Artikel publicerad 2006-09-25 10:34

Cavalier som vaktar sina saker "med sitt liv"

Hej, Jag har en 5 årig Cavalier king charles spaniel hane som i flera år ibland vaktar sina saker med sitt liv. Det är främst ben eller skinnsaker så som hans koppel eller halsband, men även hans aktiveringskub i plast har han vaktat någon gång. Ibland gårdet bra att tugga på ett ben utan att han blir "knäpp" och ibland...

Text: Charlotte Swanstein, Fidos Hundinformation
Cavalier som vaktar sina saker "med sitt liv"

Hej,

Jag har en 5 årig Cavalier king charles spaniel hane som i flera år ibland vaktar sina saker med sitt liv. Det är främst ben eller skinnsaker så som hans koppel eller halsband, men även hans aktiveringskub i plast har han vaktat någon gång. Ibland gårdet bra att tugga på ett ben utan att han blir "knäpp" och ibland slår det över och han kan ligga bredvid benet en hel natt och morrar och ser argsint ut när man kommer nära. Han är världens snällaste annars. Jag upplever att det slår slint när han är trött.

Sen i mars har vi även en valp, han är 7 månader nu. Han har varit lite sur på valpen men det har gått bra, visserligen har den stora hunden varit lite grinig i början men om man säger så här - han morrar bara en bråkdel mot valpen nu jämfört med i början. Just det, den stora hunden ville inte heller ta av sig sitt halsband förut, när man tog av det stod han nedanför och väntade tills han skulle få det, men det senaste året har han inte haft halsbandet på sig mer än när vi går ut på promenad, vilket har fungerat väldigt bra.

Hoppas att du kan hjälpa oss, vi är ganska förtvivlade att vår snälla hund kan bli så där ibland..

Hälsn FridaCharlotte svarar:

Hej Frida!

Hunden skall på veterinärundersökning, något kan mycket väl smärta er hund. Använd sele, modell spårsele istället för halsband, på er hund vid promenaderna. Enklare att ta på och av och mycket behagligare för hund och speciellt om hunden kanske kan ha ont i nacken, öronen eller så.

Att en äldre hund morrar på yngre som den delar flock med, är en fostringssak. Vår uppgift är dock att se till att valpen får sin miljö och socialiserings träning och så vidare av vad som skall till för att ”fostra” en ung individ.  Vad som ofta glöms bort är den äldre hunden som också har rätt att få sina promenader, omvårdnad och lugna stunder från valpen. Se till att den äldre hunden kan komma undan valpen, när han så önskar och rasta honom själv, minst en gång om dagen, så att bara han får ta ”egen plats”.

Vad det gäller morrning över leksaker/tuggben, så handlar det om att det en hund anser sig ”äga” är dennes ägodel. Varför det är mycket viktigt att tidigt i hundens liv lära den en positiv byteshandel. Se till att det inte ligger tuggben /leksaker i huset. Ta fram dessa då det skall lekas/tränas/arbetas med dem, städa bort efter aktiveringen. Ge tuggben som är som tandborstar, det vill säga att de oftast tuggas upp med detsamma. Om det blir tuggben kvar och hunden ligger och vaktar dess, ”lura” hunden med något kul, så att han slutar vakta benet. Ta bort benet och erbjud något annat kul/gott.

Att låta hund behöva ligga så länge, som du beskriver och vakta sitt föremål är inte bra, det ger bara än mer spänning och slutar troligen med att någon får sig ett nafs, då hunden uppfattar att närheten är för spänd.

Läs gärna min bok ”Aktivera din hund” för tips och idéer kring aktivering.

Hundpsykolog Charlotte Swanstein

 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Långhårig Vorsteh | Boxer | Portugisisk Vattenhund | American Water Spaniel | Bichon Havanais | Bearded Collie | Australian Kelpie
© 1998-2020 Enfinia AB