Artikel publicerad 2006-06-28 16:11

Två podencoblandraser med för mycket jaktlust

Hej Charlotte. Jag har två underbara vovvar från Spanien med mycket jaktlust. Det är blandraser, förmodligen med podenco. Alvis kom till mig för snart ett år sedan, då var han ca 7 månader gammal. Idag är han alltså drygt ett och ett halvt år. Baz kom i år i slutet av januari, han är nu drygt ett år. Båda är kastrerade. Min fråga eller mitt problem gäller det här med jakten + självständigheten hos...

Text: Charlotte Swanstein, Fidos Hundinformation
Två podencoblandraser med för mycket jaktlust

Hej Charlotte,

Jag har två underbara vovvar från Spanien med mycket jaktlust. Det är  blandraser, förmodligen med podenco. Alvis kom till mig för snart ett år sedan, då var han ca 7 månader gammal. Idag är han alltså drygt ett och ett halvt år. Baz kom i år i slutet av januari, han är nu drygt ett år. Båda är kastrerade.

Vi bor på söder i Stockholm och i familjen finns också min sambo. Jag har huvudansvaret för vovvarna men jag och sambon går vardagslydnadskurs med dem båda två och är för det mesta ute tillsammans med dem. Ett par dagar i veckan är jag ute "på landet", i stallet, med dem.

Min fråga eller mitt problem gäller det här med jakten + självständigheten hos de båda. Ute i stallet kan de gå lösa, de sticker inte från gården, men som det är nu vågar jag ju inte ha dem lösa i skogen. Inne i stan får de springa  på inhägnat område och ibland (sällan) på vissa platser på promenaderna och då nästan alltid en i taget. Det som gäller då är fullständig koll från min sida. Andra hundar m.m. känns som om det går att jobba med (båda älskar de flesta vovvar och vill springa fram och leka/hälsa) men jag tror att om de får syn på katt eller hare så är det sticka efter som gäller.

Som det är nu funkar inkallningen med Alvis hyfsat bra, toppenbra på träningsplan, lite sämre i vardagen, och med störning är jag som sagt osäker på om den fungerar alls. Baz vågar jag inte ha lös lika mycket. Jag har läst lite om vinthundar och jakt, som jag förstår det jagar Podencon på liknande sätt, och att vissa individer kanske aldrig går att få  "viltsäkra".

Hur tycker du att jag ska jobba med dem för att kunna ha dem lösa mer, eller kommer det alltid att vara full koll som gäller?

Vänliga hälsningar

MariaCharlotte svarar:
Hej Maria!

Vinthundar är människans "första gevär – användes flitigt innan krutet var uppfunnet”, det vill säga att de jagar med synen, springer ifatt bytet och dödar det och brukligt är att de inte vaktar det, bär det och eller äter av det. Har dina hundar fått "smak" på jakt, vilket de troligen fått, kanske även i Spanien, så är det mycket svårare att få dem att inse att de inte skall jaga.

För att få en hund att sluta med ett beteende krävs ständig träning och träning i olika miljöer. Detta låter sig ju inte göras hur som helst med ditt problem, då man är rädd om sin hund, varför vissa promenadstråk blir hopplösa att "våga" träna vid, och då dessa troligen är de platser som är mest i behov att tränas vid/på.

För att komma ur denna spiral behöver du ta tag i problemet och jobba med det. Använd spårsele och långlina ( tjugo – trettio meter), på "lössläppt" hund. På så sätt kan du ha hunden "fri" och ändå ha koll. Träna på detta sätt med dem en och en. Träna mycket inkallning både hemma, på gården, i koppel, i lina. Se till att inkallningen för hundarna är kul och förväntansfull, inte av tävlingslydnadsart, det entusiasmerar sällan någon vinthund att vara "lydig". Att ha samspel entusiasmerar däremot.  Att träna in Stanna istället för Hit är ofta också enklare för en jaktintresserad hund. Jobba i små, små sjok och öka förväntan på lyhördhet sakta. Belöna på ett för hunden intressant sätt och rikligt vid minsta lilla lyhördhet, för att kunna få det att "växa".

Mitt råd är att du läser Karen Pryors bok ”Skjut inte hunden”, boken handlar om klickerträning. Efter att du läst den kan du med fördel läsa andra klickertränings böcker och gärna då Morten Egtvedts och Cecilie Köstes bok "Klickerträning för din hund".  Detta är en metod som dels är effektiv och inte minst skapar den matte och husse som blir medvetna. Medvetna om sekunder/rörelser/händelser i omgivningen, så att man är i fas med sin hund. Det är en viktig bit vid inlärning och med vinthundar dubbelviktig, eftersom de är så blixtsnabba både i uppfattning om vad som är jaktbart, i hastigheten och i sin vilja.

Lycka till!

Hundpsykolog Charlotte Swanstein
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Boxer | Golden Retriever | Labrador Retriever | Dvärgpinscher | Schäfer | Shetland Sheepdog | Finsk Lapphund
© 1998-2019 Enfinia AB