundar tolkar som ledarskap. Att vara ledare i hundars värld är att man följer den individ som är trygg, initiativtagande och vänlig. Alltså behöver vi se till att våra hundar inte råkar ut för fysiskt obehag i samband med skott och att vi inte ömkar hunden som visar denna typ av rädsla.
  • Att lära in att skott kan betyda mat är ett relativt enkelt sätt. Bor man i närheten av en skyttebana eller vet att skott träning skall ske på en plats så kan man befinna sig i relativ närhet. Sitt lugnt med din hund på behörigt avstånd från skottplatsen. Ge din hund godis vid varje skott/smäll om den inte visar någon rädsla. Försök själv att vara oberörd till glad då skottet smäller.
  • Tala med din lokala jaktkrets eller närmsta Brukshundklubb om när dom har skott träning.
  • För hjälp med skott träning, besök IMMI (hundpsykologernas branschorganisation) www.immi.nu. Via IMMI kan du få telefon numret/mailadress till din närmsta hundpsykolog och av dem kan du få kvalitativ hjälp. - Om jägarens hund helt plötsligt blivit skotträdd så finns det en del att fundera kring innan motträningen kan starta.
  • Hur gammal är hunden, var hände det, var ägaren med hunden eller var den utlånad till någon jaktkamrat, var det löptid vid händelsen, ådrog hunden sig någon fysisk skada vid tillfället som man misstänker att skotträdslan uppstod. Liknande och fler frågor behöver belysas och besvaras för att på ett adekvat sätt kunna starta träningen mot att få en hund som accepterar skott.
  • Vid köp av ”ny” jakthund gäller det att unghunden endast umgås med vuxna hundar som inte är skottberörda vid skott och jaktträning. Den unga hunden skall tränas in till jakt mycket varsamt.
  • Att träna in en hund till perfekt jaktkamrat tar tid och skall få ta tid för att nå bästa resultat. Se till att er unghund socialiseras med miljöer, människor och andra hundar/djur som inte har med jakt att göra.
  • Bäst är att skynda långsamt för att få en stabil och lyhörd jakthund istället för att få ut den i skogen så fort som möjligt. Att vara jakthund är ett yrke och inlärning för ett yrke skall inte starta förrän individen passerat sin tonårstid.

Lycka Till

Hundpsykolog Charlotte Swanstein

 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Engelsk Setter | Chinese Crested Dog | Amerikansk Cocker Spaniel | Coton de Tuléar | Chihuahua | Cavalier King Charles Spaniel | Dobermann
© 1998-2025 Enfinia AB