Artikel publicerad 2006-11-07 14:23

Ofokuserad, ung Labradorhane

Hej Charlotte. Jag skriver till dig angående ett problem med min labrador hane på 1½ år. Vi är många i familjen men det är jag som tränar med honom, och det aktivt. Ända sedan han var valp har han tränat bland hundar och jag tog med honom ofta till klubben redan som valp. Ett tag...

Text: Charlotte Swanstein, Fidos Hundinformation
Ofokuserad, ung Labradorhane

Hej Charlotte

Jag skriver till dig angående ett problem med min labrador hane på 1½ år. Vi är många i familjen men det är jag som tränar med honom, och det aktivt. Ända sedan han var valp har han tränat bland hundar och jag tog med honom ofta till klubben redan som valp.

Ett tag på vårterminen detta år var han en väldigt stirrig hund och när han efter en del magproblem bytte till ett nytt foder blev han som en annan hund. Tanken att detta fruktansvärt stirriga antagligen berodde på magproblem kändes så simpelt. Nu var han en mycket tryggare hund både i sig själv så som på nya ställen. Sommaren blev härlig för oss alla.

Jag brukar vanligtvis spåra en del med min hund. Han är väldigt duktig men tyvärr har vi inte spårat på ett bra tag nu, kanske 2 månader. Varför? För att vi bor i stan och jag har själv inte tillgång till bil utan måste ha med mina föräldrar. Jag underhåller honom ändå mycket med annan typ av nosarbete. Söka godis i träd, på marken, i huset och allt möjligt för att hålla uppe hans nossinne. Jag vill egentligen satsa på hans spårning och även tävla. Så, det kommer att bli mer spårning för vår del men det är just nu ett tag som tillvaron varit annorlunda. Han har alltid varit väldigt intresserad av dofter för den labbe han är och även har intresset av tikar ökat.

Jag har alltid tränat mycket miljöträning med honom, ända sedan han var liten, därför hittar jag inte problemet där. Saken är den att han är lite alltför doftintresserad. Har jag varit ute och hållt i en kurs, kommer in för att ta ut honom när kursarna har gått så blir han alldeles till sig. Han ska vara överallt och lukta! Jag måste ibland jobba upp honom i en kvart för att uppnå hans uppmärksamhet.
Värst var när en medlem hade varit där ute med en löptik. Jag har inte förstått om detta är tillåtet eller ej för alla gör olika. Själv, som har hanar, tycker jag att dem inte borde vara där. Åtminstone inte under värsta tiden, då de droppar. I alla fall, när vi kom på planen fick jag inte ens någon kontakt med honom. Han har alltid varit väldigt virrig men på sistone har han varit värre. Jag förstår inte varför egentligen, för jag har tränat honom till motsatsen. Jag binder samman detta med att han inte har fått använda sin nos ordentligt. Är detta möjligt? Jag kan träna väldigt intensivt med honom och han tycker det är otroligt skoj och är helt inne i mig. Men helt plötsligt kan han hitta något på marken och bli "fast". Hur ska jag reagera och vad ska jag göra? Ska jag testa mig fram med att arbeta med mera spårning igen och se om han blir mindre intresserad av dofter igen?

Ett annat problem är att han börjat bli ganska intresserad av hundar emellanåt. Detta är också konstigt eftersom jag har tränat med honom bland hundar sedan har var valp. Problemet ligger främst i promenader. Det är inte så att något av problemen gör honom okontrollerbar för trots detta har han mycket god lydnad. När vi går förbi hundar där vi ägare möts närmst (hundarna går på vänstra sidan) så fungerar det jättebra. Men så fort hundarna är närmst, och ingen ägare emellan så blir han överintresserad och jag får inte alltid kontakt med honom. Jag får förbi honom med hopp och skoj med han kan också blir ganska "låst".

Jag vet inte hur normal/onormal han är. Detta är första hunden som jag uppfostrar. Tidigare hunden växte jag upp med sedan 2-åring. Vi hade även de två hundarna samtidigt. Han är mycket trevlig och lydig hund så jag har tagit upp problemen när dem kommer i värsta form. I övrigt kan jag säga till honom att "såhär gör vi istället" eller "inte så, hääär". Han har trots allt blivit mycket bättre och genom att jag inte gav upp med miljöträning kan jag ta med honom överallt. Men förbipasseringar ( inte träna vid hundar...) och det otroligt stora doftintresset tar slut på min energi ibland. Hoppas att du kan hjälpa oss Charlotte!

MvhCharlotte svarar:

Hej!

Det är inget fel på din hund, han är unghund med allt vad det innebär. Att han i huvudsak är intresserad av dofter och speciellt dofter av tikar är helt naturligt. Att begära att hunden vid denna unga ålder skall ignorera tikdoft och tycka att du är intressantare, är att tro lite väl mycket om oss, människor.

Du verkar ha en ”kanonlabbe” - inse det, lugna ner dina krav, hunden är ju inte äldre än jämförelsevis en människa på sexton arton år. Och som sådan kan man inte alltid hålla fokus och eller tycka det andra alltid tycker, även om det är matte som tycker. Man är fortfarande så ung att man har behov av att prova sig fram. Och det för att lära sig, om sig själv.

Vi människor kan inte lära hund att vara hund, vad vi behöver göra är att stödja och hålla koll på ramarna, för sans och vett mot omgivningen. Att lära sig att bli hund, för hunden, gör den genom möten med andra hundar och dess dofter. Till hjälp behöver du vet mer om hund, varför jag rekommenderar jag dig att läsa följande litteratur; Lars Fälts bok ”Hundars språk och flockliv” Anders Hallgrens bok ”Därför gör hunden så” Turid Rugaas bok ”I samspråk med hunden” Dessa böcker finner du på bibliotek och eller i bokhandeln. Läs dem, lugna ner dina krav, och du skall se att du snart har en ”fullblodslabbe” som är en trevlig hund för dig, och som i sig själv är trygg och stabil.

Hundpsykolog Charlotte Swanstein

 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Boxer | Golden Retriever | Labrador Retriever | Shetland Sheepdog | Dvärgpinscher | Pudel | Schäfer
© 1998-2019 Enfinia AB