Artikel publicerad 2006-05-18 08:06

Hur få ut föremål ur valps mun?

Vi har en Jack Russell hane på 4 månader som blir totalt yxtokig då vi ska plocka ut något ur hans mun som han hemskt gärna vill behålla. Detta gäller saker han oftast hittar utomhus såsom fåglar, gammal mat, bajs etc. Han visar ett...

Text: Charlotte Swanstein, Fidos Hundinformation
Hur få ut föremål ur valps mun?
Hej!
Vi har en Jack Russell hane på 4 månader som blir totalt yxtokig då vi ska plocka ut något ur hans mun som han hemskt gärna vill behålla. Detta gäller saker han oftast hittar utomhus såsom fåglar, gammal mat, bajs etc. Han visar ett aggressivt beteende genom att morra och bita om vi ska ta detta ur mun på honom.

Då dessa situationer har uppstått visar vi "Vem som bestämmer" genom att trycka ner honom hårt mot marken och försöka få ögonkontakt med honom. Kanske vi bara ska låta detta bero om han stoppar något i mun eller? Jag kan nästan känna lite rädsla av att ta honom vid dessa tillfällen eftersom han biter. Vi har försökt att locka med annat men han är envis som synden vid dessa tillfällen.

Kristina

Charlotte svarar:
Hej Kristina!

Att visa en hund vem som bestämmer, gör man inte genom att tillgripa våld. Det kommer bara att göra er unga hund än mer säker på att ni själv vill ha det han funnit och finner attraktivt. Unga hundar lär sig om sin omgivning, genom att stoppa det mesta i munnen, inte för att det kanske alla gånger är så hälsosamma saker de finner, men det som är funnet är så kallat "guldstämplat" och individens.

Hundar försöker sällan stjäla något från en annan hund som den redan har i munnen, varför ert beteende får er unga hund att bli mycket irriterad/förundrad/motsträvig. Träna byteshandel var dag med er hund. Gör det som en trevlig lek din strumpa mot min boll, din boll mot min korvbit och så vidare. När hunden släpper sitt föremål för att ta ditt föremål, säg då Tack. På detta sätt kommer du att etablera in ordet Tack som ett ord för loss/släpp.

Utomhus måste du ha ögonen på omgivningen för att hinna vilseleda och eller hinna före att ta saker och ting du tror din hund kan tänkas vilja ta och som kan vara olämpliga. Successivt har ni två fullt förtroende för varandra och du kan få din hund att avlämna det mesta. Dessutom kommer din nu unga hund att ändra intresse och fokus för vad som är "guldstämplat" från pappersbitar idag till verkliga byten, typ en mus, under sin utveckling till vuxen hund.

Att tillgripa våld, kasta omkull, skrika, gapa, slå, rycka, bita i sin hund skapar inte något annat än stress och osäkerhet. Ingen hund i världen tolkar detta som att vi bestämmer / är ledare. Den som bestämmer i hundens värld utser hunden, inte vi. Ledarskap skapas alltid underifrån. För ökad kunskap läs Lars Fälts bok "Hundars språk och flockliv" och Anders Hallgrens bok "Därför gör hunden så", de finns där man lånar/köper böcker. Du lär inte ångra den kunskapsinhämtningen.

Tänk också extra på vad det är för ras du har. Är man hård mot en Jack Russell, får man en hård hund som inte går att lita på. Och en Jack Russell skall vara envis, helt rastypiskt. Använd hundens "motor" till kul och nyttig inlärning, inte till ökat motstånd.

Hundpsykolog
Charlotte Swanstein
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Golden Retriever | Schäfer | Labrador Retriever | Chihuahua | Boxer | Dvärgpinscher | Dvärgschnauzer
© 1998-2019 Enfinia AB