Artikel publicerad 2011-03-15 23:19

Undvik kloskador vid kloklippning

Hundar har klor i stället för naglar men de är i princip ganska lika. Många hundar skadar varje år sina klokapslar. Inte sällan har de fastnat i något och fläkt upp klokapseln så att den står rakt upp ifrån tån precis som barfotabarnet. Läs mer i denna artikel.

Text: Olle Görman, Veterinärhuset i Värnamo AB (Läs mer på hemsida här)

Människor skadar sina naglar när de tappar saker på tårna eller slår till tummen i stället för spiken med hammaren. Det händer förmodligen också att barn med bara fötter råkar sparka till med stortånageln och får den att resa sig från tån och peka rakt uppåt men ändå sitta fast i en del av nagelbandet.

Vanliga skador
Hundar har klor i stället för naglar men de är i princip ganska lika. Många hundar kommer in till kliniken varje år med skadade klokapslar. Inte sällan har de fastnat i något och fläkt upp klokapseln så att den står rakt upp ifrån tån precis som barfotabarnet. Ibland blöder det ymnigt och hunden skriker bara man tittar på tån, men det förekommer att man inte uppmärksammar något blod alls. Ibland har hela klon och en del av tåbenet slitits av och det märks bara att hunden är öm och kanske haltar.

Lätt att fastna
Det är lätt hänt att fastna med en klo i underlaget. Händer detta när hunden springer så är det mycket stora krafter som påverkar klon. Är man som ägare noga med att klippa sin hunds klor så minskar man risken för klokapselskador och klobrott. Man skall undvika att låta hunden gå på underlag där risken för att skada klorna är stor, som t.ex. på fotskrapor i pressad plåt. Det är inte klokt så många hundar som skadats på denna uppfinning. Har du en sådan utanför din ytterdörr så lyft hunden över den eller ännu hellre se till att bli av med fotskrapan.

Sporrarna
Vanligast är nog ändå att sporrklor, som man missat att klippa, hunnit bli så långa att de lätt fastnar i allt möjligt, inte sällan tyg. Sporrarna är lätt att glömma bort. De sitter på insidan av tassarna en bit upp. Har man en hund som sliter sina övriga klor bra och inte behöver klippas så ofta, kan sporrarna hinna blir riktigt långa innan det upptäcks. I värsta fall kan de ha hunnit växa runt nästan ett helt varv och trängt in i huden i tån och där orsakat mycket smärta. En vanlig fråga är vad man som djurägare skall göra om ens hund skadar en klo. Tyvärr kan man inte svara generellt eftersom det beror så mycket på vad som hänt. Det är utan tvekan bäst att låta en veterinär titta på skadan.

Inga rester kvar
Har klon slitits av från tån helt och hållet och det inte finns några rester kvar så gör vi förmodligen inte mycket mer än att klippa bort hår runt om där klon suttit och ber dig att hålla koll så att det inte blir en infektion i klofalsen och det blottade såriga yttre delen av tån. Det är meningen att den såriga delen skall torka ihop och inte bli så känsligt för beröring efter ca 1 vecka. Har man tassen bandagerad så är risken större för att en infektion utvecklas och då gör det ännu mer ont och man måste behandla med antibiotika. Nej, det skall vara luftigt större delen av dygnet. Man kan gärna skydda den skadade tassen med en skyddssko eller en strumpa och en plastpåse, när man går ut med hunden. Innan en ny klokapsel vuxit ut så är den delen extremt känslig och det är otrevligt och smärtsamt att röra sig i terrängen utan skydd.

Slickar
När hunden är ensam är det risk att den slickar intensivt på tån utan att du kan förhindra det. Ha därför en krage på hunden tills irritationen har minskat och hunden inte längre är så intresserad av skadan. Ibland är det bättre att ha kragen på hela tiden de första dygnen.

Avlägsna rester
Har inte klokapseln slitits av utan bara rest sig och sitter kvar på tån så får man hjälpa till att avlägsna den. Det gör man som regel inte på en vaken och obedövad hund. På kliniken ger vi en lugnande spruta och lokalbedövning innan vi drar bort den skadade klokapseln. Ofta har den dessutom delat sig så att den främre mittre delen av klon rest sig och lossat från underlaget medan de delar av klon som sitter på tåns sidor fortfarande sitter helt fast på tån. Då är det lite jobbigare att få bort alla klokapselrester så att det kan växa fram en ny klo. Sitter det kvar en bit klo så är risken stor att den nya klon inte blir hel utan växer ut med en längsgående spricka som gör att det lätt blir nya problem. Med hjälp av ett tångliknande instrument tar vi tag i de små resterna av den trasiga klokapseln och försöker vrida bort dem. Därefter är det vanligt att vi lägger ett tassbandage som får sitta ett dygn eller två för att det inte skall blöda. Det är, som tidigare nämnts, viktigt att inte ha bandaget för länge eftersom det ökar risken för infektioner i den såriga vävnaden.

Ny klokapsel
Så småningom växer en ny klokapsel ut och täcker den skadade yttre delen av tån. Om inte själva tån skadats och man fått bort resterna av den skadade klokapseln, som blir den nya klon normal och man kan inte se att det varit en skada där. Det tar lång tid, troligen mer än en månad, innan den är helt utvuxen igen.

Välklippta klor förebygger
Förebygg den här typen av skador genom att hålla klorna välklippta. Var speciellt uppmärksam på sporrklorna eftersom de inte slits. Tänk på att undvika farliga underlag som hunden lätt fastnar med sina klor i. Om skadan ändå inträffar så låt din veterinär titta på klon och bedöma vad som behöver göras för att det skall bildas en ny normal klo och för att hunden skall ha så lite ont under tiden som möjligt.

Ursprungligen publicerad 2006-03-23

 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Labrador Retriever | Schäfer | Staffordshire Bullterrier | Jack Russell Terrier | Dobermann | Cavalier King Charles Spaniel | Pudel
© 1998-2023 Enfinia AB