Sök - del 2: Tävlingsupplägg

Artikeln är uppdelad i åtta delar:

Text: Louise Abrahamsson & Christina Abrahamsson (hemsida)
Bilder: Christina Abrahamsson & Ulrik Bergsten
Tävlingsupplägg
Tävlingsmässigt finns det fyra klasser i sökhundsgruppen: appell, lägre, högre och elitklass.

Appellhundarna har en ruta som är 50 meter lång och 50 meter djup på vardera sida om en ”mittstig”. I denna ruta finns två figuranter utplacerade och hunden ska hitta dessa men även markera och visa för föraren var figuranterna är. Tillsammans ska förare och hund hämta in figuranterna och två domare bedömer arbetet. Det finns två sätt som är tillåtna att använda för markering. Det ena är att hunden tar en rulle som den har fastsatt i sitt halsband och visar att den hittat genom att ta rullen i munnen. Det andra sättet är att hunden stannar vid figuranten och skäller för att vägleda föraren ut till fyndplatsen.

I lägre klass blir rutan 100 meter lång men fortfarande 50 meter bred på vardera sida och det finns tre figuranter utplacerade.

I högre klass blir rutan 200 meter och i elit är den 300 meter lång.

Hunden ska arbeta systematiskt och söka över hela det anvisade området och man har en viss tid på sig. Tiderna varierar beroende på i vilken klass man tävlar.

Hur bra en sökhund blir, beror till stor del på träningskompisarna. I sök är man väldigt beroende av hjälp och det är nog den gren som är mest social. Ett trevligt sökgäng som tränar regelbundet blir nästan som en familj!

Nästa del ->
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Tax | Perro de Agua Espanol | Parson Russell Terrier | Pinscher | Jack Russell Terrier | Norfolkterrier
© 1998-2023 Enfinia AB