Artikel publicerad 2006-06-30 10:35

Äldre hund som inte riktigt accepterar bebis

Hej! Jag har en blandrashane (schäfer och västgötaspets) som är 11 år. Familjen består av mig och min man och sen 8 månader tillbaka även vår dotter. Vi bor i hus med trädgård. Problemet är att vår hund inte verkar se vår dotter som en i flocken. Han har...

Text: Charlotte Swanstein, Fidos Hundinformation
Äldre hund som inte riktigt accepterar bebis

Hej!

Jag har en blandrashane (schäfer och västgötaspets) som är 11 år. Familjen består av mig och min man och sen 8 månader tillbaka även vår dotter. Vi bor i hus med trädgård.

Problemet är att vår hund inte verkar se vår dotter som en i flocken. Han har ända sen vi kom hem från BB visat att han inte är intresserad av bebisen, vilket är helt OK, men på senare tid har han även börjat markera mot henne. Hon kan inte krypa än och han håller sig på behörigt avstånd från henne oftast, dock händer det att han går fram och slickar henne i ansiktet ibland. Ett par gånger har det hänt att han har morrat och klapprat med käkarna mot henne (eller andra barn) om hon sitter på golvet och leker eller lyckas röra vid honom. Det verkar som om han är osäker i hennes närhet och inte vet hur han ska bete sig.

Hans vardag har förändrats på så sätt att jag nu är hemma på heltid, vilket innebär fler och längre promenader för honom både med och utan barnvagn. I övrigt ser vardagen ut som innan. Vi har försökt att hitta information om hur vi ska hantera den här situationen men inte fått något tillfredställande svar. De flesta i omgivningen tycker att vi ska avliva vår hund men jag är osäker. Vad är normalt beteende för en hund i en sådan här situation och hur ska vi kunna komma över problemet? Jag vill inte riskera att hunden biter dottern för att han känner sig trängd men jag vill inte heller avliva en för övrigt frisk hund.

Tacksam för svar. Situationen känns för närvarande hopplös!

/ACharlotte svarar:

Hej!

Er hund är att betrakta som en människa i en åldern av 85 år och med den inblicken så kanske jag kan få er att se att hans intresse för er dotter är där men som äldre så är man sansad över nyheten. Slick i ansiktet, som händer ibland, på er dotter, är just som en smekning på kinden av mormor.

Äldre människor har inget emot att flocken utvecklas med fler individer, men är för den saken skull inte intresserad och bedårad i allt den nya lilla krabaten företar sig och så är läget för er hund också. Att han morrar och gör "luftutfall" är samma sak som att han har upprepat sig, inte blivit hörd och nu får ta i och "skriker" - Jag vill vara ifred. Det är väl okey i den åldern att ha rätt att själv välja, eller? Trist bara att man skall behöva Skrika för att få vara ifred, när man är gammal hund. Här brister ni mot er hund.

Ha regler som även gynnar hundens välmåga. Se till att hunden har flera platser där den kan vara utan att barnet kan nå den, viktigare ju äldre barnet blir. På så sätt vet hunden att den kan få lugn och ro där vid dessa platser, platser som inte skall vara undanskymda för det. Det kan alltså vara en speciell fåtölj eller favoritvrå. Ge hunden tuggben och godsaker vid dessa platser, så att det blir extra positivt för den att söka sig dit vid stökiga stunder.

Se till att hunden också får äta ifred. När det kommer hem barn till er, måste ni berätta om era regler. Det vill säga att ni informerar besökare och barn att hunden kommer till er om den vill hälsa, annars är det INTE tillåtet att gå fram till den. På så vis blir det ett trevligt hem både för er dotter, för era besökare och för er hund.

Dessutom är det på sin plats att göra en veterinärundersökning på er hund. Alla äldre hundar bör få två sådana undersökningar per år eftersom hundar liksom alla vi andra som åldras, ådrar oss mer eller mindre någon krämpa. Dessa krämpor kan vara mer eller mindre irriterande och kan utlösa en irritation mot "mötande" som annars inte skulle skett, men just för att krämpan stjäl energi, så kan individen vara mer lättretlig/trött. De flesta ålderskrämpor kan lätt mildras genom medicinering, massage, ny typ av foder, ny typ av promenader etc.

Att avliva en hund för att den inte längre tycker som oss, är ett märkligt sätt att se på hundinnehavet och tyvärr vet jag att dessa åsikter grasserar rätt väl i vårt hundsverige. Bra att du inte ville lyssna på den idéen. Inte tar vi livet av morsan för att hon blivit gammal och lite gnällig, eller?

Var rädd om er gamle hund och låt den få vara med. Gamla individer är ofta perfekta ledsagare för yngre, bara lite hänsyn tas.

Hundpsykolog Charlotte Swanstein

 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Dansk/Svensk Gårdshund | Eurasier | Border Collie | Bullterrier | Borderterrier | Dobermann | Dogo Argentino
© 1998-2020 Enfinia AB