Artikel publicerad 2006-06-01 11:34

Tik som blivit mer och mer aggressiv

Jag är i desperat behov av hjälp. Jag har två Engelsk bulldoggar - En tik på nästan 3 år och en hane på snart 4 månader. Vi har många vänner med hundar som båda mina umgås med regelbundet. Min treåriga tik har börjat vakta mer och även bli lite aggressiv mot andra hundar. Hon gjorde utfall...

Text: Charlotte Swanstein, Fidos Hundinformation
Tik som blivit mer och mer aggressiv

Hej.

Jag är i desperat behov av hjälp. Jag har två Engelsk bulldoggar - En tik på nästan 3 år och en hane på snart 4 månader. Vi har många vänner med hundar som båda mina umgås med regelbundet.

Min treåriga tik har börjat vakta mer och även bli lite aggressiv mot andra hundar. Hon gjorde utfall mot en annan tik när denna tik närmade sig hanen. Men idag gjorde hon utfall mot en ung tjej. Detta har ALDRIG skett förut, utan hennes beteende började förändras när vi fick hem hanen och i samma veva kastrerades hon. Tidigare har hon varit go och supersnäll mot alla.

Vad som hände idag var att jag var på väg in i porten och hunden, hon var jätte trött och har ont i ena ögat, gick löst bakom mig. Men när jag
vände mig såg jag flickan stående och stirrande mot min hund som gjorde samma sak.  Jag ropade in min tik men hon fortsatte och stirrade. Då gick jag mot henne och skulle ta tag i henne. I samma stund gjorde hon utfall och flickan´skrek. Min tik hann aldrig närma sig flickan utan jag skrek på henne och sprang efter henne så min tik gjorde en u-sväng. Flickan gjorde alla klassiska fel man kan göra mot en hund, men jag kan absolut inte tolerera ett sådant beteende.

Jag måste få hjälp med vad jag kan göra för att få bort detta, men framförallt vill jag veta vad som händer med min tik... och det om jag
fasar inför - måste hon avlivas.

/RCharlotte svarar:

Hej!

Avlivning tror jag inte är lösningen, utan mer uppmärksamhet mot din hund från dig. Du skriver att hon var trött (Beroende på vad? Smärta eller mycket lek?). Att hon ändrat sitt beteende i samband med att ni blev en till i flocken kan ju hänga ihop, så till vida att hon finner behov av att "skydda" nykomlingen.

Det kan också bero på att hon kanske vid tillfället då ni fick hem valpen var kring sitt löp. Kanske är det så att hanen är hennes valp? Moderskänslor kan sättas igång oavsett vems valpen är och speciellt då om hon är i sin löpcykel. Dessutom tar det på krafterna att ha en valp omkring sig hela dagarna och irritationströskeln närmar sig fortare än då hon var ensam hund och fick mer tid för sig själv och vila mellan hundmöten.

Att din tik har ont i ett öga och var trött gör ju att hon har mindre tolerans när hon då samtidigt möter någon (flickan du skriver om) som desutom gör alla klassiska fel man kan mot en hund man inte känner. Det förstärker ju möjligheten för att din tik ska göra som hundar gör när de känner sig trötta, trängda/hotade. Hon markerar än mer än hon brukar och troligen signalerar hon i första hand mot flickan att hon inte är i balans, vilket flickan inte kunde ”läsa”. Och det faktum att du har ryggen till och inte ser vad som sker med/kring din hund och därmed inte kan föregripa händelsen.

Tråkigt och självklart en hemsk upplevelse men inte troligt att det betyder att din tik ändrat sig från att vara trevlig till att nu bli farlig. Det finns dock stor anledning att du tar din tiks förändring på största allvar, och kanske inte låter det vara så mycket ”bus och lek” med andra hundar. Åtminstone inte under tiden som hon inte är riktigt frisk. Plus att din unga hanhund behöver få socialisera sig själv, utan tiken, flera gånger om dagen. Detta innebär också då att tiken behöver få egen tid med dig, var dag, så som det (troligen) var innan det var två hundar i flocken.

Kolla upp hennes ögonskada med din veterinär igen och se till att du får rätt medikamenter och kanske smärtstillande till din tik. Hindra bus och för mycket livliga lekar mellan dina hundar, även hemma, och speciellt under hennes ”sjukdomstid”. Och som sagt, ge din tik alldeles egen tid med dig var dag, då ni går sköna promenader och kanske tränar något kul och nyttigt ihop. Hundar gillar hundar men det innebär inte att man som hund dagligen skall eller ens uppskattar att få hänge sig åt massor av bus och lek. Hundar har också behov av nära samarbete med sin flock och då under stillsammare former. När du rör dig med henne, kring hemmet och där du kan möta barn och främmande, ha henne kopplad och eller under likartad uppsikt.

Hundpsykolog
Charlotte Swanstein

 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Yorkshireterrier | Schäfer | Golden Retriever | Chihuahua | Chinese Crested Dog | Labrador Retriever | Dvärgschnauzer
© 1998-2019 Enfinia AB