Sök - del 1: Inledning

Artikeln är uppdelad i åtta delar:

Text: Louise Abrahamsson & Christina Abrahamsson (hemsida)
Bilder: Christina Abrahamsson & Ulrik Bergsten
Inledning
En sökhunds främsta uppgift är att hitta och markera personer som gått bort sig eller ligger skadade på okänd plats. Mest berömda är S:t Bernardshundarna som med kaggen runt halsen hittar och räddar nödställda i alperna. Från början lärde man hundarna att ta med något från den skadade (eller döda) upphittade människan. Detta tilläts emellertid inte alltid av den funne, så man fick ändra sig till att plocka upp något i dess närhet, pinne, sten eller dylikt, för att visa sin förare att man hittat någon i området. Så småningom fann man också detta vara ett vanskligt tecken, och så kom tanken att hänga på hunden en egen sak som kunde användas som markering. Det blev början till rullmarkerande hund. I dag kan man välja att utbilda sin hund till att rull- eller skallmarkera. I Sverige finns många duktiga sök- och räddningshundar och nästan alla hundar älskar att få söka rätt på människor!

Tjänstemässigt finns det flera typer av sökhundar. Dels de som letar efter människor men även specialsökhundar som letar efter förbjudna ämnen och andra preparat (bombhundar, narkotikahundar etcetera). Vi kommer emellertid att beskriva tävlingsgrenen sök.


Fredrika Lundberg, Tomtens Brukshundklubb tränar sök med
sin bearded collie Pepsi. Foto: Christina Abrahamsson

Nästa del ->
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Cavalier King Charles Spaniel | Chihuahua | Jack Russell Terrier | Golden Retriever | Grand Danois | American Staffordshire Terrier
© 1998-2023 Enfinia AB