Sök - del 7: Litteratur om sökhundsträning

Artikeln är uppdelad i åtta delar:

Text: Louise Abrahamsson & Christina Abrahamsson (hemsida)
Bilder: Christina Abrahamsson & Ulrik Bergsten
Litteratur om sökhundsträning

Det finns en hel del böcker om sökträning och vi rekommenderar varmt dessa till de som är nyfikna på sök.

”Din Hund söker” (Sven Järverud, Gunvor af Klinteberg-Järverud)

40 års erfarenhet av sökhundsutbildning ligger som grund för denna ”sökbibel” av det äkta paret Sven och Gunvor. Sven betraktas numera som vår sökguru alla kategorier och ingen nu levande hundförare vågar sig nog inte i närheten av att utmana denne mans kunnande. Det betyder att boken som gavs ut 2002, är det bästa och mesta som går att finna i sökutbildning. Själv nämner Sven sin bok som ”sitt livsverk”.

En bok som alla bör ha hemma, både för att lära sig grunderna och få förslag på problemlösningar som kanske behövs senare under utbildningen. Boken kan köpas nästan överallt, också hos Svenska Brukshundklubben.

”En bok om sök” (Git Jering)

Git Jering har tränat och tävlat aktivt i sök under 20 års tid. Hon har vunnit fina meriter såsom ”Årets brukshund” och ”Årets sökhund” vilket väl visar att hon vet vad hon skriver om i sin bok. Git förordar sökträning med så kallade dykupper, det vill säga snabba visningar av figurant ute i rutan, som hunden sedan får finna med hjälp av näsarbete. Också denna bok har tips på problemlösningar, och är inte särskilt dyr, så varför inte köpa hem även denna!

”Sökhunden” (Inki & Roland Sjösten)

Boken är mycket detaljerad och välplanerad, många bilder och illustrationer för att öka förståelsen hos läsaren. De anser att tillgänglighet är något en sökhund måste ha. Dessutom måste den ha kamplust, förighet och fysiska förutsättningar för att bli bra. Föraren bör vara utrustad med kunskap, fantasi, attityd och tålamod. Boken beskriver utförligt hur man kan stegra momentet och delar in det i många små bitar.

De väljer, som tidigare beskrivet, att starta med många retningar. Tidigt i utbildningen lägger de in markering och påvis, de ger olika tips för skall- respektive rullmarkering. Rullmarkerande hund ska ”erövra” rullen från figuranten och springa in till sin förare med denna. Som stegring från grundövningen har de en ”minnesbildsövning”. Hunden får se figuranten försvinna, därefter tas den undan. Hunden tas fram till startpunkten efter ca 30 sekunder och skickas med kommando. Nästa stegring blir fler figuranter. Hunden får se två figuranter försvinna åt var sitt håll från stigen. Första gången släpper man direkt åt den figurant den själv vill springa till. När figurant 1. är upphittad skickar man hunden mot figurant 2. och tar för säkerhets skull till en hörselretning. Boken innehåller dessutom beskrivningar på blindslags-, störnings- och problemlösningsövningar.

”Spårdressyr” (Sune Johansson)

Sune har i sin spårbok även ägnat sig åt sökhundsträning. Sune är polishundsförare och har ett annat tänkande än vad tävlingsförare ofta är vana vid. Hans bok är kul att läsa som komplement men eftersom den har några år på nacken så rekommenderas den inte som förstahandsval!

Sune börjar sökhundsträningen i ostört träningsområde på 50 gånger 50 meter. Figuranten har rullen i handen och lockar på hunden med denna. När hunden är intresserad kilar figuranten i väg och försvinner bakom träd eller buskar. När figuranten gömt sig, skickas hunden. Första övningarna sker i motvind så att hunden lätt hittar personen. Vid ankomsten lämnar figuranten lite motvilligt över rullen och föraren har under tiden hunnit ut till legan. Föraren ska locka in hunden, fästa rullen i halsbandet. När förare och hund är på väg mot stigen gör figuranten lite ljud av sig och föraren säger åt hunden att ”visa”. Hunden skickas kopplad iväg och alla samlas åter vid figuranten som sen följer med in till stigen. Efter tre liknande övningar får hunden inte längre se när figuranten ger sig iväg. Sune stegrar med fler figuranter, annan typ av terräng, vindriktning och svårare gömställen. Blindmarkeringar stävjar han genom att ställa ut tomma lådor i samma område som det finns en figurantlåda. Skulle hunden markera en tomlåda får den veta att det är fel. När hunden behärskar sökarbetet ska man valla av sökområdet.

 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Tax | Perro de Agua Espanol | Parson Russell Terrier | Pinscher | Jack Russell Terrier | Norfolkterrier
© 1998-2023 Enfinia AB