Artikel publicerad 2006-12-05 00:01

Goldenhane på 5 månader äter upp allt

Hej! Vi är i desperat hjälp! Har en golden hane på 5 månader (har även en äldre golden på 2,5 år). Den lilla hanen på 5 månader håller på och knäcka oss - han äter upp allt han kommer åt när vi är borta, han skulle aldrig prova göra något dylikt när vi är hemma. Trots att...

Text: Charlotte Swanstein, Fidos Hundinformation
Goldenhane på 5 månader äter upp allt

Hej!

Vi är i desperat hjälp! Har en golden hane på 5 månader (har även en äldre golden på 2,5 år). Den lilla hanen på 5 månader håller på och knäcka oss - han äter upp allt han kommer åt när vi är borta, han skulle aldrig prova göra något dylikt när vi är hemma. Trots att vi "valpsäkrat" hela hemmet - stängt dörrar, galler till allt som inte går att stänga in osv - så kommer han på något underligt sätt fram till skor, handskar, cd skivor, strumpor, underkläder, mattor osv. Det problemet har blivit bättre, och går att göra något åt - bara vi är konsekvent att "valpsäkra" men nu igår när han var hemme max 1 timmer med den äldre golden, hade han gått lös på vårt nyinlagda plastgolv i köket. Han hade klöst/bitit upp en stoooor bit i golvet....

Problemet med att äta när vi inte är hemma har varit ända sedan han kom till oss vid 8 veckors ålder. Vi ensamhetstränade honom genast vi fick hem honom, tydligen inte nog.

Vi är en aktiv hundfamilj som aktiverar hundarna både psykiskt o fysiskt - bla genom promenader, skogen,vandringar, lydnadstävlingar, kurser, spår, sök osv men nu är vi i desperat hjälp hur vi skall skall göra för att komma åt problemet.

Hälsn /CamillaCharlotte svarar:

Hej Camilla!

Hjälp själv, gör ni allt detta med er unghund också, som du skriver om?? En så pass ung hund som nu är fem månader skall inte utsättas för så mycket aktivitet. Den äldre hunden skall och bör få sin stimulans men på inga villkor skall er unghund med i detta, redan nu. Dessutom behöver er unghund egen träning mycket utan ”storebror”, så som ensam hemma träning, socialisering, miljöträning, vardagslydnadsträning och så vidare. Allt detta mest utan ”storebrors” trygga närvaro.

Att er unga hund går igång på saker när han är själv vittnar om att han inte kan ta ensamheten med ro, han är stressad. Att detta pågått, som du skriver, redan från åtta veckors ålder och fortfarande är, tyder på att er unga hund antigen är stressad och eller för aktiv/för mycket. Och eller att något felar honom – typ magont eller annat medicinskt. Gör en noggrann veterinärundersökning, är allt ok? Börja då om med egen träning av ”aktiviteterna” vardagsträningen igen i små, små portioner och se till att hunden sover flera tupplurar per dag, även om ni är hemma.

Ensamhetsproblemen borde tyna bort allt eftersom att ni får en bättre/lugnare miljö för unghunden. Skapa en egen vrå för var hund, en vrå som de alltid har rätt att vara ifred på. Se till att denna vrå är väldigt populär genom att det serveras extra goda tugg/hundgodisar där och att det alltid är barnförbjudet område. Denna vrå kan vara till hjälp vid ensam hemma träningen, genom att den kan stängas av från annat. Läs gärna min bok ”Hundens första år” för att få mer inblick i hur och vad som händer under det året.

Mvh Hundpsykolog Charlotte Swanstein

 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Border Collie | Schäfer | Jack Russell Terrier | Siberian Husky | Chihuahua | Yorkshireterrier | Chinese Crested Dog
© 1998-2021 Enfinia AB