Artikel publicerad 2007-07-03 11:21

Vad är Agility?

Agility betyder smidighet och kan väl enklast beskrivas som en hinderbana för hundar. Hunden ska ta sig över ett antal hopphinder, den ska klättra på balanshinder, krypa genomtunnlar och ta sig igenom en slalombana som består av tolv pinnar. Foto: Anita Axelsson

Text: Anita Axelsson

Agility är fart, glädje och precision
Agility betyder smidighet och kan väl enklast beskrivas som en hinderbana för hundar. Hunden ska ta sig över ett antal hopphinder, den ska klättra på balanshinder, krypa genomtunnlar och ta sig igenom en slalombana som består av tolv pinnar. Vanligtvis innehåller en agilitybana av 20 hinder.

Agilityn är indelad i tre klasser I, II och III och du kvalar dig uppåt i klasserna. När du blivit uppflyttad kan inte starta i en lägre klass igen.

Det finns tre storlektsgrupper small, medium och large och det är höjden på din hund som bestämmer i vilken storleksgrupp ni startar. Du kan tävla både i agilityklass där alla hinder ingår och i hoppklass där balansbommen, A-hindret och gungan inte finns med. Det finns också lagklasser där du tävlar i ett lag tillsammans med tre andra.

Snabbt och säkert
För att bli bra på agility måste du kunna ha din hund måste gilla att samarbeta med dig. Agility går på tid och reglerna är enkla den med minst fel och snabbast tid vinner. För att bli riktigt bra betyder det här att du måste ha ett handlingssystem där du kan styra hunden över banan med hjälp av din röst och din kropp. Eftersom allt går så fort så behöver du och hunden öva på att förstå varandra på banan.

Men innan du börjar med handlingsträningen måste du lära in varje hinder var för sig så att hunden blir säker på hur den ska göra varje hinder. Slalom och kontaktfält är de hinder som det tar längst tid att lära hunden, medan hunden brukar lära sig tunneln på ett eller två träningstillfällen.

Till skillnad från lydnaden ska hunden inte ha ögonkontakt med dig. Hunden ska hela tiden vara uppmärksam på dig, men den ska titta på hindren och vägen som den ska springa. Tittar hunden på dig kan den springa in i hinder eller missa dem helt.

När du åker till en agilitytävling har du ingen aning om hur banan kommer att se ut. Precis som i utförsåkning får du möjlighet att gå banan före start. Naturligtvis får inte hunden följa med in på banan under banvandringen.

De allra flesta hundar tycker det är väldigt roligt med agility. Våra hundar är ju byggda för rörelse och i agilityn får de utlopp för en del av sina naturliga behov.

Din hund kan bli agilitychampion
När din hund kommit upp i klass tre kan den bli champion. Det blir den genom att göra ett felfritt lopp och placera sig främst av de hundar som inte redan är champion. Hunden får då ett certifikat och tre cert behövs för att bli champion. Från och med 2007-01-01 behövs inte längre någon utställningsmerit för att hunden ska få sin championtitel.

 

 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Rottweiler | Dobermann | Jack Russell Terrier | Chihuahua | Schäfer | American Staffordshire Terrier | Chinese Crested Dog
© 1998-2023 Enfinia AB