Artikel publicerad 2006-08-03 15:34

Samojedvalp som slutat äta

Vi har en samojedvalp på 8 månader som inte längre vill äta sin mat. För en månad sedan ungefär flyttade vi till ett hus med trädgård och numera äter hon bara en massa saker som hon hittar i trädgården, pinnar, gräs, bröd som vi slänger ut till fåglarna. Innan åt hon alltid glatt sina "pellets", men nu vill hon sällan göra det. Vi...

Text: Charlotte Swanstein, Fidos Hundinformation
Samojedvalp som slutat äta

Hej!

Vi har en samojedvalp på 8 månader som inte längre vill äta sin mat. För en månad sedan ungefär flyttade vi till ett hus med trädgård och numera äter hon bara en massa saker som hon hittar i trädgården, pinnar, gräs, bröd som vi slänger ut till fåglarna. Innan åt hon alltid glatt sina "pellets", men nu vill hon sällan göra det.

Vi har alltid gett henne mat 3 gånger om dagen, vid samma tidpunkter som vi har ätit frukost, middag och kvällsmat. Men nu är vi oftast inte längre hemma vid middagstidpunkten (3-tiden på dagen) och har därför övergått till att ge henne mat 2 gånger om dagen, detta också för att det inte har varit någon idé att ge henne mat 3 ggr eftersom hon oftast inte vill äta på eftermiddagen.

Hon är väldigt sprallig och full av energi så det märks inte på henne att hon inte äter som förr, men vi är oroliga för att hon kanske inte utvecklas som hon skall om hon inte äter tillräckligt av sin mat. Ibland har vi blandat i lite kött eller skinka i hennes pellets och då äter hon, men det kan vi inte göra vid varje måltid. Varför vill hon inte äta? Hoppas att du kan hjälpa oss med vår lilla samojed!


/TCharlotte svarar:

Hej!

Er unga hund är nu i tonåren och då ändras mycket hos hunden. Helt troligt går hon inför sitt första löp och den perioden kan ställa allt invant på ändar, bråka inte om mat med er hund, det finns risker i detta. Se till att hunden ständigt har tillgång till friskt vatten. Dessutom är det högsommarvärme, vilket minskar matlusten, åtminstone dagtid.

Er hund skall ha mat en till två gånger om dagen. Ge hunden något lite på morgonen efter er morgonpromenad. Vänta sedan med huvudmålet till eftermiddagskvällen, gärna bortåt åttatiden, nu sommartid i vart fall.

Om er hund mår bra på sitt torrfoder, fortsätt med det, annars kan ni prova att byta till ett annat foder. När man byter foder så gör man det över en period på en vecka till tio dagar. Detta för att hunden inte skall bli dålig i magen, vilket kan hända vid foderbyte, även om det nya fodret är bra, rätt och smakligt för hunden. Ta huvuddel av fodermängden av det gamla fodret och tillsätt en mindre del av det nya. Fortsätt på detta viset att minska på det gamla och byt till det nya, vid fodergivan, tills ni helt blivit av med det gamla fodret.

Ett vanligt skäl till att hundar äter sämre, är att matte och husse intresserar sig för deras ätande. Hundar kan tolka detta som att vi är intresserade och att vi vill ha deras mat, varför det inte alls är ovanligt att hunden då går undan. Ge hunden maten efter er aktivering och långpromenad. Servera fodret ihop med en klick leverpastej på foderskålens insida, tillsätt en skvätt kranvarmt vatten och ”vispa runt” så att vissa kulor får lite leverpastej på sig och något av leverpastejen sitter kvar på foderskålens kant. Ett par droppar av någon matolja i fodret och så servera, lämna hunden ifred låt den äta i lugn och ro. Om hunden inte ätit/ätit upp inom en femton minuter, ta bort maten och kasta den. Servera ingen ny förrän det är dags för nästa mål. Ge inte hunden en massa småbitar av ert fikabröd, hundgodisar/hundkex och tuggisar mellan målen.

Om ni tränar mycket och belönar med hundgodis, tänk då på att det mättar och kan från gång till annan vara tillräckligt för er hund. Hundar har inte samma matvanor som oss människor, och skall inte så heller ha. Vi är helt vitt skilda arter med helt olika metabolism. Varför man gör klokt i att servera god mat, sent på kvällen till hunden och ser till att den får matro.

Hundtugg är utmärkt som tandborste till hund och bör hållas uppe som intressant föremål, varför detta skall delas ut sparsamt och efter mat. Ha alltså inte en massa halvgnagda ben liggandes hemma och i trädgården. 

Och mata fåglarna, nu mitt i sommarn? Risk för råttor föreligger med markutfodring av fåglar, använd foderbord.

Hundpsykolog Charlotte Swanstein

 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Rottweiler | Schäfer | Jack Russell Terrier | Grand Danois | Chihuahua | Golden Retriever | American Staffordshire Terrier
© 1998-2020 Enfinia AB