Artikel publicerad 2006-08-14 15:58

Hund som helt plöstligt börjat skälla varje natt

Hej! Vi har en snäll och go tik på 3 1/2 år, en blandras som påminner mest om schäfer. Sedan en vecka - tio dagar tillbaka har hon börjat skälla varje natt. Hon reagerar på ljud utomhus (som hon förmodligen hört förut men tidigare inte brytt sig om) och väcker oss med plötsliga skall som varar i flera minuter. Helt omöjligt att sova. Det konstiga är att...

Text: Charlotte Swanstein, Fidos Hundinformation
Hund som helt plöstligt börjat skälla varje natt

Hej!

Vi har en snäll och go tik på 3 1/2 år, en blandras som påminner mest om schäfer. Sedan en vecka - tio dagar tillbaka har hon börjat skälla varje natt. Hon reagerar på ljud utomhus (som hon förmodligen hört förut men  tidigare inte brytt sig om) och väcker oss med plötsliga skall som varar i flera minuter. Helt omöjligt att sova. Det konstiga är att det verkligen är varje natt nu, något som nästan aldrig hände tidigare.

I trädgården finns det djur, ja, katter och igelkottar tex, men hon brydde sig inte om dem  förut. Kan det vara något hormonellt? Hon steriliserades för två månader sedan, så vanligtvis skall hon inte ha några fler hormonkriser (hon har varit skendräktig en gång), eller?

Vi vet verkligen inte vad vi ska ta oss till. Ska man helt ignorera henne? För visst är det lite opassande att "banna" henne för att hon "vaktar huset"? Ska man släppa ut henne så att hon själv kan se att där inte är någon fara, trots att hon då kommer väcka hela grannskapet...? Hur kan det komma sig att det nu händer systematiskt VARJE natt; reagerade vi kanske på ett dåligt sätt de första gångerna? Söker hon bara uppmärksamhet? Vad göra?

Jag är gravid i åttonde månaden och önskar verkligen hitta en lösning innan barnet kommer. Snälla, hjälp mig. Våra nätter är helt förstörda.

Tusen tack på förhand.

Linnéa.Charlotte svarar:
Hej Linnéa!

Att din tik nyligen är kastrerad har troligen inget med saken att göra och troligen inte heller katter, igelkottar och andra ”nattaktiva” djur, de torde hon hört förut. Även om det från gång till annan så klart kan vara mer irriterande/hörbart från dessa normala, nattljud.

Det skulle kunna vara så att er tik har kastrerats i en hormoncykel, som gör att hon blivit mer alert. Beroende på varför och när hon kastrerades i förhållande till hennes löpcykel. Det kan också vara så att er tik känner av din graviditet och därför är mer anspänd. Även ert kommande barn är ju en ny flockmedlem, i er tiks sätt att se, på flocken. Och en flock med barn/valpar är i behov av alertare skydd/vaksamhet.

Men troligast är att det varit åska eller annat oroande/nytt ljud, som er tik hört den där första natten. Och att ni kanske ”belönat” hennes vaksamhet genom sättet ni försökte få tyst på henne, och att detta uppfattas av tiken som rätt att vaka.  Att det sedan detta upprepar sig var natt, talar lite för att er tik uppfattar något och eller att tiden, fått henne att ”tro” att det behöver vaktas. Eftersom ni reagerade som ni nu gjorde (hur det var vet jag inte, du skriver inte om det), men kan tänka mig att det inte varit korrekt sätt, som ni försökte lugna/nonchalera hennes skallande, utan kanske mer irriterande tillsägelse. Irritation från oss uppmärksammas inte så sällan av hundar som att det de gör/reagerar på, reagerar även vi på, och så är fel kommunikationen, igång.

Byt kvällsrutiner, gå en extra lång och lugn kvällspromenad med henne, senare på kvällen. När ni kommer in, gör ett godissök, ni gömmer alltså x antal hundgodisar, runt omkring i huset för henne att nos/söka upp. Byt till friskt vatten och efter det är det natti, natti.  Om/när hon skallar nästa natt (om ni då är säkra på att det bara är hennes ”spöken” och inte ett faktiskt skäl). Säg ett lugnt men bestämt ”Nej, - gå och lägg dig”. Därefter noterar ni inte henne alls, oavsett om hon skallar eller ej. Om hon varit tyst ett par minuter, säga ”Braa - sov gott”.

Observera att ni med detta beteende kan få en hund som slutar notera nattljud. Vill ni det?

Ni skriver steriliserad, jag skriver kastrerad. Förklaring: En tik vars livmoder och äggstockar avlägsnas, sägs lite slarvigt att man steriliserat henne, medan man om likartat ingrepp på en hanhund säger kastrerad. Rent medicinskt är en kastration att avlägsna hanhundens testiklar och pung och tikens äggstockar och livmoder. Att sterilisera innebär att man skär bort/knyter ihop sädesledarnas gångar, både hos tik och hanhund. Bara för informationen.

För kommande ork och tid för er hund, när er baby kommer till världen. Läs gärna min bok ”Aktivera din hund”, så att hon fortsättningsvis får bränna sin energi, på ett kul/bra sätt.

Lycka till med tillökningen i ”flocken”

Hundpsykolog Charlotte Swanstein
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Chihuahua | Dobermann | Dandie Dinmont Terrier | Fransk Bulldogg | Grand Danois | Shih Tzu | Labrador Retriever
© 1998-2020 Enfinia AB