Artikel publicerad 2006-07-21 16:11

Powder Puff som gör utfall mot vår son m.fl.

Har en powder puff som vi köpt, tråkigt nog från en sämre uppfödare. Han var 1 1/2 år när vi tog hem honom. Har haft honom i ca 1 år nu. Här har han en powder puff och en border collie som sina kompisar. När vi tog hem honom hade han aldrig haft koppel på sig eller träffat människor. Han stod...

Text: Charlotte Swanstein, Fidos Hundinformation
Powder Puff som gör utfall mot vår son m.fl.

Har en powder puff som vi köpt, tråkigt nog från en sämre uppfödare. Han var 1 1/2 år när vi tog hem honom. Har haft honom i ca 1 år nu. Här har han en powder puff och en border collie som sina kompisar. När vi tog hem honom hade han aldrig haft koppel på sig eller träffat människor. Han stod även i en hundgård med andra puffar så livet för dom allihop var ganska trist.

Problemet med honom är att han flyger på vår 27-åriga son så fort han kommer innanför dörren. Han skäller och försöker hugga honom i benen. När jag går fram till honom under utfallet mot vår son så viftar han på svansen och väntar på att jag ska ta upp honom.

När han är i min famn så känner jag när han slappnat av och då kan jag släppa ner honom. Då kan han gå fram till sonen och fjäska och han kan kela med honom utan vidare. Men sen går Fredde in till datan en stund eller går utanför dörren och kommer tillbaka kanske efter 5 min så gör hunden utfall igen.

Vi har 2 döttrar + andra besökare men då gör han ingenting. Alla våra barn har hundar. Ena dottern har en dobberman, andra dottern 2 border collie och en borzoivalp på 14 veckor och sonen en jack russel som vi passar nästan dagligen. Casper går ihop med alla utom med dotterns snälla border collie. Han vill anfalla dom också. Han är riktigt arg på dom och försöker hugga dom om han kommer i närheten.

Vi har bett sonen vända ryggen till när han går in genom ytterdörren och i början gick Casper fram och luktade på honom och gick sen därifrån utan att göra utfall, men det fungerade bara ett par gånger. Nu är det likadant igen.

Snälla, finns det någon lösning till det här för det är inte roligt att bli biten fast det är en liten hund + att jag alltid får vakta så jag är beredd att ta upp honom när han hälsar på.

Glömde säga att är jag inte hemma kan han gå som han vill utan att Casper gör något alls. Det är ju som att han vaktar mig, sin matte. Även om vår border collie närmar sig mig om casper ligger i mitt knä så hugger han men en inte om den andra puffen närmar sig. Då gör han ingenting. Hoppas du klara ut att läsa mitt brev och ge mig en lösning på problemet.

Tack på förhand.

M.V.H. Kerstin.Charlotte svarar:
Hej Kerstin!

Jo tack, jag klarade att läsa ut din situation. Precis som du själv startar brevet, så är din hunds livsstart inget bra. Där är knuten. Hunden har inte träffat folk och de han träffat kan ha gjort honom rädd. En så pass ”gammal” hund som din hund var då du tog över honom, kan mycket väl har varit hos andra människor innan dig, fast du inte fått veta det. Eller så har din hund aldrig sett killar/män och eller så har han mött sådana som varit skrämmande /elaka.

Problemet tycks förstärkas av din närvaro, eftersom din närvaro verkar vara det enda riktigt trygga för din hund. Att du har honom i knäet, lyfter upp honom ger hunden bekräftelse på att vissa individer är osäkra möten, varför detta inte gör saken bättre. Här behövs en intensiv men lugn nystart av socialisering (även om det inte helt går att återskapa den som sker i ung valptid).

Låt din hund få uppleva olika miljöer, individer och i lugn och ro studera dessa innan ni exempelvis går vidare/till mötes, på vägen eller var du nu är för social och miljöträning. Ha inte andra med dig, varken hundar eller människor. När din hund blir osäker med skall och morrning, var passiv, säg ingenting, vänta att gå vidare tills han själv lugnar sig. Ge belöning och uppskattning då din hund slutar och/eller klarar nya möten utan oro.

Som nummer två är lydnadsträning på sin plats att jobba med, så att du kan få din hund till Sitt, Stopp, Hit, Loss och så vidare. Hantera din hund med lugn ton och jobba lite varje dag, både ute och inomhus. När du inte kan vara nära inpå din hund, så ha honom på ett ställe där han är trygg och inte heller kommer åt andra, under den första perioden under er nya träning. Ha gärna kompostgaller runt detta ”område” så att han hör, ser men inte kan nå eller bli nåd. Se till att du är aktiv även med dina andra hundar och successivt för du in Casper i flockens gemensamma aktiveringar.

Läs gärna Turid Rugaas bok ” I samspråk med hunden – lugnande signaler” för att lära mer om kroppsspråk. Se till att ytterdörren har en frizon, med kompostgaller eller så, så att besökare kan komma in utan att bli ”anstormad av Casper”.

Som sagt inget lätt problem att lösa men det går att få mycket bättre med successivt och intensivt arbete med hunden där hot/skrik inte får förekomma mot den. Min bok ”Aktivera din hund” hjälper dig med idéer över vad och hur man tänker för att träna hund.

Hundpsykolog Charlotte Swanstein
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Bullmastiff | Alaskan Malamute | Australian Kelpie | Yorkshireterrier | Finsk Spets | Eurasier | Beagle
© 1998-2020 Enfinia AB