Artikel publicerad 2006-12-04 23:19

Unghundstik som plötsligt är rädd för allt

Har en newfoundlandstik på 7 månader, plötsligt för två veckor sedan blev hon rädd för en massa saker, hon skäller o låter verkligen jätterädd. Har fått för sig att det är något farligt på hustaket, men hon är också rädd för...

Text: Charlotte Swanstein, Fidos Hundinformation
Unghundstik som plötsligt är rädd för allt

Har en newfoundlandstik på 7 månader, plötsligt för två veckor sedan blev hon rädd för en massa saker, hon skäller o låter verkligen jätterädd. Har fått för sig att det är något farligt på hustaket, men hon är också rädd för träden t ex. vrålskäller.

Kan inte längre vara ute ensam eftersom hon är så fruktansvärt rädd, är jag med henne ute hjälper inte det, jo om jag har henne i koppel, då skäller hon inte. Släpper jag henne springer hon av och an och blir nästan panikslagen på allt "farligt" runt henne.

Inomhus går hon efter mig hela tiden, jag ser att hon är jättetrött men hon har i samband med detta helt slutat sova dagtid.

På nätterna sover hon gott. Hon vägrar definitivt att vara ensam inne, men det å andra sidan har hon aldrig gillat. Vad gör jag och varför gör hon på detta sätt? Ingen händelse har så vitt jag vet utlöst det hela. Hon vaknade bara en eftermiddag och var då så rädd att hon nästan skakade. Sedan har det fortsatt, hon har dock inte darrat någon mer gång än den allra första.

Med hälsning "mycket tacksam för svar"Charlotte svarar:

Hej!

Din tik är inne i sin unghundsålder och i denna ålder är många hundar extra känsliga för nya saker/händelser. Löpet närmar sig, om än det lär dröja ett par månader troligen, för din hund. Om din hund är rädd för något ovanifrån, så har det helt troligt varit något ovanifrån ( ljud/ljus) som skrämt henne, så som något som fallit, ett flygplan som kom nära ert hus, ny typ av ljud från något, eller så.

Börja med att ta din tik till en bra och förstående veterinär, för att få försäkrat att inget stör henne rent fysiskt. Det kan många gånger se ut som ett problem/en rädsla och vara något helt annat som utlöser denna rädsla/smärta. Om du ojar med henne, så finns risk för att du förstärker det som hunden anser vara farligt. Gör veterinärbesök, gör också fler och nya promenader, aktivera din hund och se till att hennes hemmiljö är trygg och lugn nog för sömn, även på dagtid.

Finner du inte via dessa åtagande något och din tik inte ändrar beteende, sök mig på min betaltelefon för att få närmre kontakt och samtal. Du finner mig via min hemsida: www.fidos.se eller sök kollega till mig via min hemsidas länkar, för att få en privat konsultation. En sådan och eller ett samtal ger många gånger mångt mycket mer information om hund, hundhållning, aktivering med mera än man kan tro. Vi Hundpsykologer är beteendevetare på hund och kan utläsa mycket ur ett möte/samtal. Lycka till och åtgärda Nu!

Hundpsykolog Charlotte Swanstein

 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Jack Russell Terrier | Pudel | Chihuahua | Schäfer | Rottweiler | Labrador Retriever | Tax
© 1998-2023 Enfinia AB