Artikel publicerad 2006-09-05 12:36

Vuxen hund som inte accepterar valp

Hej! Vi har en tervurenshane som är 5 år och för en vecka sedan så hämtade vi hem våran valp som är en riesen på 11 veckor. Nu har vi lite problem med att få dom att fungera ihop. När vi är inne så morrar den vuxna hunden hela tiden åt valpen men ute så bryr han sig inte om den lilla, vare sig...

Text: Charlotte Swanstein, Fidos Hundinformation
Vuxen hund som inte accepterar valp

Hej!

Vi har en tervurenshane som är 5 år och för en vecka sedan så hämtade vi hem våran valp som är en riesen på 11 veckor. Nu har vi lite problem med att få dom att fungera ihop. När vi är inne så morrar den vuxna hunden hela tiden åt valpen men ute så bryr han sig inte om den lilla, vare sig dom är lösa eller i koppel.

För två dagar sedan så flög den äldre på den mindre och bet honom i ordentligt kinden när dom var instängda tillsammans och sen dess så har vi haft dom isär, förutom igår då jag hade aktiverat valpen ganska länge först och sedan terven så båda var ganska trötta och lugna. Då släppte jag ihop dom ute på gräsmattan hos min föräldrar där den terven känner sig trygg och det är mycket öppna ytor. Det som hände var att terven inte brydde sig om valpen och valpen viftade hela tiden på svansen och följde efter dit terven gick. Allt under uppsikt. Jag tycker själv att det var ett tillfälle med dom bästa förutsättningarna för att låta dom var tillsammans. Men frågan är om vi riskerar för mycket genom att låta dom träffas alls?

Ska man fortsätta att ha dom isär för att inte terven ska kunna gör nåt tills valpen är runt 5mån eller ska man börja nu iallafall?

Väldigt tacksam för  svar!

MVH KaizaCharlotte svarar:

Hej Kaiza!

Förstår din oro men det är ett någorlunda normalt beteende från en vuxen hund att inte ha något större intresse för så små valpar. Er Tervueren har signalerat till valpen på olika sätt att hålla avstånd. Men valpen har antingen inte läst av korrekt eller som det oftast är, ”hoppats” på att det nog inte är så allvarligt menat och därför fortsätter fram mot er vuxna hanhund.

Att bettet tog så illa kan vi hoppas på var en olycka annars vill jag påstå att er Tervueren kan vara lite stressad, av antingen understimulering eller fel aktivering. Att er Tervueren inte bryr sig om valpen utomhus beror ju på att utomhus är det friare, inga dörrar och väggar som stoppar att kunna gå undan. Dessutom kan den vuxna hunden öka farten, vilket göra att den lättare kan komma undan valpens efterhängsenhet. Så att stänga in båda hundarna i mindre utrymme ihop, hemma och eller i bil, är inte tilltrådligt. Varken nu eller senare.

Se till att de har varsin trygg plats, då de är i bilen och eller hemma själva. Viktigt att tänka på när man skaffar en hund till, är att den äldre hunden måste få ha ett par ställen, dit den kan ta sig och dit valpen inte kan komma. Exempelvis en högre fåtölj, en egen bädd/vrå. Och att man vid dessa platser sätter upp ett valpskydd, så att valpen inte står och försöker nå den äldre hunden, från golvet, upp mot fåtöljen, exempelvis. Och att detta skydd inte utgör något hinder för den äldre att kliva/hoppa över, för att nå sin frizon. I denna frizon skall den äldre hunden få sina tuggben också.

Se till att hundarna äter var för sig och att de får äta utan störning från varandra och eller andra, så som besökare och eller barn i huset. Viktigt med valp i huset är också att ge den vuxna hunden sina promenader och sin kvalitetstid, utan att valpen är med. Det ger ju också ett lysande vid olika social miljöer utan att alltid ha den äldre med, som stöd. Det är alltså mycket viktigt att ge valpen mycket tid för sömn under dagtid, egen träningstid och upptäckstid, utan den äldre. På så vis växer de ihop utan större störning och er äldre hund kommer att finna valpen mycket mer intressant redan bortåt fyra fem månaders ålder.

För bästa hjälp under första året, läs gärna min bok; ”Hundens första år”.

Charlotte Swanstein Hundpsykolog

 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Leonberger | Långhårig Collie | Boxer | Schäfer | Shetland Sheepdog | Grand Danois | Dansk/Svensk Gårdshund
© 1998-2020 Enfinia AB