Spår - del 5: Förslag på utvecklingsspår

Artikeln är uppdelad i sju delar:

Text: Louise Abrahamsson (hemsida)
Bilder: Ingemar Bjurö & Roland Sjösten
Förslag på utvecklingsspår

M-spår eller Utskjut
Ett spår med tre ordentliga spetsar. Jag tänker mig det som ett M för då kommer jag tillbaka ut på vägen. Spetsarna gör jag där terrängen bjuder hunden att fortsätta trampa på. Jag kan till och med vara så elak att jag trampar tillbaka en bit i mitt eget spår och då gärna ha ett naturligt hinder vid ”utskjutningen”. Detta för att hunden ska hamna på fel sida hindret då den tappar sitt spår. I början är dessa utskjut bara ett par meter men ju mer erfaren hunden blir desto längre och svårare. Tänk här på vinden så att hunden inte kan få andra benet i vind då den tappar sitt spår, eller så att den kan gena. Övningen är framförallt bra för att hunden ska få självförtroende att våga söka sig tillbaka då den fått tappt. Man kan lätt se om man har en bra relation med sin hund, om den vågar gå förbi dig som förare på tillbakavägen och säga ”flytta på dig!”.

Parallellspår och Förledningsspår
Det värsta jag själv vet är förare som gnäller för att deras hundar inte tog sig runt tävlingsspåret på grund av att det varit ”svampplockare” i skogen. Våra hundar måste naturligtvis övas i förledningsspår. Jag upplever att ett färskare förledningsspår är mer intressant än ett gammalt men att ett jämngammalt är svårast att lösa. Då jag är ute på läger och håller kurser så brukar jag skicka ut förarna att lägga parallellspår. Detta kan du själv pröva med en vän och dennes spårhund. Man går ut (snitsla era spår!) med cirka 20 meters mellan rum och samtidigt. Sen går man parallellt i ungefär 100-150 meter. Lägg föremål och börja snitsla noggrant. Gå ytterligare 30 meter parallellt för att sen gå ihop och korsa varandras spår. Lägg en belöning ganska snart efter korsningen. Sen kan man gå parallellt ett tag för att sen gå ihop och gå efter varandra i kanske 10-20 meter. Är man riktigt busig och våghalsig så kan man pröva att byta skor med varandra. En annan svårighet är att gå ihop som en korsning men man går istället ifrån varandra igen. Det blir som ett timglas. Jag brukar göra två till tre svårigheter per sådan här övning. När ni lagt sista apporterna så gå ut i bred båge och sen tillbaka. Efter ungefär 40-60 minuter brukar vara lagom att plocka in spåren. Jag brukar låta min hund spåra den andres spår och ha mitt eget spår som förledningsspåret. Har man snälla hundar så kan man pröva att släppa på dem samtidigt, bestäm bara innan vilken av hundarna som tar vilken korsning först! Den som ska få vara först släpps på efter första apporten och nummer två får vänta tills första hunden löst svårigheten. Är det hundar som är snälla och känner varandra kan man låta dem gå samtidigt, annars kan det bli bråk i korsningen. Skulle hunden välja fel spår så låt den bara kolla av i ca tio meter, håll därefter emot så att den får gå tillbaka och göra rätt. Förvånansvärt sällan händer det att hundarna väljer fel, jag har kanske sett det ett par tre gånger på flera hundra övningar....

3, 3, 3 spår
Ett spår om jag bara lägger ut i okänd terräng, gärna med karta och kompass. Jag går tre kilometer och lägger endast tre föremål. Spåret får en liggtid på tre timmar. Detta är för att öka min hunds spårkondition och uthållighet. Hunden ska vara en duktig, genomtränad och motiverad spårhund för att utsättas för denna typ av spår. Kan och orkar hunden ett sånt här spår så är de vanliga elitspåren på tävling en ren barnlek, eller som min gamla hund Tessie tycker =”valpspår”.

Om upptagsträning
Alla hundar kan välja håll. Vissa behöver bara mer tid än andra på sig att bestämma riktning. När man börjar upptagsträna kan det vara lämpligt att göra det ”spontant” som jag redan har beskrivit. Sen tränar man hunden att kunna själv gå ut och söka upp sitt spår från längre och längre avstånd. Får man problem med att hunden tvekar eller ofta väljer bakspår vid upptagen så bör man göra en analys på vad det kan bero på. Vi tror att i de allra flesta fall beror problemen på att föraren satt press på hunden eller att hunden stressar för mycket då den ska iväg. Jag tänker inte närmare beskriva övningar för upptag än vad jag redan har gjort utan intresserade får ge sig till tåls till vår bok, där ett helt kapitel kommer handla om just upptag ;-)

Nästa del ->
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Jack Russell Terrier | Australian Shepherd | Chihuahua | Rottweiler | Grand Danois | Golden Retriever
© 1998-2024 Enfinia AB