Artikel publicerad 2006-06-09 21:45

Morrande valp

Har en fundering kring våran valp, Dinja, nu 12 veckor, som är en blandras mellan jämthund/gråhund. Vi fick hem henne för knappt tre veckor sedan så hon har inte bott hos oss så väldigt länge. Det har gått jättebra med henne och jag tycker mig se att hon verkar trygg...

Text: Charlotte Swanstein, Fidos Hundinformation
Morrande valp

Har en fundering kring våran valp, Dinja, nu 12 veckor, som är en blandras mellan jämthund/gråhund. Vi fick hem henne för knappt tre veckor sedan så hon har inte bott hos oss så väldigt länge.

Det har gått jättebra med henne och jag tycker mig se att hon verkar trygg i sig själv. Hon är helt underbar. Vi är en familj på 9 personer (barn mellan 7-17 år, bara en under 13år) som tar hand om henne men låter henne också vara när hon behöver det. Uppfödaren hade själv många i familjen och tyckte bara att en stor familj var positivt för denna lilla tjej. Dinja är en stark,tuff och framåt tjej som är nyfiken på det mesta. Samtidigt en liten kelig tjej som gärna kryper upp i knä och vill bli ompysslad.

Vi har löst situationen med semester för att vara hemma med henne hela dagarna nu till en början. Det kommer att vara så under hela sommaren. Vi finns då hemma och under den tiden ska vi träna på att kunna lämna henne korta stunder. Dinja är vårt enda djur så hon har all vår uppmärksamhet och har ingen konkurrens. Hon har inte blivit rumsren än men är duktig på att sköta sina behov på tidningar när vi är inne. Detta område går framåt...

Vi har regelbundna rutiner för henne och har lyssnat på henne när hon är som mest aktiv, dvs på förmiddagarna. Vi har tagit vara på dessa stunder och  aktiverar henne då med lite vardagslydnad och inkallning men också väldigt mycket bus och lek under tiden. Sen vill hon vila/sova och får då vara  ifred. Efter middagarna ser vi lite hur Dinja orkar och anpassar oss efter det.

Nu till det som vi börjar uppleva som ett problem. Vårt problem är att hon börjar  morra åt oss helt utan vidare. Senaste gången var när vi "tränade" lite  smått. Kan inte se att det finns någon anledning till det. Ibland morrar hon åt människor som hon ser ute, grannar eller de få bekanta som har kommit hem till oss. De trivs inte i situationen med att hon morrar!

Vi tycker inte att det känns bra och undrar hur vi ska gå till väga med detta. För oss är detta ett problem. Hon vill även ha sista ordet när vi säger NEJ eller tillrättavisar henne. Vi vet att jämthund/gråhund är en tuff ras som kräver tuffare tag. Vi vill ha en sådan hund (har tidigare haft schäfer så jag har haft krävande hundar), men jag undrar om det är naturligt att hon bara morrar eller om vi ska ta itu  med detta?

Hoppas att du kan ge oss tips och råd hur vi ska hantera detta. För vi vill inte att folk ska rygga för oss och henne, för hon blir bara större och större. Vi vill ha en trygg och harmonisk hund som samtidigt lyder oss.

Hjälp oss för vi vet inte riktigt hur vi ska gå till väga!

Mvh Annie & ConnyCharlotte svarar:

Hej!

En valp som morrar testar antingen gränserna som hon gjort då hon lekte med sina syskon, men mest troligt är att hon är för trött. Valpar har ett mycket stort behov av sömn och att vara aktiv med mycket bus och lek under förmiddagarna känns som det är alldeles för mycket/för lång tid. Se till att hon får sig en tupplur då det varit aktivitet en stund (cirka en timme). Se även till att buset byts ut mot mer finurliga lekar som att nå saker, balansera på låga föremål, leta efter något gömt (barn, handske, godsak och så vidare).

Bättre att Dinja får använda sin mentala del mer än spring och bus, vilket ger för mycket adrenalin i blodomloppet. Adrenalin och andra stresshormon kan mycket väl kan ge bieffekter som att man blir så trött, att man blir morrig. Att bekanta även får sig en morrning kan bero på att de inte sätter sig på huk och är mjuka utan för stora, burdusa och "hängandes över" henne. Och/eller så har de kommit och väckt henne eller stört henne då hon redan är trött.

Ni kommer att få massor av tips på att dessa raser er hund är av (som du redan själv nämnt, är hårda) skall man fostra rejält meddetsamma. Dessa sanningar är bara erfarenheter som inte har med någon faktiskt hundkunskap att göra, så ta inte de råden till er för att få en trevlig hund.

Var valpens hemmiljö stökig med en uppfödare som var av det barska slaget, var tiken stressig och/eller undfallande? Dessa saker har stor betydelse för vad er valp har för erfarenheter i bagaget och hur hon kommer att agera i olika situationer. Se till att valpens bagage blir mindre hotfullt genom att visa henne hur man löser stress och genom att låta henne få mjuk, konsekvent behandling. Det är något hon förstår och kommer att präglas av. Detta gör att er vuxna hund blir den ni "drömt om".

Tänk på att Dinja alltid skall få äta och sova ifred för barn. Då behöver hon aldrig tillrättavisa dem för att hon aldrig kan vara ifred någonstans. Därför bör hundens plats alltså alltid vara barnförbjuden, ett lätt sätt att skapa ro i ett hem med många viljor.

Mitt bästa tips är att ni läser min bok "Hundens första år". I den skriver jag om min senaste hunds första år, utvecklingen som alla valpar passerar och de vanliga händelserna som sker. Är ni riktigt nyfikna på att veta hur dagarna flöt för mig och min Lexi, så finns det en dagbok över varje dag i CD format. Den innehåller massor av annan nyttig information också, läs den gärna. "Ett år med Lexi" heter den och ni finner båda på min sida. Titta gärna in på min sida: www.fidos.se

Hundpsykolog Charlotte Swanstein

 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Rottweiler | Jack Russell Terrier | Golden Retriever | American Staffordshire Terrier | Chihuahua | Shetland Sheepdog
© 1998-2021 Enfinia AB